пʼятницю, 27 серпня 2021 р.

Іван Франко - знавець дитячої душі

Сьогодні, 27 серпня ми разом з користувачами бібліотеки відзначаємо 165-ту річницю від дня народження національного генія - Івана Франка, який увійшов до світової історії як видатний поет, прозаїк і драматург, перекладач і літературний критик, публіцист і філософ, фольклорист і мовознавець, етнограф і економіст, громадський і політичний діяч

Користувачі бібліотеки знайомились з літературою, яка була представлена на виставці-інсталяції, а віртуальних користувачів запрошуємо переглянути літературний дайджест: "Багатогранність таланту Великого Каменяра"

Гортаючи сторіночку цього блогу запрошуємо знайомитесь з життєвим та творчим шляхом Івана Яковича Франка, також ви дізнаєтесь про цікаві факти з його життя та зможете почитаєте повні твори Івана Франка, які включені у шкільну програму.  

Для найменших Читайликів ми підібрали мультимедійні та  аудіоказки.  Приємного вам перегляду.

27 серпня 1856 року в присілку Війтова гора села Нагуєвичі Самбірського округу у складі Королівства Галичини та Володимирії народився Іван Франко. Батько, Яків Франко був заможним сільським ковалем. Мати походила із збідніло шляхти. 


Попри те що рано залишився сиротою, Іван Франко здобув ґрунтовну освіту. 1862 – 1864 рр. – Іван Франко навчається в початковій школі Ясениця Сільна. 1864 – 1867 рр. – навчання в школі при василіанському монастирі у Дрогобичі. 1875 року закінчив Дрогобицьку гімназію імені Франца-Йосифа, де виявляв феноменальні здібності: міг майже дослівно повторити годинну лекцію вчителя, домашні завдання з польської мови нерідко виконував у поетичній формі. 1874 р. Іван Франко дебютував сонетом “Народна пісня” у львівському журналі “Друг”. 

З 1875 р. Іван Франко – студент філософського факультету Львівського університету, учасник редколегії журналу “Друг”. У 1876 р. виходить перша поетична збірка “Баляди і розкази”. У червні 1877 р. Івана Франка заарештовано (на 9 місяців). У 1878 році разом з Михайлом Павликом засновує демократичний журнал “Громадський друг”; видає два збірники “Дзвін”, “Молот”.У березні 1880 р. в селі Яблуневі австрійські жандарми вдруге заарештували Івана Франка. З 1881 року бере активну участь у виданні журналу “Світ”. В 1891 році Франко завершує навчання в Чернівецькому університеті. З 1883 року він працює у щоденній газеті “Діло”, журналі “Зоря”. У 1885 році Франко відвідує Київ, а в 1886 р. одружується зі студенткою Вищих жіночих курсів Ольгою Хоружинською. Разом подружжя виховало 4 дітей – Андрія, Тараса, Петра, Анну. 1887 р. – вихід збірки “З вершин і низин”.У 1892 р. І. Франко прослухав лекції з класичної філології у Віденському університеті й захистив докторську дисертацію “Варлаам та Йоасаф”. 1896 р. – виходить збірка “Зів’яле листя”, а в 1897 р. – “Мій Ізмарагд”. 1900р – збірка “Із днів журби”. 26 листопада 1915 року українська громадськість Відня висунула кандидатуру Івана Франка на здобуття Нобелівської премії (отримати завадила смерть). 28 травня 1916 року Івана Франка не стало, він похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

У читальному залі оформлена виставка-інсталяція: "Багатогранність таланту Великого Каменяра" де ознайомили користувачів з життєвим і творчим шляхом, читали вірші та казки. 

Для віртуальних користувачів підготували літературний дайджест :"Іван Франко - знавець дитячої душі". 


    20 цікавих фактів про Івана Франка 
У літературній спадщині Івана Франка помітне місце посідають казки для дітей... Казки з’явилися у творчості І. Франк саме тоді, коли письменник став батьком. Однак, писані первісно для власних дітей, ці твори стали скарбом для усієї тогочасної галицької дітвори. Великою популярністю користуються Франкові казки і в сучасних малих читачів. До розважально-дидактичних казок І. Франка зараховуємо твори "Ріпка" (1891), "Киця" (1891), "Суд святого Миколая" (1895) та казки зі збірки "Коли ще звірі говорили" – "Осел і Лев", "Старе добро забувається", "Лисичка і Журавель", "Лисичка і Рак", "Лис і Дрозд", "Заєць і Їжак", "Заєць і Медвідь", "Ворона і Гадюка", "Лисичка-кума", "Фарбований Лис", "Байка про байку".
Казочку ти почитаєш коли на книжечку ти мишкою натискаєш.

СЛУХАЄМО АУДІОКАЗОЧКИ
 
   

  
ДИВИМОСЬ МАЛЯТКА КАЗОЧКИ 
  

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар