понеділок, 29 березня 2021 р.

Книжкове дефіле "Книжковий дивограй"

 

Дорогі хлопчики й дівчатка!

До вашої уваги презентуємо літературні новинки, які надійшли до бібліотеки. Разом із героями книжок ви поринете у дивовижні світи, розгадаєте безліч загадок і таємниць, розкриєте злочини і навіть зануритеся у світ високої модиВсі ці книжечки ви знайдете на книжкових поличках бібліотеки. 

Відута Л. У царстві Лева. In the lion`s kingdom : Літературно-художнє видання / Л. Відута; Мал. Х. Лукащук. - Чернівці: Чорні вівці, 2015. – 23 с.: іл.

Нещодавно в дитячому арт-видавництві «Чорні Вівці» побачила світ книга львівської письменниці Любові Відути під назвою «У царстві лева», яка поповнила добірку українсько-англійських білінгв для наймолодших читачів.

Коротенька мелодійна оповідка для вигадливих малюків стане довгою подорожжю у справжнє царство добра і прекрасних слів.  У цій книжечці розповідається, як маленька дівчинка перетворила Царство Лева, на Царство щирості! Саме в такому місці й народжуються казки.

Лускунчик. Зимова казка / пер. з англ. О. Осмоловської, іл. Л. Фейто. - Київ: Видавнича група КМБУКС,  2018. - 24с.: іл.

Класична історія адаптована для дітей молодшого віку. Маленька Клара одержала від хрещеного на Різдво подарунок - лускунчика у подобі іграшкового солдатика. Ще й, на лихо, він одразу зламався. Однак під час Різдва стаються справжні дива! Лускунчик оживає і мандрує з Кларою дивовижними країнами, даруючи дівчинці море яскравих вражень.


Гаврош О. Розбійник Пинтя у заклятому місті. Роман / О. Гаврош; мал. М. Павленко. -  Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016.- 304с.: іл.

«Розбійник Пинтя у Заклятому місті» — це не просто роман, сповнений дивовижних пригод, які так майстерно описав один із найяскравіших сучасних дитячих письменників Олександр Гаврош. Це перша в українській літературі казкова хроніка, заснована на реаліях українських народних казок Карпатського регіону. Це запрошення в захопливу, сповнену небезпек і неймовірних перевтілень мандрівку у Закрайсвіття, де разом із шляхетним розбійником Пинтею діють нові друзі та вороги — Прунслик, Чорний лицар, Церцерушка, Зелений заєць, дракон Шаркань, Ґанджі-баба та багато інших...

Глібов Л. Байки / Л. Глібов. - Київ: Центр учбової літератури, 2019. - 160с.
Серія "Класика української літератури" включає перелік творів видатних українських письменників за програмою Міністерства освіти та науки України для позакласного читання.Байки Леоніда Глібова в цілому та розміщені у цій добірці — зокрема, сповнені афористичності й глибокої мудрості.







Глазовий П. Гуморески. Старі й нові / П. Глазовий; іл. К. Лавро. - Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018.- 336с.: іл.
Павло Глазовий — найулюбленіший український «сміхотерапевт» останнього півстоліття. Його твори запалюють радісним клекотанням і юні, й дорослі серця, підбадьорюють у найскладніші хвилини безнадії.
Творчість Павла Глазового — гірка й прекрасна правда про нас самих. Його буцімто невибагливі на «естетський» слух гуморески роблять людей щасливішими і звільняють їх від страху.
Звичайно, цю книжку адресовано передовсім дорослим, але такі розділи, як «Де беруться діти» та багато інших гуморесок з радістю читаються уже кількома поколіннями школярів.
У цій книжці уперше зібрано найкращі твори Майстра сміху з різних періодів його творчості. 

Дерманський С. Мері. Повість / С.Дерманський. – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. – 192 с. іл.
Нова книжка провідного українського дитячого письменника Сашка Дерманського не залишить байдужим нікого з читачів...
Сім'ю Ковальчуків важко назвати якоюсь особливою. Мама, тато, двоє діток. Щоправда, старший син, Андрійко, й досі не розмовляє. Принаймні, у цьому впевнені всі, хто його знає. А меншій, Марійці, бракує друзів і батьківської уваги. В татка на роботі все летить шкереберть, а мама просто хоче, щоб усе було добре. Звичайна сім'я, звичайне життя… І ось одного дня довкола починають коїтися дуже дивні речі. І що далі, то дивніші й небезпечніші. Може б, усе якось владналося, якби, наче сніг на голову, на них не звалилася бігова лошиця Мері, а за нею криничник Мефодій і підступний пан Вихиляс...

Дерманський С . Чудове Чудовисько. Повість. Кн. 1 / С. Дерманський; іл. М. Паленка. – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020. – 270 с.: іл.
У новій захоплюючій повісті Сашка Дерманського розповідається про незвичайне знайомство дівчинки Соні з чудовиськом Чу. За кілька місяців Чу мусить заробити сім подяк від людей, бо інакше його закинуть у Країну жаховиськ. Безліч пригод і небезпек спіткає героїв, але справжня дружба творить справжні дива... Це друге — доповнене новими детективними розділами видання талановитого молодого українського письменника.
 
Дяк О. Світ на узвишші. Вірші / О. Дяк. – Дрогобич: Коло, 2019. – 216 с.: іл.
До нової збірки Олеся Дяка "Світ на узвишші" увійшов найповніший вибір віршів малої поетичної форми, де сконцентровано чи не все найпосутніше з Олесевої поезотворчості. Тож читаймо, вчитуймось, співпереживаймо.
Кокотюха А. Гімназист і Чорна Рука. Пригодницько-детективна повість / А. Кокотюха. - – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020. – 224 с.: іл.
У Першій зразковій гімназії все зразкове – окрім учнів. Про гріхи кожного знає лиховісний незнайомець, який називає себе Чорною Рукою. Хто не виконає його наказів, тому непереливки.
Саме через погрози Чорної Руки починаються небезпечні пригоди звичайного київського гімназиста Юрка Туряниці. Волею долі лише Чорна Рука знає, хто скоїв убивство, в якому звинувачують українського воїна-добровольця.
І восьмикласник іде по сліду, як справжній детектив. Разом з київським гімназистом та його друзями ви потрапите в моторошні покинуті будинки, старі київські двори та лігва озброєних бандитів. Поруч із Юрком – простакуватий і мудрий приватний детектив Назар Шпиг, котрий дуже любить змінювати зовнішність, та кумедний Джентльмен на чотирьох лапах…
Нова захоплива детективна повість відомого українського письменника Андрія Кокотюхи обіцяє перерости у цілу серію детективів про пригоди київського гімназиста Юрка Туряниці.

Кокотюха А. Таємниця Зміїної Гори. Пригодницький детектив / А. Кокотюха; іл. А.Василенка. -  Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. – 256 с.: іл.
Шукачі скарбів повертаються! Тепер герої, котрі одного разу вже розкрили таємницю козацького скарбу, вирушають на мальовниче Поділля. Тут є старовинний княжий замок і похмурі лабіринти підземних печер.
Колись у цих краях гуляв народний месник Устим Кармелюк. Вороги називали його розбійником. І десь там сподвижники Кармелюка заховали великий діамант небаченої краси. За скарбом, звісно, полюють лихі люди. Вони хочуть забрати собі не лише діамант, а й увесь замок. Чи вдасться нашим героям — Данилові, Богданові, Льоньці та їхнім новим друзям — випередити злодіїв і врятувати замок? Чи зможуть вони розгадати усі розбійницькі загадки? Що цього разу учворить шалений страус на прізвисько Футбол? Про це все ви дізнаєтесь із нового пригодницького детективу Андрія Кокотюхи.

