понеділок, 12 серпня 2019 р.

Книжкові смаколики

Перші Читайлики, які ознайомились з новинками книг 
Програми "Українська книга"

Тож знайомтесь і ви з новинками книг, які подані на цій сторіночці. 
Ці чарівні книги чекають на вас у нашій бібліотеці.


Книги для малят

 Дяченки М. та С. Дивовижні пригоди звичайних речей / Марина та Сергій Дяченки; пер. з рос. О. Негребецького; іл. Д.Кавеліної. - Київ: Довженко Букс, 2018. -31с. - іл.

«Дивовижні пригоди звичайних речей» — перша книга серії казок від відомих письменників Марини та Сергія Дяченків. Якщо придивитися и прислухатися — виявиться, що самі звичні речі, що нас повсякденно оточують, живуть своїм цікавим життям, часом непростим, але проблеми їхні ми, люди, можемо допомогти розв'язати! Полохливий поїзд більше не боїться птахів, допитлива річка здійснила свою давню мрію, звичайний шарфик пережив подвійне перетворення, а водогін став справжнім музикантом! Ці та інші дивовижні пригоди звичайних речей, описані в цій добрій книзі, стануть справжнім відкриттям для кожної допитливої дитини!

Норвезькі народні казки / упоряд., вступ. слово  та пер. із норв. О. Семенюк; мал. К. Шманко. - Київ: Веселка, 2017. - 159с.: іл. - (Серії «Казки народів світу»). 
Результат пошуку зображень за запитом "норвезькі народні казки"Збірник найпопулярніших казок, в яких відбивається розум, самобутність  характеру та суворі умови життя норвезького народу.








Кузякін К. Біла трішки чорна пречорна книжка / Кузько Кузякін.- Харків: Vivat, 2018. - 64с.: іл.
Якщо опівночі в чорному-пречорному лісі одна необачна чорна-пречорна вівця зустріне білого-пребілого вовка, годі сподіватися від цієї історії чогось доброго. Тому замість бути мудрою й розумною, ця книжка вийшла чорною-пречорною. Хоч і трішки білою. Розповідає вона цікавинки про природу чорного й білого кольорів, чорних дір, про абсолютно чорне Сонце, походження деяких українських топонімів, чорно-білі види тварин, прислів’я, зорові ілюзії, омоніми та багато іншого. Виняткової чорноти від першої до останньої сторінки книжці додає чорний-пречорний гумор. А особливо невгамовні читачі знайдуть у ній цікаві завдання для самостійного виконання та експериментування з чорним і білим.

Кіплінг Р. Яу і чом: казки / Редьярд Кіплінг; пер. з англ. Л. Солонька; мал. С. Артюшенка. - Київ: Веселка, 2018. - 111с. : іл.  
З розумними і легковірними, добрими і лихими, наївними і підступними, чемними і невихованими мешканцями індійських джунглів, африканських саван, морів і річок, Африки, Австралії та півдня Азії знайомить читачів збірка казок відомого англійського письменника і мандрівника Редьярда Кіплінга.



Лі Е. Не смій читати цю книжку / Е. Лі; іл. Г. Мак-Кензі. - Mamino,2017. - 32с. 
Фото - Не смій читати цю книжкуЩо за неподобство?! Неслухняне дітисько розгорнуло книжку й узялося її читати! Ви лише гляньте: ніяк не припинить гортати сторінки, хоч як його вмовляє, і благає, і залякує емоційний монстрик. Чому ж він так затято переконує читача перестати читати? Про це дізнаються тільки найвитриваліші малюки, які не поступляться ані перед проханнями, ані перед погрозами та догортають до останньої сторінки. Незвичайна книжка австралійського коміка Енді Лі з дотепними ілюстраціями Гіта Мак-Кензі вже стала бестселером у багатьох країнах світу, а тепер здивує, настрахає та розсмішить і українських читачів. Звісно, лише тих, котрі посміють її прочитати.

Ліч М. Дитяча енциклопедія тварин / Ліч Майкл.- Vivat,2018. - 128с.: іл.
«Дитяча енциклопедія тварин» — унікальний шанс познайомитися з найзагадковішими мешканцями нашої планети. Юні читачі дізнаються багато нового про ссавців, земноводних, рептилій, птахів, риб і комах.Достовірні факти, яскраві реалістичні ілюстрації та захопливі подробиці зроблять занурення у світ тварин незабутнім.



Яріш Я. Самійло/ Я. Яріш; іл. О. Продана. - Київ: Час майстрів, 2017. -200с.: іл. - (Серія "Рекомендовано прочитати").
Історична пригодницька повість з елементами фентезі описує події, які відбуваються в часи, коли кочівники чинили набіги на українські землі, щоб грабувати та полонити людей, які потім ставали дуже хорошим товаром на ринку рабів. Звичайний сільський підліток Самійло вирушає у небезпечну мандрівку через таврійський степ до Криму, прагнучи звільнити свою молодшу сестричку, поневолену загарбниками. Книжка розповідає про славетне козацтво, про козаків-характерників, про честь, звитягу, готовність на самопожертву заради святої мети, друга чи побратима по зброї, про свободу, волю, любов до Бога, Вітчизни і людей, про здатність прощати і вірити.

Чумарна М. Цей казковий світ. Таємниці рідного краю / М. Чумарна. - Львів: Світ, 2018. - 156с.: іл.
“Цей казковий світ” - різноманітна за змістом і пізнавальна за художнім оформленням книжка. Подаються відомості з історії та природи рідного краю, зокрема, про старовинний Львів і колись повноводу річку Полтву, що тепер захована під землю, цікавинки з різних галузей знань, що заохочують до самостійного опрацювання енциклопедичної інформації і творчості. Виділяється розділ “Земля героїв і змієборців”: від образу славного і мудрого короля Данила до героїв сучасної війни, серед яких і Василь Сліпак — знаменитий оперний співак, що загинув за Україну. Книжка знайомить із найкращими зразками українського мистецтва, зокрема, з дивовижними творами самобутнього художника живопису на склі Івана Сколоздри.

Андрусяк І. Третій сніг: повість-казка /  І. Андрусяк; мал. О. Кузнєцова. Київ: Фонтан казок, 2019. - 120с.: іл.
Результат пошуку зображень за запитом "андрусяк третій сніг"“Якщо коротко, ця книжка про те, як не стати вовком у зграї хижаків. Адже коли живеш у лісі й мусиш щодня хвилюватися, щоб тебе чи найближчого друга бува не з’їли, залишатися добрим і пухнастим ох як нелегко. Тим паче коли ти їжак і по суті — хиже й колюче звірятко, хоч і незле. Втім, у «Третьому снігові» Іван Андрусяк не лише говорить із малими читачами про одвічні теми добра й зла, а й торкається не зовсім популярних в українській дитячій літературі сюжетів — фізичного й душевного каліцтва, мовної ідентичності, співіснування з Іншим, екології.”

Винницька Я. У країні сирних коників. Різдвяна казка зі Львова. / Я. Винницька. - Львів:  Видавництво Terra Incognita, 2018. - 40 с.: іл.                                                                                                Ця різдвяна казка зі Львова - розповідь про маленьку дівчинку Варварку, яка на запрошення самого Святого Миколая відвідує різдвяні майстерні - місце, де народжується українське Різдво. Читачі дізнаються про основні традиційні атрибути свята, навчаться пекти "миколайчиків", малювати ікони на склі і разом з головною героїнею відновлять світову гармонію - полагодять космічного солом'яного "павука". 

ДенисенкоЛ. Майя та її мами / Л. Денисенко. - Київ: Видавництво для дітей, 2017. - 64с.: іл.
Мене звати Майя. І в мене дві мами. Люди часто дивуються, як так вийшло? Але це не дивина. У мене немає тата: він секретний донор. А мами не секретні, а дуже справжні", - так починається історія Майї з книжки Лариси Денисенко "Майя та її мами".«Майя та її мами» — оповідь дівчинки Майї, яка вчиться в четвертому класі, де кожна дитина походить з інакшої сім’ї. Майя ділиться з нами історіями родин однокласниць і однокласників.



Результат пошуку зображень за запитом "дерманський маляка"Дерманський С. Маляка - принцеса Драконії. Кн.1/ Сашко Дерманський; мал. В. Богданюк. - Харків: Теза, 2015. - 160с. - (Серія "Маляка").
Як розпізнати і правильно проковтнути принцесу. Саме такому навчають... у драконячій школі. Та Драго і Пиптик, учні - дракончики, вважають, що все те — нудота. Бо де ж вони є, ті принцеси? Нема їх давно. А може, й не було ніколи. Бо як же ти знатимеш, що перед тобою — справжнісінька принцеса? От і Драго і Пиптик не знали, доки не довелося летіти на її пошуки.

Дерманський С. Маляка і Навіжений дракон. Кн. 2 / Сашко Дерманський. - Харків: Теза, 2016. - 160с. - (Серія "Маляка").
Результат пошуку зображень за запитом "дерманський маляка"Що ти зможеш заподіяти велетенському Навіженому драконові, який… ковтає бабусь?
От і Маляка не знала, що їй робити. Як рятувати Малячину бабусю від Навіженого дракона?
Тільки з друзями — Драґо і Пиптиком. Але чи встигнуть?

Баум Л.-Ф. Американські казки / Л.-Ф.ренк Баум; пер. з англ. О. Негребецький. - К.: Знання, 2017. - 159с. - (Серія "Скарбничка").      
Результат пошуку зображень за запитом "баум американські казки"На сторінках цієї книги, відомого американського письменника Лаймена Френка Баума живуть чаклуни, гноми, сміхотливі бегемоти, аптекарі, які бавляться чарами, королі, манекени, що оживають, хлопчики та дівчатка, які повчають нас та запрошують в чарівний світ казок. Ці казки навчають думати швидко і ясно за будь-яких обставин, не осуджувати інших за дії, яких ми не розуміємо, та звичайно гідності та поваги.

Рутківський В. Щирик зі Змієвої гори: казкова повість / В. Рутківський; іл. І. Михайлян. - .Львів: видавництво Старого Лева 2018.- 256с.: іл. - (Серія "Дитячі книги для читання").
Кожні чотириста літ прокидається страшний Змій Горинович і вирушає на полювання. Разом зі своїм другом Костієм Безсмертним вони не тільки розбишакують по довколишніх горах, а й викрадають хлопця, який приїхав у гості до карпатських родичів. На допомогу людській дитині приходять герої з попередніх казок Володимира Рутківського.
Ця повість є заключною частиною казкової трилогії, до якої входять повісті «Бухтик з тихого затону» та «Гості на мітлі». Прикметно, що за повість «Гості на мітлі» Володимир Рутківський потрапив у список пошани (Honour List 2018) найвидатніших письменників, художників та перекладачів у галузі дитячої літератури зі всього світу, який опублікувала Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (The International Board on Books for Young People — IBBY).

