неділю, 14 лютого 2021 р.

З ДНЕМ СВЯТОГО ВАЛЕНТИНА

14 лютого – День святого Валентина. Це неймовірно прекрасне свято. Саме сьогодні закохані вітають один одного зі святом й обмінюються подарунками. 
Символом дня Валентина вважають червоні рози та валентинки, які символізують любов та пристрасть усіх закоханих.
     Історія Дня Святого Валентина
        День Святого Валентина, як свято закоханих, відзначається в Європі з ХIII століття.
Про життя Валентина майже нічого невідомо. До нас дійшли мізерні і суперечливі легенди. Наприклад, розповідають, що Валентин народився в III столітті нашої ери в Римській імперії і був єпископом свого рідного міста Терні. Він надавав юним закоханим особливе розташування: мирив посварених, дарував квіти молодому подружжю. Арешт його був викликаний нібито тим, що римський імператор Юлій Клавдій II не дозволяв солдатам імперських легіонів закохуватися і одружуватися, а Валентин таємно вінчав легіонерів.
      Коли Валентин сидів у в'язниці, він закохався у сліпу дочку свого наглядача - і зцілив її. Правда, інші легенди говорять, що справа була навпаки: наглядач попросив Валентина вилікувати дочку, а та закохалася в опального священика.
   Перед стратою він залишив їй прощальну записку і підписався: "Твій Валентин". Звідси і листівки-"валентинки" (в ході з 1800-х років), і саме свято. Дата страти Святого Валентина - 14 лютого - співпала з римськими торжествами на честь Юнони, богині любові. Цей день у Римі вважали початком весни. Класичною емблемою Валентинова дня вважаються червоні троянди, які, згідно з античною легендою, з'явилися завдяки грецькій богині любові і краси: Афродіта (у римському варіанті - Юнона), поспішаючи до свого коханого Адоніса, наступила на кущ білих троянд, і її божественна кров пофарбувала їх у червоний колір.
    
          У невеличкому містечку Самбір, що розгляглось на березі Дністра - на південному заході від Львова, в старовинній церкві Різдва Пресвятої Богородиці третє сторіччя поспіль зберігаються мощі Святого Валентина. Так-так, того самого, чий день ми святкуємо сьогодні, 14 лютого.
    Самбірчани не скажуть вам, де знаходиться Церква Різдва Пресвятої Богородиці, але безпомилково покажуть дорогу до тієї церкви “де зберігаються мощі святого Валентина”. 
  В напівтемряві старовинного храму по праву руку від іконостасу мерехтять червоні вогні лампад, горять свічки, стоять букети весняних квітів. Саме ту зберігають скляну труну з мощами святого Валентина.
     Дивишся на маленький саркофаг, де почиває святий, і здається, що десь в темному куточку, прихований тінню, стоїть сам Валентин, і посміхається до тих, хто справляє йому молитву. Адже чим ще можна пояснити, що всі, хто схиляє коліна в молитві біля гробу, відчувають катарсис.
       Мощі святого зберігаються у Самборі з 1759 року. Саме тоді наказом Папи Римського рештки Валентина були вийняті з могили на цвинтарі Святої Прісцилли, заковані у скляний саркофаг та перевезені до Самбору. А у Ватикані і понині зберігаються документи, в яких сказано, що Валентин був покровителем Перемишльсько-Самбірської єпархії. Саме це у 1759 році і стало поштовхом до того, щоб передати мощі святого на ту землю, де він є покровителем.
      Найцікавіше те, що сакофаг залишився абсолютно неушкодженим навіть у часи тотального зневірення.
         “За часів радянської влади зникли печаті та грамота, що надійшла разом з мощами з Риму, але саркофаг, в якому зберігаються мощі, залишився абсолютно цілим. Я не знаю, чим це пояснити, але так є”, - розповідає настоятель церкви отець Богдан.    
     Зараз до святого Валентина відбувається ціле паломництво. Люди приїздять помолитись святому з найрізноманітніших куточків світу. Адже святий не тільки скріпляє серця закоханих, а й дарує тілесне здоров’я. Історичні перекази засвідчують, що сам Валентин хворів на епілепсію. Тож подейкують, що в Самборі та навколишніх містах не лишилось вже жодного хворого на епілепсію, всі вони були зцілені молитвою.
Молитва до Святого Валентина