Космовська Б. Ползолочена рибка / Б. Космовська; пер.з польскої Б. Антоняк. - Харків: Видавничий дім "Школа", 2020.- 176с. - (Серія " Сучасна європейська підліткова книга").
Батьки Аліції, донедавна Страшенно Розпещеної Одиначки, розлучилися. Лише з бабусею дівчина може поділитися своїми переживаннями: чому її хвилює сусідський хлопець? Невже це справжнє кохання? Як зрозуміти дивні вчинки близької подруги? Та через бурхливі перипетії вона починає краще розуміти батьків, по-новому дивитися на татову обраницю і навіть розкриває серце свого коханого Роберта.
Таке різне Різдво. Збірка оповідань. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2020. - 176 с.
«Таке різне Різдво» — нова збірка короткої прози сучасних українських письменників продовжує традицію різдвяних антологій «Видавництва Старого Лева».
Ми завжди так чекаємо Різдва! Щоразу плекаємо нову надію на диво. І, знаєте, дива таки трапляються: яскраві й буденні, великі і непомітні. Примирення братів, зустріч земляків, можливість, зависнувши в аеропорту між рейсами, прос­то добре виспатися у затишній «штуці» — готельній капсулі чи посмакувати «різдвяним поліном», французьким святковим десертом, десь у порожньому готелі в Нормандії. Різні дива, різне Різдво. Когось застає вдома, когось — у дорозі, а когось — у лікарні… Тихе Різдво й наповнене дитячим сміхом, самотнє і у колі сім’ї, урочисте і скромне, замріяне і ностальгійне, традиційне і не схоже ні на що. У кожного своя різдвяна історія, своє особливе Різдво.
До книги увійшли історії від таких авторів: Катерина Бабкіна, Дорж Бату, Христя Венгринюк, Надійка Гербіш, Богдан Коломійчук, Богдана Матіяш, Дзвінка Матіяш, Василь Махно, Катерина Міхаліцина, Костянтин Москалець, Ірина Савка, Ірина Славінська, Людмила Таран, Петро Яценко. Упорядниця Ольга Ренн.

Нестайко В. Чарівні окуляри. Правдиво-фантастична повість про надзвичайні пригоди київських школярів / В. Нестайко; худож. А. Василенко. - Тернопіль: Богдан, 2016. - 136с. - (Серія "Світовид").  

У новій правдиво-фантастичній повісті "Чарівні окуляри" лауреата літературної премії імені Лесі Українки, славного українського казкаря Всеволода Нестайка розповідається про веселі пригоди київських школярів.


Павленко М. Русалонька із 7-В або прокляття роду Кулаківських Кн.1 / М. Павленко; іл. О. Ваніфатової. - 9-те вид. - Харків: Теза, 2020. - 424 с.: іл.

 А чи вірите ви в те, що казки можливі в сучасному світі? Якщо вдома справи йдуть не дуже добре, тебе мучать ніжні жахіття про сусідську квартиру, якщо тітоньку треба рятувати від її власного весілля, а старовинна шафа виявляється машиною часу, і про все це не здогадуються твої батьки, — ти ймовірніше всього в справжній казці, кінець якої маєш дописати сама.

Павленко М. Русалонька із 7-В  та загублений світ. Кн.2 / М. Павленко; іл. О. Ваніфатової. - 4-те вид. - Харків: Теза, 2020. - 424 с.: іл.
Таємниці, таємниці! Мабуть, Софійка їх до себе притягує. Бо ж хіба можна лишатись осторонь, коли вночі у покинутому замку лунає музика, а порожніми ...
Павленко М. Русалонька із 7-В  проти русалоньки з Білокрилівського лісу. Кн.3 / М. Павленко; іл. О. Ваніфатової. - 5-те вид. - Харків: Теза, 2020. - 424 с.: іл.

І знову?— суперниця! Весь клас ахнув! Струнка й тоненька, мов очеретинка. Очі?— два бездонні озерця. Коси?— до колін, як у ляльки Барбі з вітрини ...