Вороніна, Л. Пригоди голубого папуги: оповідання / Леся Вороніна; мал. К. Штанко. - К. : Знання, 2018. - 56 с.: іл.
Якщо ви любите історії, сповнені шалених пригод і небезпек, дивовижних таємниць та зустрічей, - ця книжка для вас! Адже разом із героями фантастичного оповідання­ "Хлюсь та інші" ви опинитеся всередині карколомної комп'ютерної гри, придуманої підступним чаклуном Подвійним-Оселедцем, з якої, здається, немає виходу­. Але вихід неодмінно­ треба знайти, бо від цього залежить доля цілого світу. З оповідання "Пригоди голубого папуги" дізнаєтеся про секретну підземну схованку, де живуть тварини, що втекли від своїх господарів, і до якої випадково потрапив балакучий­ папуга Антось. І, врешті, зрозумієте, чому хижий кіт Чак раптом став вегетаріанцем. А ще ви познайомитеся з двома космічними прибульцями на ім'я Круць і Дрон, котрі, пролі­таючи повз нашу планету, потерпіли­ аварію й опинились на дні Чорного озера. Чи пощастить міжгалактичним мандрівникам повернутися додому і якими таємницями поділяться­ прибульці з мешканцями Землі, стане відомо лише тим, хто прочитає оповідання "Таємниця Чорного озера".

Ліндгрен А. Пеппі Довгапанчоха: повість: кн. 1 / А. Ліндгрен; пер. зі швед. О. Сенюк; худож. А. Джанік'ян. - Київ: Рідна мова, 2018. - 112с.: іл. - (Серія "Класна класика").
Результат пошуку зображень за запитом "ліндгрен пеппі до"Дівчинка, для якої затісні будь-які рамки, — фантазерка, бунтарка, жартівниця. Неймовірно сильна. Неймовірно щедра. І трішечки самотня. Хочеш подружити з нею? Тоді мерщій розгорни книжку уславленої шведської письменниці Астрід Ліндґрен і поринь у пригоди Пеппі Довгапанчохи — доньки капітана, який став найсправжнісіньким негритянським королем.


Ліндгрен А. Пеппі Довгапанчоха сідає на корабель: повість: кн. 2 / А. Ліндгрен; пер. зі швед. О. Сенюк; худож. А. Джанік'ян. - Київ: Рідна мова, 2018. - 112с.: іл. - (Серія "Класна класика").
Повість «Пеппі Довгапанчоха сідає на корабель» — це продовження пригод рудої фантазерки та її друзів Томмі й Аніки. Цього разу ти дізнаєшся, як дивовижно Пеппі ходила по крамницях і до школи, як діти опинилися на безлюдному острові, як на віллу «Хованка» завітав високий гість та багато інших веселих речей. Адже із Пеппі сумувати нíколи.

Ліндгрен А. Пеппі Довгапанчоха у південних морях: повість: кн. 3 / А. Ліндгрен; пер. зі швед. О. Сенюк; худож. А. Джанік'ян. - Київ: Рідна мова, 2018. - 112с.: іл. - (Серія "Класна класика").
Непогамовна Пеппі щодня придумує нові розваги. Іноді вони видаються трохи зухвалими. Але всі в місті встигли переконатися, що в малої бешкетниці велике серце, й полюбили її. А коли Томмій Аніка, друзі Пеппі, перехворіли на кір, їхня мама не вагаючись відпустила дітей із Пеппі в південні моря. Які ж веселі пригоди чекали на них.


Лірник С. Казки Лірника Сашка. 2Т.:/ Сашко Лірник; іл.І.Коршунова.-К.: Гамазин: Зелений Пес 2018.-72с. :іл.
У другому томі «Казок Лірника Сашка» вміщено дев'ять нових казок від найвідомішого казкаря України, та з ілюстраціями неймовірного Інокентія Коршунова. Класичні українські персонажі, як-от дівчина Маруся, швець, циган чи купець - постали в казках з гумором, але не без моралі. Самобутні та не нудні - це про казки Сашка Лірника. Вони яскраво ілюструють факт, що українська традиційна казка - це весело, не нудно та ще й неймовірно красиво. Все завдяки ілюстраціям, які більше схожі на картини-полотна, а ніж на малюнки у дитячій книжці.

Книги для середнього та старшого віку
Результат пошуку зображень за запитом "день книги"
Білий Д. Дивовижні пригоди скіфа Атея. Таємниця Кургану Анахарсія. - Київ: ТОВ "Книжкова база "Альфа", 2018. - 64с.

