вівторок, 24 січня 2023 р.

Ювілейна планета

Остап Нижанківський – талановитий композитор та диригент, священник, громадський та політичний діяч


Сьогодні, 24 січня 160 років тому народився наш краянин Остап Нижанківський – талановитий композитор та диригент, священник, громадський та політичний діяч.

Остап Нижанківський отримав блискучу світську й духовну освіту. Він із дитинства марив музикою, грав на фортепіано, складав пісні на слова Тараса Шевченка, навіть отримав диплом учителя музики у Празькій консерваторії. Але проти музичної кар’єри Остапа був його батько, він наполіг на тому, щоб син теж став священником. Музика на все життя залишилася улюбленою справою Нижанківського.

Остап Нижанківський залишив великий спадок. Його твори є в репертуарі багатьох українських музикантів. Він зумів об’єднати довкола себе людей, керуючись єдиною ідеєю – українською.

Не кожен знає, що, співаючи  щороку на Різдво «Бог ся рождає» та «Во Вифлиємі нині новина», він виконує колядки, створені саме Нижанківським.

Про життєвий шлях Остапа Нижанківського Ви можете дізнатися більше прослухавши радіожурнал "Священник, композитор, патріот", який підготувала бібліотекар Євгенія Рисин. 

https://youtu.be/mUatbqGqCIA

В нашій бібліотеці представлена виставка однієї книги Романа Совяка  про творчу особистість, щирого патріота України "Остап Нижанківський",  яка вийшла до 100-річчя від дня трагічної смерті співця галицької землі.

«Люди, які не встигли сказати все за життя, мають звучати й далі. Не лише пісня Остапа Нижанківського, але і його голос, образ, позиція мають бути знаними. Давайте віддамо йому шану бодай у такий спосіб – дізнаємося про нього більше». Вахтанг Кіпіані.

Немає коментарів:

Дописати коментар