пʼятницю, 29 травня 2020 р.

ЮВІЛЕЙ - ПРЕКРАСНЕ СВЯТО

Сьогодні ювілей у чудової письменниці, щирої поетеси
Теодори Петрівни Савчинської-Латик
Вітаємо і зичимо миру, добра, Божого благословення.
Хай Вашій талановитій душі буде завжди затишно, невпинно струменить землею українською творча невичерпна енергія серця.
Щоб збувалися найзаповітніші мрії і бажання, щастя і радість панували в родині.
Хай Господь рясно благословляє Вас і збагачує Вас життєвою мудрістю, енергією, натхненням та радістю сьогодення.
Нехай Ваша письменницька праця завжди буде цікавою, сучасною, актуальною і правдивою.

Теодора Петрівна Савчинська-Латик  — українська письменниця, викладач - катехит у Центрі передшлюбної катехизації наречених при Катедральному соборі Успіння ресвятої Борогодиці в м. Стрию, керівник літературного гуртка "Мелодія слова" при Стрийському районному Будинку дитячої та юнацької творчості та "Паростки" при дитячій бібліотеці ім. В. Стефаника, член Національної спілки письменників України (з 2002 року). Має публікації в обласній та місцевій пресі.

За творчість для дітей отримала Міжнародну нагороду "Орден Усмішки "(2003 р.), медаль НСПУ "Почесна відзнака" (2015 р.,2017 р), премія ім. Олекси Бобикевича від Стрийської міської ради за книгу вибраного з поетичної творчості "Зерно слова" (2019 р.).


Народилася 29 травня 1940 року в м. Стрию, що на Львівщині. Середню освіту здобула в СШ №6 м. Стрия. Закінчила Львівське медичне училище за спеціальністю «Cтоматологія». До 1997 року працювала в Залізничній  клінічній лікарні №2. Одночасно займалася самоосвітою, поглиблювала свої знання з гуманітарних дисциплін, вивчення іноземних мов. У 1997 році закінчила курс навчання на чотирирічних Катехитичних курсах при Львівській Архієпархії.

Увесь вільний час присвячує творчості, пише поезії, перекладає з польської мови. Доробок письменниці складається з 17-ти книг. Деякі з віршів поетеси покладені на музику.

Твори друкувалися в журналах "Патріарх", "Наше життя", "Гуцульщина", "Світло", місцевій періодиці, альманаху "Хвилі Стрия". У 2000-му році у видавництві "Каменяр" вийшла збірка поезій "Віднайди нас, Господи", присвячена двохтисячоліттю від народження Ісуса Христа. У 2008 році виграла конкурс журналу "Дніпро" за поезії на тему "Віршована молитва" . Має публікації в журналі "Дзвін" , "Літературний Львів", а також у місцевій та обласній пресі.

Творчий доробок письменниці Стрийщини - це вагомий внесок у сучасний літературний процес. Своєю працею вона примножує духовний потенціал рідного краю.

Уперше Теодора Савчинська-Латик опублікувала свою поезію "Рідна мова" у місцевій газеті "Рідне поле" у 1993 році. Участь письменниці у "Союзі українок" надихнула на подальші творчі кроки.

Перша збірка її поезій «Писанкове порання» вийшла у видавництві Відродження»(м. Дрогобич) у 1995 році. Цей маленький зшиток принесла Теодора Савчинська на засідання Стрийського осередку "Союзу українок". Кожний рядок цієї збірки пронизаний любов’ю до рідного краю, людей, мови.
На світлій порі Великоднього Дня
На сонячнім вітрі світання,
У променях неба, у хмарах без дна
Бринить писанкове порання.
Збудилися трави, ожили ліси,
Воскресло життя барвінкове,
А дзвони надії ту велич краси
Вплели в Воскресіння Христове.
Пройшло 5 років після виходу її першої збірки  і її слово стало більш витонченішим, гострішим, досконалішим. Відтак побачили світ книжки: «Віднайди нас Господи» (2000), «Квітка в росі» ( 2003), «Рівнодення» ( 2005), «Мініатюри та рефлексії»( 2009). Авторці небайдужі болі й труднощі сьогодення. Пейзажна лірика закликає читача бережливого ставлення до хисткого й прекрасного світу української природи. Вірші історико-філософські перемежовуються з мініатюрами-роздумами й замальовками, віршами-посвятами. Окремі розділи збірки складають вірші на релігійну тематику й вірші для дітей. Твори письменниці мають глибокий філософський зміст, проникливе осмислення нашого минулого, теперішнього і майбутнього. Також вони містять роздуми про сенс життя: для чого ми живемо, з якою метою прийшли у цей світ? І ось її відповідь:
Служити радісно добру
Без застережень, цільно
Розсіювать  зерно – скарби
Іти стежками вільно.
Теодора Савчинська-Латик - поетеса з тонким смаком і щирою душею. Її хвилюють теми християнської моралі, милосердя і людської гідності("Відплата", "Щастя", "Роздуми", "Сповідь").


