понеділок, 28 травня 2018 р.

День пам’яті Івана Франка

Сьогодні 28 травня виповнюється 102 роки, як відійшов у вічність український письменник, учений-енциклопедист, мислитель та громадський діяч - Іван Якович Франко. 

Він залишив по собі колосальну художню і наукову спадщину, яка становить близько 50 тисяч творів.  

З цими творами ви можете ознайомитись у читальному залі нашої бібліотеки.

За сорок років творчої діяльності Іван Франко видав одинадцять поетичних збірок, понад сто оповідань, дев’ять повістей, понад десять драматичних творів. Плідною була і публіцистична діяльність Івана Франка – понад дві тисячі публікацій. Він є автором численних перекладів творів світової літератури (з французької, німецької, англійської, російської, польської, чеської, сербської, хорватської, старогрецької, латинської, арабської, давньоєврейської, ассіро-вавилонської, індійської та інших мов). Іноді він навіть жалкував, що не став орієнталістом.
Останні роки Каменяра були затьмарені важкою фізичною хворобою, розладами психіки. За спогадом сучасника, він нагадував «орла з поламаними крилами» і було нестерпно боляче дивитися на ті людські муки. Але навіть і в ті часи трагічного «епілогу» життя Франка, від нього віяло геніальністю, непереможною величністю духу. Якось, вже в останній період життя Франка, студентська молодь влаштувала на його честь вечірку, яка перетворилася на справжній апофеоз ювіляра. В кінці вечора, після того, як Франко читав власні вірші, його засипали пишними трояндами. 
Тож замислимось над цими рядками, станьмо єдиними українцями, бо в єдності сила народу, яку ніхто не зможе здолати.

Немає коментарів:

Дописати коментар