вівторок, 26 квітня 2022 р.

Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить...

Сьогодні, 26 квітня, 36-та річниця Чорнобильської катастрофи. У ніч на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталися вибухи, що повністю зруйнували реактор. Через вибух почалася пожежа. У результаті аварії утворилася радіоактивна хмара, що накрила Україну, Білорусь, Росію, а також значну частину європейських країн. 

Та чи знаєте ви достатньо про Чорнобиль, його минуле, сучасне й майбутнє?  Тож, згадаємо про ці страшні події, які стали екологічною катастрофою не лише для України, але й для світу з підібраного матеріалу та книг, які ви маєте змогу переглянути та почитати у нашій бібліотеці.



   
Гуцало Є. Діти Чорнобиля / Є. Гуцало. - Київ: Соняшник, 1995. - 104 с.
Трагедія Чорнобиля - основний зміст цієї книжки. Україна після атомної катастрофи 1986 року стала скорботною чорнобильською матір'ю для українського народу, і весь світ живої природи став її невинною жертвою. Книга Євгена Гуцала "Діти Чорнобиля" - це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв - уже після Чорнобиля.


Вірина Л.А.  Тієї вогняної ночі : Чорнобильська оповідь / Лідія Вірина.  –  Київ : Молодь, 1989.  –  192 с. : фотоіл.
   У книзі розповідається про лейтенанта пожежної частини – Володимира Правика, якому за подвиг під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС посмертно надано звання Героя Радянського Союзу.




Даєн Л.А. Чорнобиль – трава гірка : док. повість /  Леонід Даєн.  – Київ: Веселка, 1988.  –  176 с. : іл.
Документальна повість про героя Радянського Союзу, начальника. Воєнізованої пожежної частини Чорнобильської АЕС Леоніда Петровича Телятникова і його товаришів – пожежників, які вночі 26 квітня 1986 р. першими вийшли на поєдинок з вогняною стихією і погасили пожежу  на станції.



Чорнобиль. Дні випробувань : Книга свідчень / упоряд. В.Г. Шкода.  –  Київ: Рад. письменник, 1987. – 470 с.
Ця книга – збірник документальних, публіцистичних і художніх творів письменників і журналістів, котрі розповідають про те, як спільно, натхнений « чуттям єдиної родини », долав наш народ тяжкі наслідки аварії на ЧАЕС, мужньо і самовіддано боровся з грізними силами атома, що вийшли з під контролю. Збірник розрахований на масового читача.


Книга "Чернобыль"Щербак Ю.М. Чорнобиль : док. повість  /  Юрій Щербак.  –  Київ :  Дніпро,  1989.  –  223 с.
Герої повісті відомого українського радянського письменника — реальні люди: пожежники, вчені, робітники, лікарі, військовослужбовці, церковнослужителі, іноземці. Звела, об'єднала цих, досі не знайомих людей, подія, що приголомшила світ: аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Тоді, під час ліквідації наслідків аварії, автор часто бував у Зоні АЕС, мав численні зустрічі з учасниками «опору атомній стихії». Враження від побаченого, почутого лягли в основу документальної повісті. Письменник розкриває подробиці аварії, аналізує факти, вчинки фізиків, медиків, авіаторів, персоналу АЕС. При цьому особливу увагу він зосереджує на причинах, які призвели до вибуху четвертого реактора. 


Яворівський В. Марія з полином в кінці століття [Текст]: Роман / В. Яворівський. - Київ: Рад.письменник,1988.- 262с.
В романі В. Яворівського «Марія з полином у кінці століття» катастрофа розкривається переважно через долю родини Мировичів, батьківська оселя якої була в селі Городища, розташованого за 20 км. від атомної станції. У книзі розкривається  правда про справжні наміри й шляхи імперії до дешевого збагачення, нехтування Москвою долями України й українців, адже нікому не спадало на думку розташовувати «мирний» атом під стінами білокамінної.


Це сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.
     Лише наступного дня, після того як у Швеції за рівнем радіації визначили, що в Україні мала місце аварія, уряд СРСР повідомив про Чорнобильську трагедію. Від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинув 31 чоловік і більше 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою в Україні померло не менше 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.
 Збудована в 1976 році, Чорнобильська АЕС, розташована  за 100 кілометрів на північ від Києва; вона мала чотири реактора, кожний з яких був здатен виробляти до тисячі мегават електроенергії.
   Увечері 25 квітня 1986 року група інженерів почала проводити на 4-у реакторі абсолютно непідготовлений технічний експеримент, під час якого потужність реактора була знижена на 7% від норми, а контрольні пристрої були відключені.
    Робота реактора стала нестабільною і неконтрольваною, а спроба відновити стандартний режим його роботи - запізнілою, і 26 квітня 1986 року на 4-у реакторі пролунали два вибухи. Вони були не ядерними, а хімічними, як наслідок перегріву реактора і накопичення великої кількості газів, що з'явились під час неконтрольованої реакції. Потужність вибухів була настільки великою, що було зруйновано стальну і свинцеву обшивку реактора, і в повітря піднялось більше 60 тон радіоактивних матеріалів. Лише через три тижні при допомозі 4 тисяч тон піску, бору, свинця і глини вдалось ізолювати реактор, що продовжував випромінювати радіацію, і запобігти подальшому забрудненню грунту.


      З території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії було евакуйовано більше 100 тисяч людей.


      Із-за традиційної в СРСР секретності від громадян приховувалась інформація про дійсні масштаби катастофи і в найбільш постраждалих областях України, Білорусії та Росії в перші дні після аварії не здійснювались жодні заходи по захисту населення від радіації.


     Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним "саркофагом", збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію.  Однак великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках привели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000-у році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.

Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження. В даний час над зруйнованим енергоблоком АЕС встановлено саркофаг. 

Трагедія Чорнобиля показала людству, що жертвами недбалості і нехтуванням безпекою можуть стати не лише сучасники, а й наші діти і наступні покоління. Під загрозою може опинитися майбутнє людства.36 років минуло, і з Москви знову прийшла загроза повторення катастрофи. Її принесли російські окупанти. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Того ж дня з'явилася інформація про підготовлюваний Росією теракт на території Чорнобильської АЕС.

Чорнобильська АЕС 36 днів була окупована збройними підрозділами РФ. Вони тримали в заручниках працівників ЧАЕС, намагаючись забрати в них контроль над станцією,знищили системи моніторингу, спричинили поширення радіації з навколишніх лісів. І знову працівники станції проявили неабияку мужність та професійність. Забезпечили роботу всіх систем «Укриття», вберегли Україну та світ від ядерного лиха. 31 березня російські військові залишили ЧАЕС і двома колонами вирушили в бік українського кордону з Республікою Білорусь.

Казка про Чорнобиль


Вічна пам’ять усім, кого нема з нами, бо заплатили найдорожчу ціну за ліквідацію наслідків катастрофи. 

Немає коментарів:

Дописати коментар