четвер, 7 квітня 2022 р.

Вітаємо зі святом!

БЛАГОВІЩЕННЯ ПРИЙШЛО - РАДІСТЬ ЛЮДЯМ ПРИНЕСЛО

Сьогодні 7 квітня з першими променями весняного сонечка, пахощами весняних квітів приходить в Україну свято Благовіщення. Це свято одне із найбільших весняних свят. Слово "Благовіщення" означає добру, радісну звістку про те, що почалось звільнення роду людського від гріха і вічної смерті. Саме цього дня вісник Божий, Архангел Гавриїл приніс чудову, благу звістку про майбутнє народження Сина Божого. 

Бажаємо Вам зустріти Свято Благовіщення 
 зі світлими помислами та намірами
нехай в цей день наповняться ваші серця - 
любов'ю до ближнього свого.
Миру у Ваші домівки, спокою в душі людські. 
Нехай Благословенним буде до Вас Господь!

Запрошуємо відвідувачів нашого блогу ознайомитись з походження свята Благовіщення, традиціями та прикметами у цей день. 


Малят запрошуємо переглянути розповіді Доброї Книги.



Свято "Благовіщення" відзначають 7 квітня. В цей день архангел Гавриїл був посланий Богом в місто Назарет до Пресвятої Діви Марії і повідомив, що Господь обрав її бути Матір'ю Божою. Ангел з'явився в будинок праведного Іосифа, коли Марія читала Священне Писання, і сказав: "Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами". Далі ангел повідомив, що Марія народить сина і має назвати його Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня і хай буде так, як хоче Бог.

Це свято одне із найбільших весняних свят. Слово "Благовіщення" означає добру, радісну звістку про те, що почалось звільнення роду людського від гріха і вічної смерті. 
В церкві в цей день святять проскури, а господарі в Україні випускають із хлівів тварин, щоб чули  весну.

Благовіщення Пресвятої Богородиці традиційно збігається з часом Великого Посту та його особливими віхами. Якщо воно не припадати на Світлу седмицю, а також свято Входу Господнього в Єрусалим (Вербна неділя), то порядок церковної служби наступний:


Велике повечір’я. Аналогічно з Великодніх і Різдвяних богослужінь служба починається напередодні і триває протягом усієї ночі. Час, у яке проводиться служіння, вибрано не випадково і має свою історію. Вона сягає епохи народження релігії. На зорі християнства, коли неофіти особливо жорстоко переслідувалися, ніч і ранок були найбільш безпечними моментами для служб. Цей символізм перейшов і до нинішніх днів.

Утреня. Одна з найтриваліших служб річного циклу. Від щоденного канону відрізняється набором молитов, які, як вважають віруючі, мають особливу силу. Тому потрапити до благовіщенського богослужіння намагаються багато. Під час утрені відбувається освячення їжі. Для цього події характерний особливий обряд – хліболамання, в ході якого священик благословляє хліб і вино і роздає парафіянам.

Вечірня. Завершальним етапом святкування є вечірня служба. Вона відбувається у порядку, прийнятому для цього дня тижня.
Оскільки Благовіщення збігається в часі з Великим постом, в честь свята церква дозволяє послаблення. В такий великий день людям, які дотримуються посту дозволено вживати в їжу рибу і вино. Якщо ця дата припадає на середу або п’ятницю, то суворий піст в ці моменти скасовується.

На Благовіщення дівчата біля  церкви танцюють  перший весняний хоровід - "кривий танець". Вважається, що від Введення до Благовіщення треба дати землі відпочити. У це свято особливо грішно працювати на землі. На Благовіщення Господь «благословить усяке дихання», і після цього дня можна розпочинати роботи в полі, все буде добре рости, квітнути й колоситися.

Благовіщення часто співпадало з початком роботи на землі, тому його сприймали як початок весни, момент остаточного відходу холодів. Подібний символізм сприяв зародженню обрядів і вірувань, пов’язаних з родючістю. Вважалося, що до цієї дати нічого не можна висаджувати і сіяти, так як земля ще спить.
Для підвищення та збереження врожаю в цей день предками виконувалися такі обряди:
  • У печі спалювали дрова і отриману золу змішували з освяченою в церкві сіллю. Отриману суміш розкидали по кутах поля або городу. Вона була покликана захистити ділянку власника від недоброго ока, вберегти посадки від граду і шкоди, що завдається людьми.
  • Освячення зерна. Підготовлені для посадки ярі старший чоловік у домі хрестив взятої в руки благовіщенської іконою і заговорював на врожай.
  • Крихти від освяченого під час ранкової літургії хліба перемішувалися з насінням на посадку. Також з цією ж метою предки додавали до зернишкам трохи благовіщенської солі.

Для миру між членами сім’ї, благополуччя дому і здоров’я використовували такі прийоми:
  • Кожен повинен був натщесерце з’їсти освячену просфору і запити її взятої з церкви водою. Це засіб повинно було захистити людину від хвороб і неприємностей, подарувати удачу та достаток.
  • Заготівля благовіщенської солі. Кожен проживає в будинку член сім’ї повинен був взяти по жмені солі, яка згодом калилась з відповідним змовою-побажанням на сковороді і ссипалась в загальний мішечок. Ця суміш вважалося потужним засобом проти хвороб і захисним оберегом від недоброго ока. Її підсипали не тільки людям, але і використовували для тварин, птахів.

Що можна і що не можна робити в Благовіщення?
Благовіщення, як і багато інші церковні двунадесяті свята, має свої правила і обмеження. Деякі з них особливо суворі, наприклад, як заборону що-небудь робити.
  • В народі кажуть «Благовіщення дівка косу не плете, птиця гнізда не в’є». З цим повір’ям пов’язана легенда про зозулю. В оповіді згадується, що цей птах не має будинку з-за того, що цілеспрямовано порушувала господа заборона. З тих пір вона змушена підкидати свої яйця у чужі гнізда і бути гнаною усіма.
  • Позичати або, навпаки, давати гроші і речі стороннім. Інакше ви можете втратити своє благополуччя, здоров’я, спокій і мир в родині. Цю вимогу слід дотримуватися неухильно, навіть якщо хто просить у вас що-то людина добре знайомий і вам незручно йому відмовити. Важливо стежити за тим, щоб у вас самих нічого не забрали з дому. Тому 7 квітня небажано запрошувати гостей. Відзначають свято звичайно сім’єю.
  • Шити, плести, плести. Нитка у багатьох народів світу асоціюється з життям, тому всякий, хто бере її в руки для роботи, може заплутати свою долю, внести проблеми і неприємності.
  • Займатися своїми волоссям. Не можна не тільки стригтися, мити голову, але й навіть розчісуватися з причини небезпеки порушити свою долю. Також в якості покарання можуть випасти волосся.
  • Одягати обновки. Нові речі швидко порвуться або непоправно зіпсуються, а протягом року не буде можливості придбати інші. Дівчата, які порушили заборону, до наступного Благовіщення не вийдуть заміж.
  • Не починають щось нове. В іншому випадку успіху в справах не буде. Сучасна прикмета, яка говорить про те, що в понеділок не можна починати серйозні речі (будівництво, бізнес і т. д.) в давнину мала іншу трактування. Раніше вважалося, що не слід братися за яку-небудь справу у день тижня, відповідний пройшов Благовіщенню. Наприклад, якщо це свято випадало на середу, то вона вважалася в майбутньому році нещасливим днем.
  • Слід цей день провести, так, як хотілося б. За повір’ям вважається, що для вас це свято, таким буде і весь рік. Тому не варто на Благовіщення ображатися, сваритися з оточуючими вас людьми. Навпаки – необхідно провести добу в гарному, світлому настрої. Не залишайтеся на самоті. Навіть якщо у вас немає своєї сім’ї, скористайтеся нагодою та завітайте до своїх рідних, повстречайтесь з друзями. Людям, у яких є домашні тварини, бажано нагодувати їх добре. У їжу слід додати крихти освячених просфор. Таким чином, господар захищає не тільки себе, але і своїх вихованців від хвороб на майбутній період.
Народні прикмети:
У народі існувала велика кількість прикмет, пов’язаних з Благовіщенням. 
До нас дійшли багато з них, наприклад, про погоду:

  • Якщо на Благовіщення дівчина, йдучи по воду, знайде квітучий первоцвіт — цього ж року вийде заміж. А та, яка хоче стати гарнішою, має налити в миску холодної води, пустити плавати первоцвіт (пролісок) і вмитися цією водою.
  • Кажуть, що на Благовіщення птахи гнізда не в’ють і не несуться.
  • «Благовіщенське яйце під курку не кладуть». 
  • Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.
  • Якщо 7 квітня ще лежить на дахах сніг, то і на 1, і на 6 травня він у полі буде.
  • Який цей день - такий і кінець місяця.
  • Якщо на Благовіщення сонце сходить на чистім небі, то весна рання, якщо в полудень - середня, якщо ясно ввечері - пізня.
  • Якщо 7 квітня сонце світить до обіду, а потім ховається за хмари, кукурудза буде рання, коли ж навпаки: визирає з-за хмар тільки після обіду, то кукурудза буде пізня. Якщо ж того дня взагалі буде хмарно, негода, то кукурудза не вродить.
  • Ніч проти Благовіщення. Якщо вона тепла, то весна буде дружна; якщо за ніч мокрий рушник висохне надворі - рік буде врожайний, якщо наполовину висохне - на середній урожай, а якщо залишиться мокрим чи замерзне - буде мокре літо.
  • Якщо на Благовіщення дуже тепло, то на Великдень буде холодно.
  • Благовіщення без ластівок - холодна весна.
  • Якщо з'являться жаби і зникнуть, то стільки ще буде холодно.
  • На Благовіщення гарна погода - гарний врожай.
  • Якщо ввечері зоряно, то вродять коноплі.
  • Якщо на Благовіщення летить сніг - літо неврожайне.
  • Якщо на Благовіщення півень на порозі нап'ється, то на Юрія (6.05) віл напасеться.

Народні прикмети та спостереження стосувалися не тільки погоди, але і життя людини. Існувала думка, що:

  • Хто нап’ється в благовіст, у того в роду будуть гіркі п’яниці.
  • У того, хто розпалить піч, станеться найближчим часом пожежа.

Яким прикметам вірити, а яким – ні, кожна людина вирішує сама, а Благовіщення нехай принесе у ваш дім радість.

Немає коментарів:

Дописати коментар