вівторок, 21 лютого 2017 р.

Вітаємо з Міжнародним днем рідної мови!

 
21 лютого усі нації та народи відзначають
Міжнародний день рідної мови, 
проголошений на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1999 році в Парижі як день підтримки мовного та культурного різноманіття і багатомовності.

Із тисяч мов, які існують на планеті, найдорожчою для кожного є його рідна мова.
Рідна українська мова належить до найбагатших мов світу. Багато зробили для її вдосконалення освічені люди різних часів — письменники, вчені, видавці... Ми з вами отримали в спадок багату, розвинену, українську мову. 

Народна мова — безмежний океан. Це і пісня, народжена в давнину, співана в радості й горі, яка передається із вуст в уста і від серця до серця, це і дума — твір всенародного генія, це і казка, легенда, переказ, приказки та прислів’я ... А яка багата та мелодійна українська народна пісня! Її люблять та із задоволенням співають не тільки у нас в країні, але й за кордоном. Не можна ходити по рідній землі, не зачаровуючись виплеканою народом у віках рідною мовою. Народне прислів’я говорить: «У кого рідна мова, у того й душа здорова».

Міжнародний день рідної мови для нас, українців, є своєрідним нагадуванням про багатовікові приниження, переслідування та витіснення з ужитку, яких у минулому зазнавала наша рідна мова з боку поневолювачів. Водночас цей день привертає увагу до сучасного стану української мови в Україні і в діаспорі та до важливості її збереження для прийдешніх поколінь.
До цього свята було підготовлено цікаві заходи: 
виставка-дискусія: "Там, де звучить рідна мова, живе український народ"
Користувачі бібліотеки мають можливість ознайомитись з літературою, яка представлена на виставці та ознайомитись з рекомендаційним списком літератури: "Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема ".
інтелектуальний турнір: "Мова - життя основа"
Діти були дуже активними, розказували вірші, прислів'я та приказки про мову.
інформаційно-виховна година: "Дзвенить струмочком рідна мова"
огляд літератури біля тематичної полички: "Мово моя, солов'їна"
 
На свято завітали діти підготовчої групи групи "Бджілка" дошкільного закладу "Стрибунець" з вихователями Каваців Л. Я. та Сіховською М.І.
Пам'ятайте! 
Тож шануймо і любімо рідну мову, піклуймося про неї, розкриваймо для себе її велич і могутню силу. 
Збережімо її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар