понеділок, 12 квітня 2021 р.

Цікаві факти для малечі про Космос, Всесвіт та цікаві речі

Сьогодні - 12 квітня в Україні відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики, Міжнародний день польоту людини в космос. Україна – місце, де зародилася світова космонавтика. Тут народились і працювали видатні вчені Ціолковський, Корольов, Янгель, Глушко, Лозино-Лозинський. На легендарних «Комунарі», «Арсеналі» та «Моноліті» розробляли перший у світі супутник, а радянська космічна програма не відбулась би без КБ «Південне» та «Південмашу». Українець Сергій Корольов запустив першу людину в космос і створив ракету «Союз», яка і досі доставляє космонавтів на МКС. Україна досі залишається космічною державою, але значні здобутки після польоту Леоніда Каденюка у 1997...
Для вас ми зібрали сучасні українські пізнавальні та художні видання для молодших читачів, які торкаються цих тем. І хоча космос – далекий і близький – завжди вабив людей, ми про нього й досі знаємо дуже мало. Знайомимось з виданнями, які ви знайдете в нашій бібліотеці. 
 На цій сторіночці на вас чекають загадки, неймовірні факти про космос та космонавтів, космічні відкриття, будову  та життя Всесвіту, разом з казковими персонажами відправитись у мандри до інших планет, які вас точно здивують. 
Тож, зручненько сідайте у космічну ракету з своїми домашніми друзями та відправляйтесь у космічну подорож
 
   
    
    

Читайте все про космос і космонавтів у книгах
У цьому виданні мандрівку космосом також очолює кіт! Проте книжка вже для тих, хто освоїв елементарні знання про Всесвіт або ж просто готовий до ще складнішої й насиченої інформації. Професор Астрокіт розпочинає подорож із самих початків, із великого вибуху, пояснює, як народилися Сонце, інші зірки, галактики. Кіт також розповідає про гравітаційне поле, пояс астероїдів, хромосферу й фотосферу. Докладно описані космічні подорожі, зокрема й польоти на Місяць, візуальні презентації про телескопи, супутники, ракети, скафандри й космічні станції.
 
             
Автори «Українського космосу» захоплено та яскраво розповідають про двадцятьох українців серед головних радянських космічних конструкторів, спростовуючи упередження, що освоєння космосу – суто російське надбання. Мова йде про геніальних Ю. Кондратюка, С. Корольова, В. Глушка, М. Янгеля, В. Челомея, Г. Лозино-Лозинського та інших, якими українці мають пишатися й розуміти свою «космічну ідентичність».
Серія книг одного з найвидатніших фізиків сучасності, написана в співавторстві з донькою. Книги сповнені гумору та карколомних пригод, де важливі наукові факти переплітаються з веселими і часом небезпечними витівками. Це не лише захопливі історії про дружбу, космічні мандри та шкільні перипетії, а й неймовірні розповіді про те, як влаштований світ, у якому ми живемо.

У першій книзі розкриваються цікаві загадки Всесвіту, у другій більше уваги приділено будові і таємницям космосу, а третя присвячена Великому вибуху.Головний герой книжок Джордж та його друзі мандрують Всесвітом, до того ж верхи на астероїді. Одночасно вони з’ясовують різні цікаві речі. Наприклад, чому не можна стрибати на кометі, якщо вона мчить у космічному просторі; як визволити когось із чорної діри; яким чином врятувати Землю й при цьому не пересваритися між собою назавжди. Напевно, це один із найкращих форматів розповіді дітям про космос. 

Розповідь про космос у цій книжці починається з усвідомлення ролі Сонця – найближчої до Землі зірки – і зірок загалом. Про методи й можливості їх дослідження та фізичні властивості. У довіднику знаходимо більше астрономічних та фізичних знань про космос, ніж інформації про практичне вивчення та освоєння. Матеріал подається послідовно від історичних даних про Сонце та космічний простір до сучасних. Також приділяється увага тим фізичним властивостям Сонця, які безпосередньо впливають на Землю, та інформується про наслідки такого сонячного впливу.
Найцікавіша та найкорисніша інформація про все на світі! Зрозуміла мова, кольорові ілюстрації, дивовижні факти! Книжки серії стануть у нагоді під час підготовки до уроків і допоможуть учням стати справжніми ерудитами.