Мудрець Отан і воїн Чорний Пес Гарм, битва скіфів з вершниками-мерцями, зловісна магія чаклуна Гістаса і таємниця зниклого римського легіону у Печері Грифонів… Про все це ми дізнаємось у книзі «Таємниця Кургану Анахарсія», яка є продовженням серії «Дивовижні пригоди скіфа Атея» і розповідає про нові надзвичайні, небезпечні та містичні події, що трапилися з уже знайомими читачеві героями попередніх книг. Разом з ними читачі потраплять у стародавні часи, коли у наддніпрянських степах вирували бурхливі події, пов'язані з Великим переселенням народів. Гостросюжетний твір, у якому конкретні історичні події тісно переплетені зі стародавніми легендами і переказами, примусить читача поринути з головним героєм роману – молодим скіфом Атеєм – у дивовижний світ небезпечних і карколомних пригод, дозволить познайомитися з життям і побутом стародавніх народів, які населяли Україну в античні часи. 

Білий Д. Дивовижні пригоди скіфа Атея. Крила Срібного Яструба. - Київ: ТОВ "Книжкова база "Альфа", 2018. - 64с.


Чи зможе скіф Атей з друзями допомогти своєму народу перемогти у великій битві з нападниками? Які небезпеки чекають на нього під час подорожі у таємничу країну Нартію? Куди проляже Шлях Срібного Яструба? Про все це ми дізнаємось у книзі «Крила Срібного Яструба», яка є продовженням серії «Дивовижні пригоди скіфа Атея» і розповідає про нові надзвичайні, небезпечні й містичні події, що трапилися з уже знайомими читачеві героями попередніх книг. Разом з ними читачі потраплять у стародавні часи, коли у наддніпрянських степах вирували бурхливі події, пов'язані з Великим переселенням народів. Гостросюжетний твір, у якому конкретні історичні події тісно переплетені зі стародавніми легендами і переказами, примусить читача поринути з головним героєм роману – молодим скіфом Атеєм – у дивовижний світ небезпечних і карколомних пригод, дозволить познайомитися з життям і побутом стародавніх народів, які населяли Україну в античні часи.

Тютюнник Г. Вогник далеко в степу: вибрані твори / Г. Тютюнник . - Київ: Знання, 2018. - 207с. - (Серія "Скарби").

Результат пошуку зображень за запитом "тютюнник вогник далеко в степу" До пропонованої збірки творів Григора Тю­тюн­ника (1931—1980) ввійшли кращі повісті й опо­відан­ня письменника. Їх персонажі — прості люди, життя яких припало на важкі післявоєнні роки­. Автор писав лише про те, що він добре знав і пережив сам. Тому кожен твір збірки — це портрет часу, неприхована­, часом болісна правда про людей, яку письменник бачив серцем і прагнув донести новим поколінням. Книга нагадує нам про вічні цінно­сті, учить чесності, людяності, шанобливого ставлення як до ми­нулого, так і до людей, що живуть поруч із нами.


Павличко Д.  Золоторогий олень: казкова поема / Д. Павличко; худож. О. Кваша. - Київ: А-ба-ба-га-ла-ма-га,2018.- 42с.

Результат пошуку зображень за запитом "павличко золоторогий олень" «Читаючи цю пречудову казку Дмитра Павличка про вірну дружбу хлопчика і оленя, я й досі відчуваю особ­ли­вий трепет, а надто коли йдеться про цю нову – розширену і ґрун­товну – редакцію твору, яку автор зробив спеціально для нашого видання. У дитинстві це була моя улюблена книжка. Сподіваюся, що вона полюбиться й вам, адже, на мою думку, «Золоторогий Олень» — найкраща сучасна казкова поема для дітей. Поетична казка настільки вразила талановиту львівську художницю Олю Квашу, що вона на кілька місяців утекла в Карпатські гори, щоб бродити стежками Золоторогого Оленя, надихаючись на створення цих непересічних ілюстрацій, намальованих у двох різних техніках, одна з яких філігранно імітує традиційні гуцульські кахлі». (Іван Малкович)

Топська Н.Сергій Васильківський / Н. Топська. - Київ: ТОВ: "Книжкова база "Альфа", 2018. - 64 с.: іл. - (Серія "Золота доба української музики").
Результат пошуку зображень за запитом "топська сергій васильківський"Книга розповідає про життя видатного художника Сергія Васильківського, речника національного реалістичного живопису. за довгий мистецький шлях він створив своїми картинами неповторний образ України, в якому дивовижним чином переплітаються епічні та ліричні мотиви. цей образ предстає перед нами у знайомих краєвидах, у мужніх обличчях козаків, у неповторності та повноті життя, у світлі усміху самої природи. Ще за життя Васильківського називали "небесним художником", а його полотна іменували справжніми "перлинами", бо вони написані вірним та щирим серцем.


Топська Н.Артемій Ведель / Н. Топська. - Київ: ТОВ: "Книжкова база "Альфа", 2018. - 64 с.: іл. - (Серія "Золота доба української музики").
Результат пошуку зображень за запитом "топська артемій ведель про книгу"Золота доба української духовної музики подарувала світові сузіря пломенистих талантів - Максима Березовського, Дмитра Бортнянського й Артемія Веделя. Книга розповідає про коротке і трагічне життя геніального українського композитора Артемія Веделя, котрий творив духовну музику - найзагадковішу на землі. Ту музику, що веде від темряви до світла, від душевної сліпоти до мудрого прозріння, в якій органічно переплітається божественне і земне.
Шрут П. Шкарпеткожери / П. Шрут; пер. з чеської О.Стукала; худ. Г. Міклінова. - Харкв: ВД: "Школа", 2017. - 232с. - (Серія "Шкарпеткожери").


Результат пошуку зображень за запитом "шрут шкарпеткожери"Якщо у вас «випадково» загубилася одна шкарпетка - можете не гаяти часу, марно шукаючи її по всіх закутках. Гадаєте, що вона просто загубилася десь серед випраних речей? Чи, можливо, вітер ненароком зірвав її із сушильної мотузки? Може, й так... Проте найчастіше за цим стоять… шкарпеткожери! Ці таємничі істоти живуть у кожній оселі й завжди цуплять та їдять лише одну шкарпетку з пари. Ви заінтриговані? Тоді мерщій розгортайте книгу, адже з неї ви дізнаєтеся про шкарпеткожерів усе, «про що хотіли б знати, але не наважувалися спитати»! Для дітей середнього шкільного віку.


Коршунова, А. Комп і компанія /Анна Коршунова; іл. Н. Міцкевич. – Київ: Час майстрів, 2018. – 232 с.: іл.. – (Серія "Рекомендуємо прочитати").

Результат пошуку зображень за запитом "коршунова а. комп Ñ– компанія"Авторка переконана, що знайти себе у цьому зеленому, сонячному, галасливому світі, повному пригод і несподіванок просто ― варто лише натиснути кнопку «Вимкнути комп’ютер» і зробити крок назустріч літу. Владик—головний герой книги—виріс у місті, і навіть тиждень у селі без комп’ютера й Інтернету здається йому справжньою каторгою, примхою дорослих, яку доведеться якось перетерпіти… ― та вже за кілька днів він разом із компанією нових друзів вартуватиме на таємних тренуваннях, зазіхатиме на черешні в сусідському садку, врятує від шахраїв шкільний комп’ютерний клас і вигадуватиме купу причин, аби лишитися в селі до кінця канікул і здійснити таємний план «Сто кроків».

В умовах, коли з раннього дитинства діти оточені різноманітними інтерактивними електронними пристроями, починаючи з іграшок і закінчуючи комунікаційними ґаджетами, через які вони пізнають світ і спілкуються з рідними, в тому числі з батьками, цей твір може стати для підлітка першим кроком до усвідомлення переваг «живого» спілкування. Крім того, книга показує позитивний приклад адаптації дітей з особливими потребами до повноцінного життя в суспільстві та їхніх стосунків зі звичайними дітьми, допомагає формуванню поняття рівності й взаємоповаги у таких стосунках. У 2015 році твір Анни Коршунової «Комп і компанія» став першим лауреатом спеціальної премії «Вибір дітей» Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».
Це, на думку письменниці, «є найвищою нагородою, бо уособлює довіру дітей».
До речі, кришталева статуетка була спеціально розроблена для цієї відзнаки. На прохання засновника конкурсу, Лариси Ніцой, малюнок намалювала відома англійська художниця-ілюстратор українського походження Еліна Елліс.
А ще ця книга стала переможцем у номінації Дитяча Книга Року—премія Книга року ВВС-2017.
Тільки тоді, коли пірнеш з головою у реальне життя, можна прожити справжнє дитинство, завести справжніх друзів і разом побороти несправедливість - і все це буде весело! Проте і гаджети викидати не потрібно – вони будуть «збирати» архів наших вражень.



 Смит Д. 101 далматинець: роман / Д. Смит; пер. з англ. Н. Ясіновської. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. - 240с.
101 Ð´Ð°Ð»Ð¼Ð°Ñ‚Ð¸Ð½ÐµÑ†ÑŒУ пана та пані Любеньких живе пара чудових собак-далматинців — Понґо й Леді. Господарі надзвичайно їх люблять і не можуть натішитися п’ятнадцятьма цуценятами, які народжуються невдовзі. Проте у затишному будиночку Любеньких ніхто й не підозрює, яка небезпека чигає на маленьких далматинців…


Уэллс  Г. Чарівна крамниця. Вибрані оповідання / Герберт Уэллс; пер. з англ. О. Логвиненка. - Київ: Знання, 2018. - 239с. - (Серія"Скарби").
Ця книга знайомить читача з найкращими зразками малої прози Герберта Веллса (1866—1946) — відомого­ англійського письменника-фантаста. Персонажами його оповідань стають люди, у розмірене життя яких вривається щось незвичайне: чи то наукове відкриття, чи то чарівник, котрий виконує всі бажання­, чи просто голодний страус, що випадково проковтнув діамант. У цих творах стирається тонка межа між реальністю і людським уявленням про неї, а гумор і легка іронія у поєднанні з химерними сюжетами лише посилюють ефект занурення в нові світи.

  Ковелл К. Як приручити дракона. Книга 2: повість / Крессида Ковелл; пер. з англ. А.Саган. - Київ: Рідна мова, 2018. - 224с.: іл. - (Серія: "Як приручити дракона").
"Ми - вікінги. А це робота небезпечна!" - говорив герой популярного мультфільму "Як приборкати дракона", створеного за мотивами серії книжок Крессиди Ковелл.
Читаючи цю книгу, ви переконаєтеся, що бути вікінгом справді нелегко. Адже справжній вікінг має не тільки приручити і вимуштрувати дракона, а й опанувати ремесло пірата. Серед патлатих розбишак було чимало відважних піратів. Та найзнаменитіший серед них - Страхун Злобородий, прапрадід Гиккуса Страхітного Окуня III (Третього). А тепер уявіть, що ви натрапили на слід незліченних скарбів Страхуна Злобородого. Хіба напис "Не відкривати!" вас зупинить?! Проте Гіккуса цей напис нажахав. Хлопцю здалося, що станеться лихо. Та в племені ніхто його не почув. Тож патлаті розбишаки знову вскочили в халепу, а рятувати всіх довелося Гіккусові. Усіх і себе! Усе-таки це нелегко - бути героєм-вікінгом.