Святий Валентине, котрий був вибраний на покровителя закоханих, оберігай молодих людей, особливо тих, які закохані. Випроси їм у Бога благодаті, потрібні для того, щоб дозріли до любові: 
справжньої, щирої, та безкорисливої. 
Бережи закоханих і наречених від нищівного 
вогню пристрастей. 
Вимоли у Бога для них прагнення будувати узи 
любові на фундаменті Божих заповідей. 
Заступайся у Ісуса Христа, щоб Він Сам був для закоханих дороговказом і щоб Він Сам зміцнював їх у хвилину слабкості. 
                                                                                                  Амінь
Традиції Дня Валентина

        Поступово свято Святого Валентина набувало своїх обрядів і традицій, деякі з них збереглися і до нашого часу. І в кожній країні вони різні. У всіх країнах цього дня було дуже популярно влаштовувати весілля і вінчатися.
     Деякі стверджують, що в цей день жінка може підійти до милого їй чоловіка і ввічливо попросити його одружитися на ній. Якщо він не готовий до такого рішучого кроку, то повинен подякувати за надану честь і подарувати жінці шовкове плаття, а собі шовковий шнурок з нанизаним на нього серцем. У деяких країнах незаміжнім жінкам кохані дарують одяг. Якщо дівчина прийняла подарунок, значить, вона згодна вийти заміж за цю людину.
         Існує повір'я, за яким, перший чоловік, що зустрівся дівчині 14 лютого, повинен бути її Валентином незалежно від його бажання. 
         Деякі люди вірили, що якщо в день святого Валентина дівчина бачила вільшанку, вона вийде заміж за моряка, якщо вона бачила горобця, вона вийде заміж за бідняка і буде з ним щаслива, якщо щигля - за мільйонера. 
         Значне місце в святкуванні римського Дня Любові відводилося ворожінням, і до цих пір, в Європі це залишається традицією Дня Святого Валентина. Вважається, що саме в цей день, 14 лютого, птахи вибирають собі пару, і людям потрібно поквапитися встигнути зробити те ж саме. Тому вже кілька століть поспіль дівчата Європи пишуть свої імена на листочках, складають їх в ящик, а хлопці виймають потім звідти по листочку, вибираючи тим самим собі пару на весь рік.
Символом дня Валентина вважають червоні рози та валентинки, які символізують любов та пристрасть усіх закоханих.
Цікавих факти:
  • В деяких країнах мужчини дарували своїм незаміжнім (ще) обраницям одяг: якщо дівчина приймала подарунок, вона погоджувалась вийти заміж за цього чоловіка.
  • Колись дівчата вірили в повір’я: якщо дівчина побачить в цей день вільшанку (пташку), то їй судилось вийти заміж за моряка, якщо горобця, то судився їй бідняк, з яким вона все ж таки знайде своє щастя, а щиглик обіцяє їй чоловіка-мільйонера.
  • Більша частина валентинок, які отримують люди по всьому світу, - аноміна або написана лівою рукою чи справа наліво, щоби додати загадковості. Однак, якщо ви вірите в долю, вам доведеться самотужки розшукати відправника.
  • Рекорд на найдовший поцілунок був встановлений у Нью-Йорку. Роберта і Марк Грізволд цілувались впродовж 29 год. 37 хв. Весь цей час вони провели навстоячки, без перерв на сон, їжу чи інші фізіологічні потреби.
  • Ще один рекорд, пов’язаний з поцілунками був встановлений в 1990 році Альфредом Вольфрамом, який поцілував 8001 людину впродовж 8 год.
  • За кількістю продаж, валентинки займають перше місце, поступаючись тільки  різдвяним листівкам. Більшість валентинок купують жінки, чоловіки більше "спеціалізуються" на цукерках, шоколадках і букетах троянд.
  • Римо-Католицька церква схиляється до думки, що Святий Валентин – покровитель не закоханих, а психічнохворих. Тому на іконах часто зображають, як він зцілює хлопця від епілепсії. А православна церква згадує Валентинів 7 травня, 19 липня та 12 серпня.
  • Мощі святого Валентина є в Самборі на Львівщині. Автентичність їх підтверджена Папою Римським 1759 року. Кажуть, що Валентин був покровителем місцевої єпархії. Але хто зна, чи це той самий Валентин…
  • У Мексиці в 2012 році відбулась церемонія колективного шлюбу, в якій взяли участь більше 6 000 пар.

Немає коментарів:

Дописати коментар