понеділок, 21 листопада 2016 р.

Собор Архистратига Божого Михаїла

      21 листопада
православна та греко-католицька церкви відзначають Собор Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних або, як скорочено називають в народі,
  день Святого Михайла 

Вітаємо
 всіх хто носить це святе ім'я  - 
Михайло, Михайлівні та Михайловичі 
з Днем Ангела, 
а також усіх користувачів з прекрасним святом.
Здоров'я, миру і добра!


   Християни вважають його одним із семи архінгелів (старших ангелів), архістратигом небесного воїнства, покровителем людського роду.
       Починаючи від Мономаховичів (1125 р.), київські князі вважали Михаїла своїм патроном, зображали його на стародавніх гербах Києва. Символ Михаїла присутній і на головній хоругві часів Богдана Хмельницького та на численних козацьких прапорах.
     В Біблії архангел Михаель зображується як могутній борець проти диявола і темряви, що прагнуть захопити людські душі. Саме тому церква називає його «архістратигом», тобто старшим серед небесних воїнів. На іконах святий Михайло частіше за все змальовується з полум’яним мечем чи довгим списом, котрими пронизує демонічні прояви зла. 
У перекладі ім’я Михайло (Михаель) означає «хто як Бог?»  
  
  В Україні Архістратиг Михаїл є одним із найбільш шанованих святих, небесним покровителем Києва, який зображений на гербі столиці. За легендою, архангел Михаїл явився князю Михайлу-Святополку ІІ Ізяславичу під час бою з половцями у вигляді крилатого птаха у рицарському обладунку. На честь перемоги у боротьбі над половцями князь побудував Михайлівський Золотоверхий собор.  
    Згадка дива архістратига Михайла датується 4 століттям. На Заході Малої Азії знаходилась історична місцевість Фрігія. Її «серцем» називали античне місто Іераполь (за іншими даними Гіераполь). Кожен, хто приїжджав сюди, не міг відвести погляду від храму святого архістратига Михайла. Якщо вірити історичним даним, храм було збудовано завдяки жителю містечка Лаодокія, що пройнявся ініціативою віддячити святому за врятування донечки. Однієї ночі архангел Михайло з’явився чоловікові уві сні й повідомив, що його німа донька отримає дар мови після того, як вип’є цілющої води з джерела. Наступного дня дівчинка, скуштувавши диво-води, мовила перші слова. Безмежно вдячний батько вирішив збудувати храм, присвячений рятівникові. 
     Шістдесят років молитви в святині виконував побожний священик Архип. Віра Архипова, його поради приєднуватися до християнства і наслідувати слово Боже, збентежили язичників. Тож вони вирішили знищити храм і позбутися благочестивого християнина. Для цього з’єднали два русла повноводної гірської річки і направили їх зруйнувати фундамент храму. Угледівши небезпеку, Архип став щиро просити заступництва. За переказом, раптово сяйнув вогонь, святий архістратиг, що прибув з неба, махнув яскравим жезлом - в скелі утворилася велика тріщина, в яку і вибігла вся бурхлива вода. Архип та всі християни, що зібралися тоді біля храму, в молитвах прославили Бога і заступника Михайла за спасіння. А місце, де сталося диво, символічно назвали «Хони», що дослівно перекладається як «ущелина». 
     Архангела Михайла прославляють і за багато інших вчинених їм дивовиж. Якщо вірити свідченням літописців, святий являвся під час взяття Новгорода, рятував Рим від чуми і навіть допомагав Жанні д’Арк здійснити мету її життя – коронувати Карла VІІ у французькому Реймсі. 

    У народній уяві святий Михайло – це славний воїн-захисник знедолених і немічних, а водночас суворий суддя: він відводить душі померлих на небо та зважує на терезах їхні добрі й погані вчинки. Образ святого Михайла уособлює перемогу добра над темними силами: гримить грім — значить, святий Михайло бореться з чортами. 
    Існує дуже поширений переказ про чорта, який намагався сховатися від архистратига Михаїла. Щоб урятувати, чорт почав називати предмети, за якими Михайло не дістав би його. Серед можливих варіантів він називав навіть людину, але архистратиг Михайло сказав, що в цьому разі людину він уб'є та дасть їй царство небесне, а чортові все одно — непереливки! Так чорт перелічив геть усі предмети, під якими міг би сховатися, аби Бог його не дістав, а про кущ ліщини забув. Тож мисливці радять під час бурі в лісі ховатися під ліщиною, оскільки там грім не вб'є.                           А за одною старою легендою, одного разу звичайний мисливець випадково вбив у лісі чорта. До нього з'явився святий Михайло та запропонував виконати будь-яке бажання мисливця. Той забажав обмінятися зі святим Михайлом рушницями. Трохи повагавшись, Михайло погодився на такий обмін. Одну умову поставив святий: якщо мисливець передумає та схоче обмінятися рушницями назад, то мусить прийти на те саме місце. І почало цьому мисливцеві так щастити на полюванні, що годі й казати! Тільки кожного разу, як він із цієї рушниці стріляв, такий грім над землею лунав, що люди лякалися. От і власник рушниці нарешті вирішив позбутися магічного подарунка, щоб лихо не накликати на свою голову. Пішов на зазначене місце та й обмінявся рушницями із святим Михайлом назад. Але й колишня його старенька рушниця тепер теж набула чарівних властивостей! І мисливська удача не покидала вже його довіку.

      Чудом у святі Архангела Михаїла священики вбачають саме спасіння людей. За переказами, наші предки цього дня намагалися дотримуватися посту та не працювати тяжко, адже святий Михаїл у вигляді бідного старця ходить по землі й перевіряє, як його шанують.

Народні прикмети:
  • 21 листопада часто випадає перший сніг, тому й прикмета: “Михайло на білому коні приїхав”.
  • Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.
  • Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.
  • Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.
  • Якщо Михайло дощем служить - добру й суху весну ворожить.
  • Іній - на великі сніги, а туман - на відлигу.
  • Якщо відлига - не жди санного шляху до Миколи.
  • Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня.
  • День на Михайла похмурий і на деревах іній - до хорошого врожаю.
  • Від Михайла зима морози кує.
  • Як Михайло закує, то Микола не розкує.
  • Якщо на Михайла ніч ясна, то буде зима сніжна й красна.

Завітавши до бібліотеки Ви зможете більше дізнатись про - Свято Михайла
 з книжок, які представлені на книжковій виставці 

"Традиції. Духовність. Відродження"

та інші...

Немає коментарів:

Дописати коментар