Ковелл К. Як приручити дракона. Книга 3. Як розмовляти по-драконському: повість / К. Ковелл; пер. з англ. А.Саган; іл. К. Ковелл. . - Київ: Рідна мова, 2017. - 224с.: іл. - (Серія: "Як приручити дракона").
Гиккус Страхітний Окунь III просто зобов'язаний стати героєм. Адже він, по-перше, вікінг, а вони — всі герої, а, по-друге, — син ВОЖДЯ ПЛЕМЕНІ ПАТЛАТИХ РОЗБИШАК, тож тут уже ніяк не можна дати маху. Проте Гіккусові завжди краще вдавалося мізкувати, ніж працювати м'язами. Придумати хитромудрий, але ризикований ПЛАН і всіх врятувати — це будь ласка. А ось із найпростішим завданням з абордажу у відкритому морі він не впорався. Спершу вони з Риболапом заблукали (хоча вікінги не можуть заблукати, це відомо всім!). І замість рибальського човна миролюбиків хлопці мало не взяли на абордаж римський бойовий корабель. А потім і зовсім потрапили в полон до римлян. Ось тут і настав час придумати черговий хитромудрий план, урятувати друзів і запобігти війні між племенами вікінгів. Та це для Гиккуса — не проблема. До того ж він уміє розмовляти по-драконському, а це часом стає у пригоді, коли ти хочеш виплутатися з халепи…

Стренковська-Заремба М. Детектив Кефірчик у пошуках скелета: повість /  Малгожата Стренковська-Заремба; пер. з пол. Я. Івченко; іл. А. Данчишин. - Львів: Урбіно, 2018. - 224с.: іл.

У книжці відомої польської дитячої письменниці на тебе чекає безліч загадок та багато сміху! Теодор Кефірчик мріє про кар’єру детектива, тому коли його звинувачують у крадіжці скелета з кабінету біології, він вирішує провести власне розслідування. Юному детективові допомагає завжди чемний Домінік. У хлопців є кілька версій, і це ускладнює пошуки. А ще їм перешкоджає допитлива Кароліна та двійко неслухів: Малий і Бартусь. Під час розслідування діти потрапляють у лабети банди злодіїв і...

 Конопницька М. Про краснолюдків і сирітку Марисю: повість-казка /Марія Конопницька; пер. з пол. Л. Андрієвської. - Київ: Знання, 2017.- 191с.- (Серія "Скарби").
 Повість-казка відомої польської письменниці і поетеси Марії Конопницької (1842—1910) “Про краснолюдків і сирітку Марисю” — один із кращих творів для дітей у світовій літературі. Поєднуючи фантастичний сюжет з реалістичними мотивами, жартівливий і серйозний тон, проте уникаючи нав’язливих повчань, письменниця звертається до загальнолюдських цінностей: книга сповнена любові, доброти, милосердя, виховує повагу до праці, небайдужість і віру у справедливість. Саме тому цей чудовий твір залишається улюбленим для багатьох поколінь юних читачів.


 Щигельський М. Театр Невидимих Дітей: повість / М. Щигельський; пер. з пол. Б. Антоняк. - Львів: Урбіно, 2018. - 272с.
Результат пошуку зображень за запитом "щигельський м. театр невидимих дітей"Міхалові одинадцять років. Він ходить до школи, мріє, багато читає, звісно, пустує. Та найзаповітніше його бажання – мати родину. Бо Міхал живе в дитячому будинку. Життя видається йому непоганим, доки в нього є друг, якому він довіряє і яким сам опікується.
Та коли малого Гойдунчика повертають у родину, а улюблена вихователька переїздить до іншого міста, Міхал переживає справжній відчай. Коли кризу подолано, виявляється, що відтепер Міхал житиме в ''Дубовому Лісі'', особливому дитбудинку, де мешкає дуже мало вихованців, і всі вони -- незвичайні.
Там хлопчик знайомиться з 14-річною Сильвією, яка марить театром. Разом з вихованцями «Дубового Лісу» вони ставлять спектакль за п?єсою, яку пише Міхал. Діти впевнені, що їхню гру побачить багато людей, і Театр Невидимих Дітей прославиться. Проте надворі 1981 рік. І от у день довгоочікуваної прем?єри діти довідуються, що в країні саме запровадили військовий стан…

 Ґрьонтведт Н.Е. Happy End, попри все?.. / Н.Е. Ґрьонтведт; пер. з норв. Н. Іваничук. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. - 376с.
Четверта книжка Ніни Елізабет Ґрьонтведт. Уда починає навчатися у старшій школі, і майже одразу в неї з’являється коханий. Але яке воно, справжнє кохання? Чи можна закохатися в когось, кого зовсім не знаєш і з ким якось ніяково поруч? І чи завжди гарна історія про кохання закінчується щасливо? Уда відкриває для себе неймовірно романтичну історію Ромео та Джульєтти, яка завершується зовсім не гепі-ендом, – зате сповнена неземних почуттів, від яких йде обертом голова... Дорослі кажуть, що закоханість – то лише вплив гормонів. Чия ж правда?
Це заключний щоденник Уди, яка так полюбилася українським читачам.