Письменниця переконана, що нічого в цьому житті не проходить безслідно, а за кожний лихий вчинок і навіть лиху думку потрібно нести відповідальність. Вона закликає всіх людей жити чесно, дотримуватись християнських законів. Тому ряд її поезій мають назву Заповідей Божих: «Не свідчи ложно», «Не кради і не бажай чужого», «Шануй батька і матір» та багато інших.

Та все ж переважає інтимна лірика, вірші про високі земні почуття: кохання, вірність, дружбу, щастя.
« … Зроби мене щасливою
   З лиця хай усміх не щеза
   Щоби в очах зірнички сяяли,
   Від сміху радісна сльоза.
   Дивись на мене з добротою
   І поглядом даруй любов
   Як квітку принесеш ,- кохання
   Цвістиме маківкою знов…».
Деякі з віршів поетеси покладені на музику київською композиторкою Богданою Фільц ( "Солоспіви", казка-опера для дітей "Лісова школа"), а також стриянкою Розалією Паукевич.


Маючи значний досвід поетичної версифікації, авторка творить збірку "Вітражі" несподівано - за допомогою прози. У численних новелах та новелетах, оповіданнях, есеях, замальовках її чутлива душа тонко відображає наше сьогодення, а головне - просту людину, основного творця життя.

Виважені і хвилюючі слова чергової збірки поезії "Герої наші не вмирають", присвячені Героям Крут, Героям і жертвам Майдану, Героям Небесної сотні, Герою України, стриянину - Андрію Корчаку, сьогоднішнім подіям на сході України, національним символам.

Збірки творів: «Писанкове порання» (1995), «Віднайди нас, Господи» (2000), «Квітка в росі» (2003), «Рівнодення» (2005), «Мініатюри та рефлексії» (2009), «Вітражі» (2013), «Свята Земля» (2013), «Крапелини» (2016), «Герої наші не вмирають» (2016)

Теодора Петрівна любляча мати і бабуся, інакше не змогла б написати такі чудові твори для дітей: віршики, казочки, віршовані розмальовки. Чудово художньо оформлені, зібрані у збірочки сонячні, веселі, наповнені добротою. Вони навчають справедливості, відповідальності за свої вчинки, виховують почуття любові до ближнього.
Збірки для дітей: «Лісова школа» (2002), «Ангеле-Хоронителю» (2004), «Щебече малеча» (2006), «Наші небесні охоронці» (2006), «Цікавинки звідусіль, або Тиждень – батько гоноровий» (2007), «Про тих, хто поруч» (2009), «Добрий святий Миколай» (2010), Творчий доробок письменниці - 20 книжок.

За творчість для дітей і використання ними поезій у своїх виступах отримала Міжнародну нагороду – «Орден Усмішки» ( 2003).

Творчий, поетичний етап поетеси ще триває, і хтозна, чим озветься ще якась потайна струна її ліри. 

Переклала з польської «Пригоди цапка Матолка» К. Макушинського (2005) та твори сучасного польського письменника Адама Зелінського, який має стрийське коріння.

Упорядкувала збірку «Слово юних» (2017).

Нагороди :  Медаль НСПУ "Почесна відзнака" (2015 р., 2017 р.)


