пʼятницю, 19 лютого 2021 р.

День Героїв Небесної Сотні

НА ВАРТІ НАШИХ ДУШ – НЕБЕСНА СОТНЯ 

В бою нерівнім, в димовім тумані
Змішались сльози, кулі, стогін, кров.
У пеклі тім піднявся на Майдані
Народ, який ніхто ще не зборов.
20 лютого в Україні вшановують сьому річницю пам'яті Героїв Небесної Сотні. Саме у цей день 2014 року під час Революції гідності на вулиці Інститутській у Києві від куль силовиків загинуло найбільше протестувальників. Усього за день було до ста жертв, яких назвали Небесною Сотнею. 
За даними прокуратури, всього під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. 

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули більших масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

20-е лютого 2014-го року стало якоюсь переломною датою цієї надії на краще для всього українського народу. Відчуваючи глибокі і тривалі приниження та відвертий гніт з боку пострадянської химери, багатонаціональний український народ пробудився. Він встав перед тираном і не залишився у смертельної байдужості до майбутнього своїх дітей, до теперішнього своєї, даної Богом душі, до гідності та честі свого доброго імені.

11-го лютого 2015-го року, Указом Президента України № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» в країні встановлено особливий пам’ятний день - «День Героїв Небесної Сотні», який відзначається тепер щорічно 20-го лютого. Це зроблено, за даними проекту DilovaMova.com, «На підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України», - йдеться в документі.

17 лютого цього року Верховна Рада визнала Євромайдан історичною подією та закликала розслідувати злочини проти його учасників.

Сьогодні напередодні Дня Героїв Небесної Сотні небайдужими були і наші користувачі, які вшанували пам'ять усіх Героїв Небесної Сотні, серед яких є наші земляки-стрияни

       Андрій Корчак                  Юрій Дяковський 
Та чорна хвиля зачепила і наших хлопців-земляків
Господь вас вибрав з-поміж нас усіх,
Бо ви найбільш були цього достойні,
Щоби полинули в Його Небесний світ
Й спочили вічно у його долоні.

Бібліотечні працівники ще раз поринули у той доленосний для нас час, розповіли присутнім про ці страшні події, які були на Майдані, ознайомили з книгами, які представлені на виставці-пам'яті: 
"Не журися, Україно, ми твої сини"  
Користувачі читали "Казку про Майдан" української письменниці Христини Лукащук.

Зачитували вірші, які увійшли у збірку Михайла Золотухи "Мамо я повернусь весною..." яка присвячена нашим Ангелам-Охоронцям - Андрію Корчаку та Юрію Дяковському. 

Прослухавши розповідь бібліотекарів про Героїв Небесної Сотні  вшанували пам'ять загиблих на Майдані хвилиною мовчання.

ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ І СЛАВА ТИМ, ХТО ВІДДАВ СВОЄ ЖИТТЯ  ЗА НАШЕ ЩАСЛИВЕ МАЙБУТНЄ 
У ВІЛЬНІЙ НЕЗАЛЕЖНІЙ ДЕРЖАВІ - УКРАЇНА!

Немає коментарів:

Дописати коментар