 Гридін С. Відчайдушні. повість-детектив / С. Гридін. - Київ: ВЦ "Академія", 2017. -128с.
Результат пошуку зображень за запитом "гридін с. відчайдушні"Дмитро і його друзі, намагаючись дізнатися, чому і куди в Озерному зникають діти, опинилися в центрі складної інтриги. Долаючи небезпеки, вони встановлюють особу злочинця і дивують навіть бувалих оперативників. Повість-детектив "Відчайдушні" захоплює сюжетними і психологічними несподіванками. І навіть за ризикованих обставин її героїв не оминає закоханість.

        
Мензатюк З.  Дике літо в Криму. пригодницька повість /З. Мензатюк. - Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. - 192 с. 
Результат пошуку зображень за запитом "мензатюк дике"Герої нового твору відомої української письменниці Зірки Мензатюк уже відомі читачам з її повісті «Таємниця козацької шаблі» (цей твір увійшов до шкільної програми за 5-й клас). І ось вони знову вирушають у мандрівку...
«Дике літо в Криму» – гостросюжетна повість про літні канікули на кримському узбережжі, про дружбу київської школярки Наталочки з татарськими ровесниками. Оселившись у наметі на дикому березі моря, допитлива п'ятикласниця зіткнеться з несподіваними небезпеками й загадками, втраплятиме у моторошні пастки. Та найбільшою таємницею стане коштовний срібний пояс, схований 1944 року, коли татарів насильно вивозили з рідного Криму. Однак Наталочка та її нові друзі ще не знають, що цю реліквію розшукують не тільки вони...

Скреттінґ Ґ. Антон та інші нещастя /  ҐСкреттінґ; пер. з норв. Н. Іваничук. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. - 248с.
Антонові – дванадцять, і в нього чимало проблем, які він вважає справжніми нещастями. Проте в нього є найкраща подруга – Іне, яка завжди готова прийти на допомогу. Антон шукає татові наречену, Іне намагається помирити власних батьків. І завдання ці – не з простих, тим паче що професія хлопцевого батька – не з найпрестижніших. Кажуть, у продавців дачних туалетів шанси у жінок невеликі... Та крок за кроком, витівка за витівкою – і задуми Антона та Іне стають все досяжнішими, а їхня дитяча дружба переростає в щось глибше і несподіване для них обох.
Авторка – норвезька письменниця Ґюдрун Скреттінґ – дебютувала романом для підлітків «Антон та інші нещастя». Його продовження – «Антон та інші комахи», стало найкращою дитячою книжкою 2017 року в Норвегії. Незабаром вийде третя книжка про цього героя, який так полюбився читачам-підліткам, – «Антон Великий».

Лущевська О. З води у воду / О. Лущевська; іл. О. Була. Львів: Видавництво Старого Лева. - 2017. - 128с. - (Серія "Дитячі книги для читання").
Десятирічна Данка обожнює плавати, вода — її стихія. Дівчинка має супермету на літо – перепливти річку в її містечку. Проте боїться, що Бодя, який закохався в неї по вуха і скрізь за нею ходить, завадить їй здійснити задумане. Щоб спекатися хлопчиська, вона просить місцевого графітчика Скретча вдати її бойфренда. Та чи найкращий це план?.. Читайте у новій повісті Оксани Лущевської «З води у воду».

Касьянович Д. Привіт,вовки!: повість /Д. Касьянович; пер. з пол. Б. Антоняк.- Львів : Урбіно, 2018. - 232с.

Герой цієї повісті, одинадцятирічний Філіп, наділений неймовірною уявою, і це рятує його від одноманітності повсякдення, самотності й цілковитого нерозуміння з боку батьків. Навіть найкращий друг знайшов собі крутішого приятеля й охолов до спільних ігор. Несподівано Філіп знаходить друга у вигляді своєї тітки, старшої маминої сестри. Проте мама, схоже, не дуже схвалює постійні синові поїздки до тітоньки-письменниці. Ще б пак! Вона свято впевнена, що її сестра - найщасливіша людина на світі: у неї купа грошей і вона не мусить працювати. Бо хіба це серйозна робота - писання книжок? Якби вона займалася справжньою роботою - була б інша справа. Філіп уже наперед знає, що ніколи не зізнається мамі в тому, що теж намагається писати книжку... Книжку, в якій кожен упізнає себе. Чи готові дорослі до таких відкриттів? І чи стане в них мужності зізнатися у власних помилках?

Госсіні Р. Пригоди малого Ніколя: оповідання/ Рене Госсінні; пер. з фр. З. і О.Борисюк; худож. Жан-Жак Сампе.-К.: Рідна мова,2019.- 544с.
У 1950-х роках художник Жан-Жак Сампе створив серію гумористичних малюнків. А його друг, письменник Рене Ґоссінні, вирішив написати до них тексти. Ось так і з'явилися на світ веселі оповідання про малого Ніколя та його друзів. Відтоді ці книжки мандрують світом, знаходячи все нових і нових прихильників. Адже читати без сміху історії, які розповідає про себе Ніколя, просто неможливо!



Нагорна Н. Повернутися з війни / Н. Нагорна. - Київ: Видавництво ДІПА, 2018. - 120 с.: іл.