Енциклопедія про космос і космонавтів - «Таємничий космос. Енциклопедія для допитливих» від видавництва Талант. Які таємниці приховує космос? Які таємниці космос нам може довірити, а які — ще приховує від нас? 
Енциклопедія, в якій доступно і максимально просто розповідається про космос і все, що з ним пов’язано: дослідження, відкриття, зоряні системи, чорні діри. Інформації дуже багато, адже поза Землею так багато загадкового. От хоча б, як з’являються зірки або чи рухаються планети. Оформлення книжки дуже красиве – весь текст папері темного кольору і наче всіяному зірками. Тут ви дізнаєтесь: хто винайшов телескоп, з якою швидкістю літають супутники, хто і коли першим відправився у космос, скільки нових зірок з’являється щороку.


Неймовірні факти про космос
  • У космосі панує тиша, адже там немає середовища для поширення звуку. Тим, хто любить помовчати, космос напевно припав би до душі.
  • Багато хто вважає, що космос – це повний вакуум. Але на 88 галонів космічної матерії доводиться принаймні 1 атом, а от у вакуумі немає атомів чи молекул.
  • Чорна діра – найяскравіший об'єкт у всьому Всесвіті. Всередині неї сила гравітації настільки велика, що з неї неможливо вирватися навіть світлу. Було б логічно, якби ми взагалі не бачили чорну діру на небі, однак під час обертання діри, крім космічних тіл, поглинають ще й газові хмари, які і починають світитися.
  • Світло Сонця, яке ми бачимо щодня, має вік близько 30 тисяч років. Саме тоді утворилася енергія, яку ми отримуємо від цього небесного світила, адже фотони долають шлях з ядра Сонця на поверхню рівно за 30 тисяч років. А ось після "визволення" їм треба лише 8 хвилин, що б дістатися до Землі.
  • Коли ми дивимося на найдальші з видимих зірок, ми бачимо їх такими, якими вони були 14 мільярдів років тому. Світло від них летить крізь простір зі швидкістю 300 000 км / секунду і добирається до нас через багато мільярдів років.
Цікаве про космонавтів
  • Перша земна істота в космосі – собака Лайка, яка була запущена в космічний простір на "Супутнику-2" в 1957 році. Собака загинула на кораблі через брак повітря. А сам супутник згорів в атмосфері Землі через порушення своєї орбіти.
  • Ви добре знаєте, хто перший полетів у космос, але ми все ж нагадаємо: перший політ здійснив радянський астронавт Юрій Гагарін. 12 квітня 1961 року він пробув на орбіті 108 хвилин. З невеликим запізнень після нього в космос полетів американець Алан Шепард.
  • Перша жінка в космосі – Валентина Терешкова. Її політ тривав понад майже три доби. Щоправда, Терешкова дуже погано почувалася та отримала серйозні проблеми зі здоров'ям. Це стало однією з причин, чому наступний політ жінки в космос відбувся тільки через 19 років.
  • Коли Ніл Армстронг ступив на Місяць, він сказав свої знамениті слова: "Це один маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства". До слова, досі люди побували на поверхні супутника Землі тільки раз – 20 липня 1969 року.
  • З Місяця космонавти привезли в цілому 380 кг місячної породи. Натомість там вони залишили платівку з історичним записом і власними автографами.
  • Повна вартість скафандра для астронавтів становить близько 11 млн доларів, але – 70% це рюкзак і модуль управління.
  • Американський бізнесмен Денніс Тіто став першим туристом, який відвідав космос. Він заплатив за подорож в квітні 2001 року 20 мільйонів доларів.
  • Космонавти носять підгузники при посадці, зльоті і при виході у відкритий космос. Також космічні апарати мають туалети. Щоб позбутися відходів в умовах низької гравітації, астронавти повинні сидіти на пристрої, який відсмоктує відходи. Тверді відходи сушать і скидають в простір, а вода зберігається.
  • До слова, у космосі плакати не варто, тому що сльози в умовах невагомості не стікають по щоках, а залишаються на поверхні ока у вигляді кульок, що викликає неприємні і болючі відчуття.
  • Загалом, у невагомості дуже легко пересуватися – космонавти просто літають всередині космічної станції. Але й недоліки: м'язи втрачають силу, а кістки стають крихкими. Найбільше страждають ноги. Щоб не розучитися ходити, космонавти приймають вітаміни і кожен день займаються фізкультурою. Також в невагомості збільшується відстань між хребцями, і люди трішки виростають.
  • Прийнято вважати, що людина вибухає в космосі без скафандра. Мовляв, тиск, з яким космос буде впливати на людський організм, призведе до того, що тіло просто розірве на частини. Насправді ж космонавт без скафандра буде почуватися у відкритому космосі нітрохи не гірше, ніж у звичайній воді. Шкіра буде тривалий час підтримувати нормальну температуру, а серце буде качати кров, як ні в чому не бувало. Єдина небезпека – відсутність кисню.

Немає коментарів:

Дописати коментар