неділю, 21 листопада 2021 р.

Історичний онлайн-екскурс: «Зима, що нас змінила»

У чистім небі жайвора пісні
В блакитні далі линуть безупинно...
Ще ніби вчора в чорному вогні
Палав Майдан тривожної години.

Сьогодні, 21 листопада, українці вшановують 8 річницю Революції Гідності та Свободи. В цей день ми згадуємо про патріотизм й мужність наших Героїв, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

 Цей день відзначаємо згідно Указу п'ятого Президента України від 09 листопада 2015 року № 633 21 листопада 2015 року. Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

 
 Напередодні  відзначення Дня Гідності  і Свободи працівники бібліотеки разом з користувачами бібліотеки провели урок  пам'яті "Україна - територія свободи і гідності" де поринули в сумну історію Нескорених Героїв - козаків, Січових Стрільців, Героїв Крут, Героїв Революцій: Свободи і Гідності та Героїв сьогодення та вшанували пам'ять Героїв-земляків Стрийщини, які полягли у ХХІ ст. за свободу та європейські цінності.
 Українська письменниця Христина Лукащук створила Казку про Майдан».
Лукащук Х. Казка про Майдан / Х. Лукащук. - Львів: «Видавництво Старого Лева», 2014. - 36 с.
Вона пояснює наймолодшим українцям події зими минулого року  у цілком міфологічному ключі – чорні птиці Зла беркути і породжені божими голубами працьовиті українці. Зараз у багатьох виникає питання: як говорити з дітьми про драматичні події, які пережила наша країна. Про Майдан є і буде багато видань. А це – книга для маленьких, які все бачать, розуміють і по-своєму сприймають.

Кирпа Г. М. Мій тато став зіркою / Г. М. Кирпа ; худож. оформ. О. Були. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. – 35 с., іл.

    «Мій тато став зіркою» – зворушлива оповідь маленької дівчинки, тато якої загинув на Майдані. Дівчинки, якій важко змиритися з тим, що тато вже не пригорне її міцно-міцно, не малюватиме з нею пастельками тополю аж до неба, не побачить її маленької сестрички. Героїня книжки роздумує про зовсім не дитячі теми: смерть, барикади, гради та біженців. Але полеглий за правду тато світить їй із неба яскравою зіркою…

Золотуха М. Мамо, я повернусь весною... / М. Золотуха. - Дрогобич: Посвіт, 2014. - 32 с.
 У дану збірку ввійшли пісні з глибоким сумом, який мобілізує проти чорної хмари на проблиск сонячного променя. Це сьома збірка автора присвячена стриянам Андрію Корчаку та Юрію Дяковському і сотням українців, які віддали життя за нас… 


Даваймо згадаємо  ці сумні  і  трагічні  дні  Революції Гідності і Свободи

Цілу Вкраїну затуляли ви собою,
Самі беззахисні на площі у вогні.
Ридало небо, рвалося надвоє,
Бо ще не бачило подібної борні.
Так дорого за волю заплатили,
Такий тернистий до свободи шлях,
Небесну сотню зорі освітили,
Щоби безсмертною лишилась у віках.

 

 
Та чорна хвиля зачепила і наших хлопців-земляків
Господь вас вибрав з-поміж нас усіх,
Бо ви найбільш були цього достойні,
Щоби полинули в Його Небесний світ
Й спочили вічно у його долоні.
        Молитва у днi нашестя ворогiв

Господи Боже сил, Боже спасiння нашого, Ти Єдиний твориш чудеса. Поглянь у милостi та щедротах на смирення рабiв Твоїх i чоловiколюбно вислухай i помилуй нас: бо вороги нашi зiбралися на нас, щоб погубити нас i знищити державу нашу та святинi нашi. Допоможи нам Боже, Спасителю наш, i визволи нас, заради слави iмени Твого, i нехай справдяться на нас слова, сказанi Мойсеєм: будьте смiливими, стiйте i побачите спасiння вiд Господа, бо Господь переможе за нас.
Так, Господи Боже, Спасителю наш, не пом’яни беззаконь i неправд людей Твоїх i не вiдвертайся вiд нас гнiвом Своїм, але в милостi i щедротах Твоїх вiдвiдай смиренних рабiв Твоїх, що до Твоєї милости припадають: повстань на допомогу нам i подай воїнству нашому з iм’ям Твоїм перемогти. Зруйнуй неправеднi намiри тих, хто йде на нас вiйною.
Молимось до Тебе, Владико миру i спокою нашого, щоб як щезає дим, так нехай щезнуть вороги нашi, i як порох розсипається вiд лиця вiтру, так нехай розвiються їхнi злi задуми знищити державу нашу Українську. Господи, втихомир тих, хто противиться заповiдям та постановам Твоїм. Поверни їм пам’ять Твоєї заповiдi: блаженнi миротворцi, бо вони синами Божими назвуться. А для тих, хто противиться цiй Твоїй заповiдi, пошли ангелiв, якi вселять у них страх i пам’ять про те, що й вони себе християнами називають.
Нехай же, Господи, буде воля Твоя над нами, i якщо Твоє Провидiння буде таким, щоб покласти воїнам нашим у битвi за Вiру i Україну душi свої, то прости їм грiхи їхнi i в день праведного Твого Суду подай вiнцi нетлiння. Але вiримо i молимось Тобi, Великодаровитий Господи, що Ти захистиш, утихомириш i напоумиш та до спокою приведеш усiх.
Бо Ти єси захист, i перемога, i спасiння для тих, хто надiється на Тебе, — i Тобi славу возсилаємо, Отцю, i Сину, i Святому Духу, нинi i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь!

Пам'ятаймо своїх  Героїв, які полягли у ці роки і надалі віддають своє життя боронячи нашу Неньку Україну та її незалежність

Немає коментарів:

Дописати коментар