вівторок, 21 лютого 2023 р.

Вітаємо з Днем рідної мови!

 

Міжнародний день рідної мови запроваджено ЮНЕСКО з метою максимального збереження мов всіх народів планети та шанобливого ставлення до них.  В Україні свято рідної мови відзначають 23 роки поспіль. Уперше його відзначили у 2000 році, й відтоді щорічно святкують 21 лютого.Це свято, яке нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. 

Свято бере початок від трагічних подій 1952 року в Бангладеш.  

Міжнародний день рідної мови започаткували у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Однак початок цьому святу дали трагічні події. 21 лютого 1952 року в Бангладеш (Східний Пакистан) влада жорстоко придушила мітингувальників, які протестували проти заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови.

З 1971 року, після проголошення незалежності Бангладеш, цей день відзначають у країні як день мучеників, які загинули за рідну мову. За пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

За даними цієї організації, сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, вітаючи українців з цим святом у 2023 році, зауважив, що "за українську мову, національну ідентичність та право бути господарями на своїй землі гинуть кращі сини та доньки країни".

Сьогодні ми пропонуємо Вашій увазі прослухати радіожурнал  "Рідна мова - душа нації", який підготувала бібліотекар Євгенія Рисин. 

 Запрошуємо до бібліотеки ознайомитися з книжковими виставками-інсталяціями "Там, де звучить рідна мова, живе український народ", на яких представлені книги, про історію народження та розвитку однієї з наймилозвучніших мов світу – української.

Боже, отче милостивий,    

Ти нам дав цю мову красну,    

Поміж мовами найкращу,    

Нашу рідну. Нашу власну.    

Тою мовою співала    

Нам, маленьким, наша мати.    

Тою мовою навчала    

Тебе, Боже, прославляти.    

Тою мовою ми можем    

Величатись перед світом,    

Бо між мовами ця мова —    

Мов троянда поміж цвітом.    

Поможи, Небес Владико,    

Хай буде по Твоїй Волі,    

Щоб та мова гомоніла    

Вільно в хаті, в церкві, в школі.    

Дай діждатись пошанівку    

Рідного, святого слова,    

Щоб цвіла на славу Божу    

Наша українська мова.    

(Юрій Шкрумеляк)

Бажаємо всім знати рідне слово. Хай служить воно Вам вірою і правдою! 

Немає коментарів:

Дописати коментар