Рутківський В. Сині води. Роман (нова версія) / В. Рутківський. -  Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. –544 с.: іл.

Володимир Рутківський - сучасний український письменник, який направду може писати про історичні події цікаво і повчально водночас. Він здатен захопити як підлітка, так і дорослого, бо порушує актуальні позачасові теми дружби, самопожертви, питання самореалізації. Однак відсутнє моралізаторство. Письменник ставить питання, на які кожний читач знайде свою відповідь. Роман "Сині води" має наче дві рівноцінні площини, яким властиві різні емоційні забарвлення, особливості показу: історичну, з реальними героями минулого, насичену інтригами, політичними іграми, помстою, підступами, боротьбою за владу, прикладами прикрих помилок внаслідок розбрату чи пихи та взаємовиручки, мудрих стратегічних рішень, що були визначальними у боротьбі з ворогами України XIV століття, і власне побутову, особистісну, де розкривається повсякдення звичайних людей, які намагаються зберегти затишок рідної оселі в умовах війни, вбачаючи основну цінність у збереженні людського життя. У першому складнику панує тривога, сумніви, а в другому - гумор і любов. Кожний герой обирає свій шлях, який полягає у здобутті влади чи сімейному щасті, але всі разом творять історію Батьківщини, яка повторюватиметься доти, доки нащадки не вивчать її уроки. Автор доводить, що від вибору кожної людини часто залежить доля всієї країни, а минуле завжди впливає на майбутнє.
Битва на Синіх Водах – перша в історії поневолених народів пере­­можна битва об'єднаного українсько-литовсько-білоруського війська з татарською ордою, внаслідок якої українські землі здобули неза­леж­ність. Сталося це за шість років до переможних походів Тамер­лана і за вісімнадцять – до Куликовської битви. Волею долі удільний князь Дмитро Боброк опиняється в центрі подій, що, зрештою, призводять до однієї з най­більших битв в історії середньо­вічної Європи. Вистояти в смертельній боротьбі йому допо­ма­га­ють троє юних відчайдухів. Разом з героями роману визначного укра­їн­­ського прозаїка Володимира Рутківського читач стане свідком і учасником тих героїчних подій і переконається, що потяг до свободи долає будь-які перепони. Це нова — скорочена і доопра­цьована — версія роману.

Чайковський А. Сагайдачний. Історичний роман у 3-х кн. / А. Сагайдачний; іл. В. Куша. - Київ: Національний книжковий проект, 2012. - 480 с.: іл. - (Серія "Бібліотека шкільної класики"). 

Роман видатного українського письменника Андрія Чайковського описує історичні події кінця XVI — початку XVII століття, пов’язані з іменем славного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Цей видатний військовий діяч уславив своє ім’я успішними походами на Кримське ханство та Османську імперію. Він підтримував церкву і сприяв культурному розвитку України. Роман «Сагайдачний» став набутком вітчизняної літератури, а його автор зайняв одне з почесних місць серед кращих романістів історичного жанру.

Чуба У. Мед і Паштет - фантастичні вітрогони. Повість / У. Чуба; іл. Р. Попський. - Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020. – 240 с.: іл.
Книга розповідає про двох друзів, які мандрують на мотоциклі Хумасі. Кролик Паштет і ведмедик Мед — сердечні приятелі. Паштет — вправний кухар, який має чутливе до краси серце, а Мед — вдячний гурман, що носить за плечима рюкзак із сімейними реліквіями. На мотоциклі Хумасі друзяки мандрують світом — Франція, Карпати, пів­острів Зелених... Попереду в них — безліч пригод — іноді кумедних, а часом і жаскеньких. Стривайте, ось уже знову затарахкотів мотоцикл... Гайда за ними, за цими невгомонними вітрогонами, про яких так чудесно написала талановита молода письменниця Уляна Чуба.

Немає коментарів:

Дописати коментар