середу, 28 липня 2021 р.

День Хрещення Київської Русі-України


Щиро вітаємо Вас з Днем Хрещення Київської Русі та Днем світлої пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира Великого!

Сьогодні 28 липня святкують в Україні 1033 річчя з Дня Хрещення Київської Русі-України. Хрещення Русі князем Володимиром стало важливим кроком для розвитку держави. День церковної пам'яті князя Володимира, зарахованого до лику святих. Встановлено це свято указом Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року. Точний день і навіть рік реальної події не відомий. Більшість істориків вважають, що Русь прийняла хрещення в 988 році, але є й інші версії.

Князь Володимир Святославович до 30 років був язичником. Під час свого правління він зрозумів, що релігія з багатобожжям вичерпала себе. Тому Володимир прийняв християнство з Візантії, адже Візантія була найрозвиненішою і найсильнішою країною континенту. Прийняття християнства на Русі сприяло б розвитку країни і зміцненню зв'язку з європейськими країнами.

Згідно "Повісті временних літ", до хрещення князя Володимира відбувалося "випробування вір". Він прийняв у себе посланців від ісламу, юдаїзму і християнства. Саме остання релігія найбільше припала йому до вподоби.

Масове хрещення жителів міста відбулося при впадінні річки Почайни в Дніпро. Після Києва православ'я прийняли інші міста Русі. Не всі жителі відразу відмовилися від своїх традицій. Язичницькі звичаї викорінювалися ще кілька століть, а багато з них дожили до наших днів.

Бібліотекар Євгенія Рисин ознайомила користувачів з цікавими фактами хрещення Русі  

  

Немає коментарів:

Дописати коментар