середу, 13 квітня 2016 р.

Оксана Іваненко: казки написані серцем

110 років від дня народження

 Оксани Дмитрівни Іваненко
(1906 - 1997)
      Народилася майбутня письменниця Оксана Іваненко 13 квітня 1906 року в Полтаві. Її мати працювала вчителькою в дитячому притулку. Батько був редактором газети (пізніше – вчителем мови й літератури), тому слова «коректура», «верстки» увійшли в життя дівчинки з перших кроків. У шість років Оксана вже сама видавала журнал для дітей «Гриб», «передплатна вартість» якого – два аркуші паперу.
   З дитинства дівчинка захоплювалась літературою: « У нас була велика бібліотека. Бібліотека містилася в маленькій літній кімнаті, і щоліта ми з братом починали її впорядковувати, але поринали в читання…, і тому так нам і не вдалося її упорядкувати. Бібліотека – це було наше володіння.»
   Оксана з дитинства мріяла стати вчителькою. Тому, коли в роки першої світової війни мати в другу зміну в приміщенні «Дому трудолюбія» організувала безкоштовну школу для біженців і робітників, дівчинка охоче допомагала їй у цій роботі.
    У 16 років Оксана почала працювати вихователькою в дошкільному дитбудинку. Тут вона почала створювати інсценівки і казки спеціально для дітей.
    Навчаючись у Харківському інституті народної освіти, О. Іваненко влітку працювала вихователькою в колонії імені Горького, якою керував видатний педагог А.С. Макаренко.
   Своє перше оповідання «До царя» опублікувала письменниця в журналі «Червоні діти» (1925), а перша книжка для дітей «Майка та жабка» була надрукована в 1930 році. Відтоді вийшло в світ близько 50 книжок для юних читачів. Оксана Іваненко відома як автор казок («Великі очі», «Чудесна квітка», «Три бажання» та інші). Її книга «Маленьким про великого Тараса» (1963) доступно розповідає дітям про Кобзаря, а також популяризує його поезію.
   З 1947 року по 1951 Оксана Дмитрівна була головним редактором журналу «Барвінок».

До вашої уваги віртуальна виставка


Іваненко О. Казки. Для мол. та серед. шк. віку / О. Іваненко; Худож. В. Євдокименко. - Київ: Веселка, 1992. - 319 с. : іл.
   До цієї книжки увійшли казки про дітей, про цікаві та повчальні пригоди мешканців лісу, про незвичайного лікаря, що лікував брехунів, боягузів, лінивців.

Іваненко О. Кисличка / О. Іваненко. - Київ: Веселка, 1988. - 28 с.: іл.
Казка про дику яблуньку і про те, яка росла у лісі і що сталося коли вона виросла

    Іваненко О. Тарасові шляхи: Роман: Для серед. та ст. шк. віку / О. Іваненко. - Київ: Веселка, 1989. - 758 с.: іл.
Роману «Тарасові шляхи» - 55 років  (1961)
Книга про великого поета українського народу - Тараса Григоровича Шевченка.
  
   Іваненко О. Води з кринички. Повісті, оповідання / О.Іваненко. - Київ: Рад. письменник, 1981. - 216 с.
    Нова книга відомої української письменниці розповідає про долі незвичайні і драматичні. Серед її головних героїв — Марко Вовчок і Андрій Красовський, Чернишевський і народник Богдан Маркович, Гарібальді і Пирогов, Чехов і Марія Заньковецька.        
   Читач знайде в книзі чимало раніш не відомих фактів і подробиць із життя цих славетних людей, що віддали всі свої сили боротьбі за світле майбутнє людства. Глибокі ліричні роздуми, вміння передати відчуття часу в усій його повноті і неповторності, пластичність мови органічно притаманні таланту Оксани Іваненко.

Іваненко О. Марія: Роман / О.Іваненко. - Київ: Дніпро, 1977. - 579 с.

"Марія" - роман про життя видатної української письменниці Марка Вовчка - Марії Олександрівни Маркович. Розповідаючи про її літературну творчість, складну особисту долю, про дружбу цієї незвичайної жінки з передовими письменниками девятнадцятого століття Т. Шевченком, О. Герценом, І. Тургенєвим, М. Добролюбовим, Д.  Писарєвим, Оксана Іваненко відтворює політичні події, культурне життя того часу в Росії, на Україні, в Парижі, Італії, де довелося жити й працювати героїні роману.

Іваненко О.Галочка / О. Іваненко. - Київ: Веселка, 1975. - 28 с.: іл.

Оповідання про пригоди маленької Галочки у перший її шкільний день.

Іваненко О. Казки / О. Іваненко. - Київ: Веселка, 1976. - 400 с. : іл.

Іваненко О. Казка про маленького Піка та його батьків / О. Іваненко. - Київ: Молодь, 1947. - 22с.: іл.

Чижики звили собі гніздо на найвищій гільці найвищої ялини в лісі зовсім не тому, що вони були такі горді і хотіли жити найвище від усіх. Навпаки, вони були дуже привітні з усіма пташками, завжди бадьорі, співучі і непосидючі. Просто їм здавалося, що там, нагорі, їм буде і безпечніше, і веселіше...
 Завітайте та прочитайте книги в бібліотеці!

Немає коментарів:

Дописати коментар