четвер, 5 серпня 2021 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СВІТЛОФОРА

 Корисні підказки: "У дорожніх правил немає канікул"
Саме сьогодні 5 серпня у цілому світі відзначають Міжнародний день світлофора, винаходу, який допомагає регулювати рух пішоходів, автомобілістів, велосипедистів та навіть морських суден.

З нагоди святкування Міжнародного дня світлофора для користувачів  бібліотеки підготували мультимедійний серпантин про "Світлофор та правила дорожнього руху" та ознайомили їх з історією виникнення світлофора, а також з правилами безпеки на дорозі. 

Діти знайомились з літературою на книжковій викладці.

ЧИТАЙТЕ цікаві факти про СВІТЛОФОР, які ви ще не знаєте
  • У 1914 році саме 5 серпня з’явився перший світлофор у місті Клівленд, США.
  • Цікаво, що світлофорний пристрій мав лише два кольори – червоний та зелений. А при їх перемиканні видавав звуковий сигнал.
  • Уже через шість років, у 1920-му, з’явився у Детройті (штат Мічіган, США) та Нью-Йорку перший триколірний світлофорний пристрій (червоний, зелений та жовтий кольори).
  • В Україні же з’явився перший світлофор у місті Харків у 1936 році. Станом на 2016 рік у країні налічувалось близько 4,5 тис. цих яскравих пристроїв.

Топ-5 цікавих світлофорів світу

  • У Берліні на вулицях часто можна зустріти регулювальник руху, на якому зображено велосипед (зелений), зірка (жовтий) та серце (червоний).
  • Там же, у Берліні, є світлофор, на якому зображений чоловічок в капелюсі. Звати його Ампельман. Він світиться зеленим кольором, коли рух дозволено. Ба більше, в німецькій столиці навіть продають сувеніри із його зображенням, зокрема футболки, сумки та блокноти.
  • У місті Бонн (колишня столиця Німеччини) є унікальні світлофори з зображенням відомого композитора Людвіга ван Бетховена на зеленому сигналі. З’явилися портрети німецького митця у 2020 році на його 250-ту річницю.
  • У Відні можна знайти світлофори для закоханих. Таку ініціативу придумали у травні 2015 року. Цікаво, що їх ще називають ЛГБТ-світлофорами, бо ж придумали регулювальники до щорічного гей-прайду (Christopher Street Day).
  • У місті Меріборо (Австралія) є світлофор з зображенням Мері Поппінс. Місцева влада присвятила його автору книг про знамениту няню Памелі Треверс. А встановили його неподалік будинку, де народилася письменниця.
  • Синій замість зеленого. Декілька років на вулицях японських міст були світлофори з синім кольором, який дозволяв рухатись. Та дослідники встановили, що людське око краще сприймає зелене забарвлення, ніж синє. Тому на сьогоднішній час в країні вулиці облаштовані класичними регулювальниками руху.
  • Проїзд на червоне світло. У бразильському Ріо-де-Жанейро водіям дозволяють їхати на червоний світлофор. Однак такий виняток діє лише з 22.00 до 5.00. Правило ввели у зв’язку з криміногенною ситуацією в країні. Так, водії Ріо можуть уникнути можливого пограбування, їдучи на червоне світло.
  • 13 сигналів у світлофорі. Так-так, саме у німецькому Берліні є світлофор, який показує не три класичних сигнали: стій-приготуйся-йди, а 13. Однак орієнтуватися за таким пристроєм вельми складно і водіям, і пішоходам. Тому поруч завжди патрулює поліцейський, який допомагає розібратись.

ПРОПОНУЄМО ПЕРЕГЛЯНУТИ МУЛЬТИМЕДІЙНИЙ СЕРПАНТИН






Таким чином, спільними зусиллями бібліотекаря дітям вкотре нагадали, що дорога – це не місце для розваг і поводитися тут слід уважно та обережно. Підводячи підсумки сьогоднішньої зустрічі ми побачили, що діти в достатній мірі знають Правила дорожнього руху, володіють навичками поведінки на вулиці, дорозі, вміють знайти вихід з будь-якої ситуації, пов’язаної з дорожнім рухом.


Під час дискусії ми раді, що наші читачі знають правила безпечного поводження на вулиці. 
Діти! 
Пам'ятайте, що ваше життя залежить тільки від вас самих!
Будьте уважні  під час літнього відпочину!

Немає коментарів:

Дописати коментар