Результат пошуку зображень за запитом "нагорна повернутися з війни"Ця книжка насправді ж не про війну. Війна-лише випадковість для цих людей, тло їхніх подій. Коли ми випадково зрозуміли як боляче чекати, як нестерпно любити та як складно повернутися з війни. Адже ніхто не повернувся з війни таким, як був. І жодна книжка не пояснить нам, чому тримати автомат іноді легше, аніж тримати в руках телефон, який не відповідає. Адже солдатам розказують, як воювати, але чомусь не пишуть, як припинити та жити далі. Без примар, спогадів та нічних жахіть. Ця книга з'явилася на світ, бо ми не маємо права на відчай.

Сетон-Томпсон Е. Оповідання про тварин / Е. Сетон-Томпсон; пер. з англ. А. Зозуля. - Київ: Форс Україна, 2017. - 128с.: іл.
Пропонуємо вашій увазі книгу Ернеста Сетон-Томпсона «Оповідання про тварин»: "Снап", "Лобо, Король Курумпо", "Доміно" українською мовою від видавництва «Форс»!
Тваринний світ дивовижний та сповнений загадок. Особливо для допитливих юних читачів! Але не варто обмежуватися одними лише енциклопедіями, адже існує велика кількість прози, котра розповість про живу природу не менше.


Росоловська А. Леонардо да Вінчі / А. Росоловська. - Київ: «Агенство «IPIO», 2018. - 224с.: іл. - (Серія «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей»
Книжка-біографія «Леонардо да Вінчі» — це розповідь про найвизначнішу постать італійського Відродження, видатного митця та винахідника. Основою відкриттів Леонардо було спостереження, а любов до моделювання приводила до геніальних конструктивних здогадок, які набагато випередили епоху. Сьогодні люди багатьох професій вивчають його спадщину.

Леонардо да Вінчі – найвизначніша постать італійського Відродження, видатний митець та винахідник. Основою його відкриттів було спостереження, а любов до моделювання приводила до геніальних конструктивних здогадок, які набагато випередили епоху. Сьогодні люди багатьох професій вивчають його спадщину.

Чому саме він?

З книжки про Леонардо да Вінчі ваша дитина дізнається хто пробудив у ньому інтерес до навколишнього світу? Хто зображений на одній із найкращих картин? Чому «Мону Лізу» називають Джоконда? Як митець знаходив моделей для майбутніх картин? Які знаки в математиці вчений ввів уперше в Італії? Скільки талантів зберігає в собі його особистість?


Дитинство Леонардо да Вінчі

Леонардо виріс у неповній сім’ї, проте, в дитинстві він був оточений любов’ю і родинним теплом. Талант до малювання не всіма підтримувався. Справа в тому, що у XV столітті вважалося, що таким вмінням сам себе не прогодуєш і не зможеш отримати престижну професію. Проте Леонардо зміг довести протилежне.Змалку він прискіпливо спостерігав за тим, як влаштоване все у природі. Він намагався зрозуміти як все працює.

Леонардо і його таланту пощастило, він жив у часи, коли наука і мистецтво тільки почали розвиватися. Йому вдалося вплинути на науку на багато років уперед. Ще й досі багато дослідників продовжують розгадувати таємниці і секрети великого італійського генія.

Леонардо да Вінчі був неймовірно терплячим та працьовитим. З народження мав таланти, але продовжував удосконалювати свої вміння все життя. Тільки через тридцять років митець відчув, що досяг гармонії  в роботі. Аби зобразити персонажа на картині, він міг витратити кілька днів на пошуки людини з харизматичною зовнішністю. Да Вінчі мав незвичайну пристрасть до досконалості. Саме це одночасно і заважало йому в житті, і зробило його видатним.

Що Леонардо лишив Світові?

Про Леонардо ходили легенди. Він був генієм в усьому: в живопису, науці, техніці, мистецтві та навіть в налагодженні людських стосунків. Да Вінчі був найкращим музичним і поетичним імпровізатором свого часу. Умів вигідно подати свою майстерність. Це захоплювало та дивувало не лише сучасників. Леонардо да Вінчі ще й досі залишається однією з найзагадковіших фігур в історії людства.

З книги ваша дитина дізнається, як вдалося простому сільському хлопчикові в жорстоку епоху середньовіччя стати найгеніальнішою людиною, що коли-небудь жила на Землі. Леонардо залишив Світові безліч недороблених і нереалізованих ідей та винаходів, немов би в очікуванні майбутніх геніальних або просто талановитих умів, які зможуть їх використати, вдосконалити й розвинути. Можливо, саме вам вдасться втілити та розвинути один з його задумів? Або ж після знайомства із записами Леонардо, у голову прийде власна геніальна ідея.


Тесла Н. Мої винаходи. Автобіографія / Н. Тесла; пер. з англ. О. Гординчук. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. - 132с.
З автобіографії легендарного винахідника в галузях електрики та механіки довідаєтеся про непересічні здібності юного Тесли, про його роботу над собою, перші спроби та найбільші досягнення, а також дізнаєтеся про його погляди на світ і розвиток цивілізації. А ще знайдете прецікаві передбачення щодо майбутнього людства, частина з яких лише нещодавно почали справджуватись. Для винахідників — теперішніх і майбутніх — та всіх, хто цікавиться технічним прогресом.

Немає коментарів:

Дописати коментар