                  До вашої уваги книги з автографом 
подаровані Теодорою Петрівною нашій бібліотеці 
Подарована бібліотеці книга - це радість більша, ніж одній людині, адже вона може стати улюбленою для багатьох шанувальників паперових видань. Бо книги в бібліотеці – це книги-мандрівниці, які мандрують від одного читача до іншого… 

Савчинська-Латик Т. В небі плавають хмаринки: вірші / Т. Савчинська-Латик.; худ. І. Коба. - Львів: УАД, 2016. - 20с.: іл.          У цій книжечці авторка для малят написала віршики про природу та її мешканців.



Савчинська-Латик Т. Герої наші не вмирають...: поезія / Т. Савчинська-Латик.- Стрий: Щедрик, 2016. - 30с.                      Чергова збірка поезій письменниці присвячена сьогоднішнім подіям на сході України. Виважене і хвилююче її слово змушує читача відчути біль, сприймаючи і увіковінюючи в собі численні жертви ціною в життя всіх, хто віддав його за нас... 

Савчинська-Латик Т. Добрий Святий Миколай: вірші / Т. Савчинська-Латик; худож. Я.Латик.- Львів: Каменяр, 2010. - 19с.: іл. 
У новій поетичній книжці відома сучасна письменниця із Стрия, що на Львівщині, відтворює стан дитячої душі напередодні зустрічі зі Святим Миколаєм. Окремий вірш присвячено Ангелові-охоронцеві, який завжди супроводжує кожну людину.


Савчинська-Латик Т. Крапелини / Т. Савчинська-Латик.- Дрогобич: Коло, 2016. - 126с.                                                                   У даній збірці письменниця наголошує на прописні істини, які часто розгублюються у щоденному ритмі життя. "Крапелини" - це рядки строф, де вміщається глибина думки. Афоризми приходять самі собою, без запрошення, майже раптово. Афоризми - катрени, у яких подеколи - суть життя. 

Савчинська-Латик Т. Наші небесні охоронці: вірші / Т. Савчинська-Латик; іл. С. Садловська.- Львів: Каменяр, 2006. - 16с.: іл.                    У цій чарівній книжечці поетеса розповідає про небесних охоронців-ангелів. День за днем, будучи поруч з нами, вони допомагають нам у навчанні, у праці, застерігають нас від біди.


Савчинська-Латик Т. Про тих хто поруч / Т. Савчинська-Латик; худож. І. Буник.- Львів: Видавництво Ліга-Прес, 2009. - 52с.: іл.   
У новій збірці сучасна українська поетеса зі Стрия, кавалер міжнародного дитячого ордену "Усмішка", змальовує прекрасний світ дитинства.



Савчинська-Латик Т. Свята Земля: проза / Т. Савчинська-Латик.- Дрогобич: Коло, 2013. - 94с.
Людські дороги деколи ведуть нас по несподіваних і крутих закутках, які дарує доля. І мрія, яка колись здавалась нездійсненною, стає фізично відчутною. Отже вона (мрія) здійснюється.
Письменниця здійснила свою, омріяну впродовж минулих років мрію, відвідавши Святу Землю, де відчутні, незважаючи на пройдені тисячоліття сліди Богочоловіка-Ісуса Христа. Його науки, життя, зустрічі з простими людьми-рибалками. Ісус продовжує навчати і допомагати нам, сучасним звичайним людям, які в своїх буднях часто можуть не почути Його тихого голосу в своєму серці.

Савчинська-Латик Т. Цікавинки звідусіль, або Тиждень-батько гоноровий: вірші / Т. Савчинська-Латик; худож. І. Буник.- Львів: Каменяр, 2007. - 31с.: іл.   
Нова книжка допоможе батькам ввести своїх дітей у загадковий і чарівний світ днів, тижнів, місяців, тобто допоможе маленьким слухачам зрозуміти таке поняття, як час.  вірші, що ввійшли до книжки, веселі,сонячні, наповнені добротою. Вони навчаться справедливості, відповідальності за свої вчинки, виховують почуття любові до ближніх, до рідного краю.

Савчинська-Латик Т. Щебече малеча: вірші / Т. Савчинська-Латик; мал. С. Садловської.- Львів: Каменяр, 2006. - 62с.: іл.         
У цій збірці віршів стрийська поетеса змальовує прекрасний світ дитинства.







Немає коментарів:

Дописати коментар