понеділок, 12 липня 2021 р.

ЛІТО З НОВИМИ КНИГАМИ

Літо у бібліотеці?
 Це крутіше дискотеки!
Це свято, це сміх,
Це книжковий світ.
 Триває літо, але у книжок немає канікул. Вже традиційно, в цей період усі  бібліотеки для дітей працюють за програмами літніх читань. Сьогодні ми хочемо вас ознайомити з новинками літератури, які ви зможете прочитати завітавши до бібліотеки.

Савка М. Родинна абетка. Вірші / М.Савка; ілюстр. В. Штанко. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - 72 с. ; іл. - (Серія "Вірші для дітей").

«Родинна абетка» — це дуже тепла й світла родинна книжка про все те близьке й знайоме, що оточує дитину від народження: мама й тато, бабусі й дідусі, рідний дім, рідна вулиця, школа і книгарня, улюблені іграшки, тварини й комашки, небо і зорі, Карпати… Вона про Україну, що виростає з дитинства, і про щастя просто бути.
 
Думанська О. Миколчині сни / О. Думанська . - Львів: ЛА"Піраміда", 2019. - 40 с.

Сни навідують уночі всіх – і дорослих, і дітей. Але дітям завжди сниться щось особливе, незвичайне, несподіване. От хлопчику Миколці пощастило уві сні їхати на коні самого короля Данила! А які сни ще бачив головний герой оповідань Оксани Думанської, ви дізнаєтеся, коли прочитаєте всю книжку. До слова, ви навіть побачите Миколчину ілюстрацію до одного зі сновидінь.
Кейєр Гюс,  Книга всіх речей: повість / Г. Кейєр; пер. з нідерл. Я. Довгополого; іл. А. Данчишин. - Львів: Урбіно, 2019. - 152 с.; іл.

В «Книга всіх речей» ви дізнаєтесь про Томаса, який мешкає в Амстердамі, де в каналах плавають тропічні рибки, а горобці грають на сурмах. А може, їх бачить лише він? Бо Томас помічає те, чого не видно іншим. Та життя в нього нелегке. Бо крім дивовиж хлопчик бачить янголів, які затуляють очі, коли тато бʼє маму. На щастя, поруч живе добра чарівниця – пані Ван Амерсфорт, яка відкриває йому чарівний світ книжок і музики, Еліза-Шкіряна-Нога розуміє його без слів, а Ісус приходить… просто погомоніти. 

Гюс Кейєр (нар. 1942) – всесвітньо відомий нідерландський письменник, автор численних книжок для дітей та молоді. Лауреат багатьох престижних літературних премій. У 2012 році отримав найважливішу світову премію в галузі дитячої літератури – премію Астрід Ліндгрен. «Книга всіх речей» – перша книжка автора, перекладена українською мовою.

Бачинський А.З Ейнштейном у рюкзаку: повість / А. Бачинський; Іл. М. Вінклер. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - 152 с.: іл. - (Серія: "Книги для підлітків")

Мандрівка школярів у гори, яка мала би стати чудовим відпочинком, обернулася несподіваною пригодою для трьох однокласників — красеня-футболіста Олега, красуні Солі та тихого і таємно закоханого у Солю Юрка. Як знання законів фізики та вміння застосувати їх на практиці допомогло підліткам у небезпечних для життя умовах — читайте у захопливій пригодницькій повісті Андрія Бачинського «З Ейнштейном у рюкзаку».

Вудфайн К. Загадка механічного горобця: роман / К. Вудфайн; пер. з англ. Я. Івченко. - Львів: Урбіно, 2020.- 328 с. ; іл. - (Серія: "Таємниці універмагу "Сінклер").

На початку ХХ століття в оповитому туманами Лондоні стається неабияка подія: відкривається величезний універсальний магазин багатія Едварда Сінклера. Ще до відкриття він опиняється в центрі здогадок, чуток і підвищеної уваги. Бо такої розкоші й різноманіття товарів, здається, Лондон досі не бачив.

У цей самий сам юна Софі Тейлор, дівчина із колись багатої родини, а тепер кругла сирота, змушена шукати роботу. Чи варто описувати її радість, коли вона проходить конкурс на посаду продавчині? Та дівчині доведеться позмагатися з неабиякими труднощами. І насмішки й глузування товаришок по роботі тут виявляються не найстрашнішими. Напередодні відкриття чудового універмагу звідти викрадають унікальну колекцію коштовностей, яку власник збирався продемонструвати на виставці з особливої для нього нагоди. Окрасою колекції був механічний горобець. Прикрашена численними коштовними каменями пташка витьохкувала щоразу іншу мелодію. І ось Софі опиняється під підозрою, адже її того злощасного вечора бачили в залі з коштовностями. Ба більше, поруч із розбитою вітриною знаходять шпильку для волосся, яка належить дівчині. Тепер завдання Софі та її нових друзів – знайти справжнього зловмисника...
Кіпіані В. Справа Василя Стуса : Збірник документів з архіву колишнього КДБ УРСР / Вахтанг Кіпіані. - Харків: Віват, 2020. - 688 с.: іл. - ( серія "Історія та політика").
 
 Книга В.Кіпіані “Справа Василя Стуса” на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги. З серпня 2019 року триває судовий процес за позовом Віктора Медведчука про заборону і розповсюдження видання.

Правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно».

Поет і Громадянин Василь Стус (1938–1985) не зміг побувати на презентації жодної зі своїх книжок. Бо в Україні його не друкували — збірки віршів ходили по руках у самвидавному вигляді, а публікували їх лише за кордоном. Участь у русі незгідних з русифікаторською й антиукраїнською політикою, активна правозахисна позиція двічі приводили Стуса на лаву підсудних — за статтею «Антирадянська агітація і пропаганда». У цій книжці зібрано документи з шеститомної кримінальної справи, яка зберігається на полицях колишнього архіву КДБ УРСР у Києві (нині — Галузевий державний архів СБУ). Як і за що було заарештовано поета? Хто під час процесу намагався врятувати Василя Стуса, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за ґратами політичної зони на Уралі? До матеріалів 1980 року ми додали кілька публікацій, з яких читачі дізнаються про маловідомі факти життя, ув'язнення та загибелі одного з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів ХХ століття. У книжці вміщено архівні документи зі справи Василя Стуса (протоколи обшуків, допитів, листи, статті і т. д.), фотографії, статті Вахтанга Кіпіані, а також відомих дисидентів — Василя Овсієнка, Леоніда Бородіна. Додано останні прижиттєві нотатки Стуса — «З таборового зошита», таємно передані з табору на волю. Передмова Вахтанга Кіпіані. 

Немає коментарів:

Дописати коментар