вівторок, 28 липня 2015 р.

2015 - рік великого Митрополита

Андрей Шептицький - 

провідник української церкви і народу

29.07.1865 - 01.11.1944


29 липня виповнюється 150 років від дня народження Митрополита української греко-католицької церкви Андрея Шептицького. 
Враховуючи вагомий внесок Митрополита  у розвиток духовності українського народу, Верховна Рада України ухвалила святкування ювілею духовного провідника на державному рівні.
Працівники бібліотеки розробили комплекс заходів, спрямованих на відзначення цього славного ювілею. Це книжкові виставки, перегляд літератури, історичні довідки, годину цікавих повідомлень, перегляди художнього фільму, мультфільмів. 

В читальному залі діє виставка - портрет:

 «Митрополит. Політик. Меценат»

Для дітей 1-4 класів підготували історичну довідку про життя і діяльність Андрея Шептицького і запропонували переглянути мультфільми:

 "Прилбичі" 

         "Андрей Шептицький. Світло любові"


Любі книголюби! До вашої уваги! 


Видавництво "Скриня". Видала книги про Андрея Шептицького.

        Перші видання про Митрополита Андрея Шептицького для дошкільнят і молодших школярів видало молоде львівське видавництво "Скриня": "Любов у конвертах" і "Годинник від Татуся". Адже, фактично, вже виросло покоління українців, які знають обмаль або нічого не знають про главу Української греко-католицької церкви. «Любов у конвертах» авторства Тетяни Павлюк та з фантастичними настроєвими ілюстраціями Олександра Гулєватого — це добра, тепла розповідь про ангела, який упорядковував листи на пошті, і Шептицького, якому щодня їх чимало надходило.
«Дорогий Татусь!» — так зверталися Іринки, Марічки, Ганусі і Миколки, Васильки і Богданчики, Лесики та Іванки... З Коломиї, Франківська, Тернополя і Львова, Бережан і Косова, Теребовлі і Рогатина... Прагнення листуватися з Митрополитом пояснено так: «Особливо любив Андрей Шептицький дітей, хоча сам не мав жодної дитини, бо був неодружений. Та маленькі сироти могли по праву називати Митрополита своїм Таточком. Адже він відкривав для них притулки, надсилав подарунки на свята, часто приїжджав поспілкуватися, а то й просто погратися з ними. Ангел не знав, що в роки війни саме Андрей Шептицький організує в митрополичих палатах схованку для єврейських дітей. Не відав ангел і те, що в своїх покоях Митрополит влаштує ізолятор для хворих на трахому дітлахів. Не було відомо ангелові й те, що Шептицький на свої кошти утримував і вчив багато здібних та вбогих молодих людей...». 

Павлюк Т. Любов у конвертах. - Львів: Вид-во "Скриня". - 2012. - 24 с.: іл.

  Книжечка оповідає про почуття любові та відповідальності, про те, як людина виявляє себе справжньою найчастіше у ставленні до дітей. А ще ми можемо зблизька, з неісторичного боку, подивитися на Блаженнійшого Митрополита Андрея Шептицького, якого діти України називали Татусем. І якому писали зворушливі листи, фрагменти з яких використано у творі. Тепле, щире оповідання оповідає нам про те, що таке справжня Любов, любов батьківська, любов безкорислива, показує, як може любити благородне, велике, гарне серце тата. Так можемо собі тільки уявити, як любить нас Небесний Татусь Господь Бог. 
(http://www.skrynyabook.com/uk/market/books/product-37-detail)

Вонс М. Годинник від Татуся. - Львів: Вид-во "Скриня". - 2012. - 20 с.: іл.


      Книга розповідає про легендарну постать Митрополита Андрея Шептицького, який дуже любив дітей, листувався з ними, допомагав, чим було в його силах. Також натрапляємо тут на приклади доброго виховання, сімейної злагоди. Автор на прикладі однієї сім’ї показує, що спільна молитва батьків і дітей має велику силу, що згода у родині дозволяє перенести будь-які труднощі. Просто треба щиро любити одне одного і вміти довіритись Богові.   
     «Митрополит Андрей постане перед читачами, як особа, котра не тільки думала про важливі церковні питання, але й дбала про майбутнє Церкви через піклування про сиротинці, хворих дітей. Шептицький відкривав притулки, опікувався обдарованими дітьми, яких за свій кошт відсилав на навчання за кордон», - зазначив Мирослав Вонс. (http://www.skrynyabook.com/uk/market/books/product-38-detail)

— Ідея видання книжок про Митрополита виникла спільно з отцем Романом Лагішем (чин Редемптористів, УГКЦ), — говорить один зі співдиректорів «Скрині» Мирослав ВОНС. — Ми хотіли дати дітям розуміння того, ким був Андрей Шептицький. Відомо, що за радянських часів його вважали ворогом народу. А за незалежності чогось подібного для маленьких українців так і не вийшло. Отже, з наших видань він постає не тільки як предстоятель греко-католиків, а як духовний отець, що дуже любив дітей і служив їм. До речі, оповідання «Любов у конвертах» базується на реальних листах дітей до Митрополита. (Вибрали ті, які найбільше торкнулися наших сердець.)
     Важливо, щоб у світ маленьких українців з книжок поселялися справжні герої, як от Андрей Шептицький. І щоб у ньому переважали сили добра.

Для учнів 5-9 класів провели годину цікавих повідомлень "Родовід Шептицьких" і запросили користувачів переглянути фільм "Владика Андрей" українського кінорежисера Олеся Янчука. Відзнятий на кіностудії «Студія Олесь-фільм», за сприяння Українського конгресового комітету Америки (УККА), за участю Національної кіностудії художніх фільмів ім.О.Довженка. Це один з небагатьох відомих фільмів, який профінансувала держава — Міністерство культури і туризму України і Державна служба кінематографії України.         
  В основі фільму — біографія  Митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького. Зйомки проходили у Львові, Чернігові, Відні, Ватикані та парку «Олександрія» у Білій Церкві.

Фільм "Владика Андрей"

      Андрей Шептицький - один з тих, хто становить знак надії для наших і прийдешніх часів. Він показав, що любов є сильнішою від смерті. 
    Слуга Божий Андрей Шептицький молиться за кожного з нас  і за нашу Україну перед Небесним Отцем. То ж і ми молімося за збереження цілісності держави і за майбутнє її процвітання.


Немає коментарів:

Дописати коментар