середу, 26 квітня 2017 р.

Чорнобильська трагедія - жорстоке попередження людству


 Сьогодні з нагоди 31 річниці аварії на ЧАЕС хочемо пригадати маловідомі факти про катастрофу. Саме у ніч на 26 квітня 1986 року cталася катастрофа, фатальні наслідки якої відчутно донині – вибух на Чорнобильській АЕС:

  • сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році;
  • на ліквідацію наслідків вибуху було мобілізовано 600 тисяч осіб з усього Радянського Союзу;
  • для гасіння пожежі застосовувалися вертольоти, що скидали спеціальні суміші для гасіння і запобігання ланцюговій реакції, а також пісок і глину. Надалі виявилося, що вони, можливо, ще більше підвищили температуру реактора. Пожежу погасили тільки 9 травня;
  •  дороги в зоні відчуження без єдиної вибоїни. Рівне асфальтне покриття покладено для того, щоб уникнути розкидання радіоактивних відходів, які перевозять у вантажівках на дослідження або зберігання. Відповідно до регламенту, ці машини повинні пересуватися зі швидкістю не більш ніж 40 км/год, щоб вантаж не розсипався.
Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС ліквідують досі. Щоб хоч якось знизити рівень радіації, на четвертому енергоблоці 29 листопада 2016 року побудовано новий саркофаг.
Споруда прослужить 100 років і дасть змогу розібрати реактор, а потім "поховати" його частини.

 Вічна пам'ять загиблим ліквідаторам 
та слава тим, які живуть.

Немає коментарів:

Дописати коментар