четвер, 30 серпня 2018 р.

МИСТЕЦЬКИЙ АКОРД


31 серпня Стрийщина  буде відзначати 125 річницю від дня народження українського композитора, піаніста та музичного критика - Нестора Остаповича Нижанківського. 


  Нестор Нижанківський народився 31 серпня 1893 року в місті Бережани у сім'ї композитора, диригента, греко-католицького священика Остапа Нижанківського. Середню освіту здобув у Стрию, навчаючись у гімназії. Потім навчався у Вищому музичному інституті імені Миколи Лисенка у Львові.

 Був одружений з Меланією Семакою, котра пройшла з ним увесь життєвий шлях.

Формування композиторської майстерності Нижанківського відбулося на еміграції у Віденській музичній академії (клас Й. Маркса), яку закінчив, здобувши ступінь доктора філософії.
   Під час Першої світової війни був призваний до війська, потрапив у полон, звідки повернувся 1918 року. Пізніше Нижанківський навчався у Празькій консерваторії у Вітезслава Новака, яку закінчив у 1926 році написанням фортепіанного тріо мі мінор.
   Від 1928 року Нижанківський включився у музичний процес Західної України, посівши посаду викладача Вищого музичного інституту імені Миколи Лисенка у Львові.
   Композитор був членом музикологічної секції НТШ (Наукового товариства імені Тараса Шевченка), музичним критиком газети «Українські вісті», співорганізатором і першим головою Союзу українських професійних музик (СУПРОМ).
   Помер Нестор Нижанківський 12 квітня 1940 року в Лодзі, (Польща). Там і похований.
      У листопаді 1993 року прах Нестора Нижанківського перепоховано на цвинтарі м. Стрия, недалеко від гробівця його батьків.

 1 лютого 1986 року при Стрийській музичній школі відкрито кімнату-музей Остапа та Нестора Нижанківських. Ця подія була присвячена славному ювілею – 600-річчю міста. 
       
       У другій кімнаті містяться матеріали про Нестора Нижанківського та митців, з якими він був у дружніх взаєминах і які зробили помітний вплив на його формування як піаніста-виконавця, композитора, громадського діяча.
      Навпроти пам’ятника встановлений стенд “Наші земляки”, на ньому вміщені портрети відомих діячів Стрийщини – Остапа і Нестора Нижанківських та ін. 
У доробку композитора Нижанківського є також твори і для дітей: «Марш горобчиків», «Староукраїнська пісня», «Коломийка», «Івасько грає на чельо», «Гавот ляльки». Працював композитор і над обробкою народних та стрілецьких пісень: « Чом ти мені, дівчино мила», «Ой зацвіла черемшина», «Ой у полі», «Про Нечая», «Ой там за горою», «Прийди, прийди», «Засумуй, трембіто».
В історію української музики увійшов ще як піаніст і музичний критик.


До Вашої уваги пропонуємо: 
  • більш детально ознайомитись з життєвим і творчим шляхом в персональній пам'ятці присв'яченій  125 річниці від дня народження Нестору Нижанківському
  • прочитати статті в книзі
  • прослухати мелодійні шедеври створені Нестором Нижанківським
Нестор Нижанківський "Не співай по весні"
Нестор Нижанківський "Старо-українська пісня"
Нестор Нижанківський - Вальс
Нестор Нижанківський. Коломийка

Нестор Нижанківський На небі зірка
Нестор Нижанківський, "Прелюдія і фуга".

Немає коментарів:

Дописати коментар