пʼятницю, 23 серпня 2019 р.

Вітаємо!

Цього дня українці вшановують один із офіційних символів країни – Державний прапор України.

Щороку 23 серпня, за добу до святкування Дня Незалежності, Україна відзначає День державного прапора. Дата була обрана на згадку про події 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради група народних депутатів внесла синьо-жовтий прапор. 


Саме ж свято є відносно новим і було засноване указом другого президента України Леоніда Кучми "Про День Державного Прапора України" від 23 серпня 2004 року. Встановлене воно з метою виховання поваги громадян до державних символів України. 

Синьо-жовтий стяг: символічне значення кольорів Державний прапор України затверджений Верховною Радою 28 січня 1992 року. Цей прапор складається із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (вгорі) і жовтого (внизу) кольорів, зі співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Згідно із найбільш популярним тлумаченням колірної гами прапора, синя його смуга символізує ясне небо, а жовта – золоті пшеничні ниви. Дехто ж стверджує, що насправді барви нашого прапора здавна символізують дві головні стихії природи – воду і вогонь. Водночас, з релігійного погляду, жовтий (золотий) колір – уособлює Творця і взагалі Вищу духовність, а синій – усе земне. 

Історія державного прапора Перша історична згадка про поєднання синього та жовтого елементів в офіційній символіці датується 1256 роком – днем заснування Львова. 
Герб цього міста, зокрема, прикрасив золотий лев на синьому тлі. Золотий і синій кольори з XIV ст. офіційно використовувалися в гербі Руського королівства. Також ці барви є і на гербах місцевої знаті, князів, шляхтичів. Поєднання символічних для країни кольорів знаходимо і в добу козацтва, особливо починаючи з XVIII ст. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків. Листівка, випущена в м. Броди у 1902 р. / фото: istpravda.com.ua Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдинонаціональне на початку XX ст. Так, перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного як стяг Української Народної Республіки.

 14 березня 1990 року у Стрию вперше піднято національний синьо-жовтий прапор. Того березневого ранку на вимогу громади виконавчий комітет Стрийської міської ради прийняв рішення про встановлення українського національного прапора. Та поки чиновниками під погрозами КДБ приймали рішення, шестеро сміливців Василь Бичко, Богдан Ботвин, Олег Бойко, Орест Галицький, Роман Дрімайло та Богдан Морквич піднялися на горище й вивісили заздалегідь приготовлений та освячений у храмі прапор. У той момент над містом ключем пролітали журавлі, які поверталися з вирію. Люди сприйняли це як хороший знак. 

      Цією подією стрияни пишаються й з 2011 року відзначають її урочисто.

Сьогодні з дня цього свята для користувачів бібліотеки провели інформаційну хвилинку: "Державний прапор - прапор дивоцвіт"та ознайомили користувачів з літературою представленою на книжковій виставці

Немає коментарів:

Дописати коментар