пʼятницю, 22 січня 2016 р.

Вітаємо!

  День Соборності — свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Універсал Директорії УНР про Злуку УНР та ЗУНР від 22 січня 1919 року.
    
 Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року.
    Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.
     22 січня Україна відзначає День Соборності, приурочений до Акту об'єднання цього дня Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. 
     Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу та є інтегральним результатом складного і довготривалого процесу її формування. В часи феодального роздроблення земель Київської Русі заклики до спільних дій окремих князів супроводжували літописний період української історії. Образ скривдженої України та православної віри, необхідність її оборони надихав козацькі полки Богдана Хмельницького. В народній пісенній та епічній творчості сакральна Україна завжди уявлялась як єдине тіло від Сяну до Дону. 
   Більш детальнішу інформацію ви отримаєте, коли відвідаєте бібліотеку і ознайомитесь з літературою, яка представлена на виставці-експозиції: « Соборна Україна:  від ідеї до життя» 
 
  В бібліотеці до цієї дати було проведено історичний урок: «Соборна. Вільна. Самостійна» з учнями 5-7 кл., та історичну хвилинку: «День   Української   Державності   і  Соборності» з учнями 3-4 кл.

Немає коментарів:

Дописати коментар