четвер, 28 травня 2020 р.

Вітаємо зі світлим святом

 ВОЗНЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО!
У свято Вознесіння Господнього від душі хочу побажати миру і добра, усмішок і радості, щастя і натхнення. 
Нехай кожен день, посланий Богом, підносить вас до висот відради, любові та краси!
Миру і спокою Вашій родині, щастя, умиротворення і благодаті, бережіть душу від усякого зла. 
Спаси та збережи Вас Господь!
Вознесіння Господнє – одне із важливих свят для всіх православних. Повна його назва – Вознесіння Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа. І саме цим святом закінчується святкування Великодня.
Свято Вознесіння не має фіксованої дати, тому його відзначають щороку у четвер шостого тижня після Великодня. Річ у тім, що число 40 не ділиться на 7 без залишку, тому дата відзначення Вознесіння припадає тільки на четвер. У 2020 році Вознесіння Господнє в Україні святкують 28 травня.

Історія свята
Вознесіння Господнє (Вшестя) — вознесіння Ісуса Христа на небо, яке відбулося через 40 днів після Його мученицького розп’яття та Воскресіння. Одне з дванадесятих свят. В християнстві ця подія відзначається великим святом, яке завжди припадає у четвер 40-го дня по Христовому Воскресінні — його відзначають на сороковий день після Великодня, і воно має збігатися з четвергом. З цього приводу народне прислів’я каже: «Не прийдеться в середу Вшестя».

 Згідно з християнським вченням після воскресіння Христа через сорок днів Бог забрав його на Небо, хоч до цього Він ходив по землі. Це останній день, коли можна вітатися словами «Христос воскрес!». Опісля Вознесіння це вже заборонялося, бо у храмах ховають плащаницю.

Джерела трьох перших сторіч нічого не говорять про цей свято. Не згадує про нього й письменник Оріген (+ к.251), який вичисляє християнські свята в 8-ій книзі свого твору «Проти Цельсія». Знавці обряду є тієї думки, що в перших трьох віках цей свято святкували разом з святом Зіслання Святого Духа. Сильвія Аквітанська не називає це свято Вознесінням, а тільки «сороковим днем після Пасхи».

В IV столітті Вознесіння Господнє стає загально знаним. Історик Сократ називає його «всенароднім святом». Свято Вознесіння звеличили своїми проповідями св. Іван Золотоустий, св. Григорій Ніський, св. Епіфан Кипрський, Лев Великий та iнші. В IV ст. цариця Олена поставила храм у честь цього свята на місці Христового Вознесіння.
Згідно з Євангелієм, Ісус Христос після свого воскресіння з мертвих понад місяць перебував на землі серед своїх учнів і пастви. А після закінчення цього терміну Спаситель зібрав апостолів у передмісті Єрусалима Віфанії на горі Елеон, благословив їх і у плоті вознісся на небо.

Тоді ж до присутніх з'явилися два ангели та проголосили, що Христос через час так само знову прийде на землю видимим чином, щоб судити живих і мертвих. А поки Господь і після свого Вознесіння не залишить своїх учнів — хоч він і перестане бути їм в образі людини, незримо він як і раніше буде перебувати поруч з ними.

Символізм свята у тому, що Христос вознісся від землі до неба. Тобто перейшов з однієї реальності в іншу. Звеличення Христа при вознесінні пов'язане з темою перемоги царя над силами зла і ворогами Бога.
Традиція свята
Взагалі Вознесіння святкують 10 днів. У середу віряни сповідуються та причащаються. У четвер потрібно відвідати святкову літургію. Потім ще 8 днів триває віддання Вознесіння. 

У будинках на Вознесіння люди пекли пироги з начинкою з зеленої цибулі, а також особливі страви - обрядове печиво у формі драбинок, «щоб було по чому Ісусові вилізти на небо», а також символізують ступені (за кількістю небес апокаліпсису). Такий ритуальний хлібець носили на могилки, щоб в останнє колективно пом’янути померлих. Ці коржі освячували в церкві та з частуванням відправлялися в гості до рідні.  У деяких місцях пекли паски і фарбували крашанки на поминки.
Що потрібно робити
У цей день українці традиційно відвідували церкву, ставили свічки за померлих родичів і просили пробачення за завдану кривду сусідам і рідним.
За народним повір'ям, на Вознесіння не можна відмовляти у допомозі нужденним та мандрівникам.

За традицією в день Вознесіння запрошують гостей. Господарі накривають святковий стіл зі смачними наїдками.

Селяни в цей день обходили свої посіви, качали на них крашанки, оскільки «на Вшестя вже починає викидати колос».
 До цього дня намагалися повністю обсіятися, бо через десять днів буде Трійця.
Що не можна робити
Полювання в цей період вважається великим гріхом. Адже на Вознесіння все живе набирається сил.
Згідно з повір'ям, на Вознесіння не можна працювати по дому, шити, в'язати тощо. Якщо ви порушите заборону, то накличете на свою сім'ю біду та хвороби.
Народні прикмети
Стародавні слов'яни вірили, що саме з Вознесінням весна йде геть, а на зміну приходить літо.

Якщо погода буде хороша, то вона протримається до Святого Михайла, тобто 21 листопада. Дощ, своєю чергою, віщує хвороби та поганий врожай.

Дівчата ворожили – заплітали в коси кілька гілочок берези. Якщо гілочки не зів'яли за 10 днів до Трійці, то в цьому році варто чекати весілля.

Роса на Вознесіння Господнє вважається цілющою, а трави підсилюють і зберігають свої лікувальні властивості до настання Івана Купала, тобто 7 липня.

Більше інформації про це велике свято Ви зможете дізнатися з книг, відвідавши нашу бібліотеку.
ЗІ СВЯТОМ ВАС!

Немає коментарів:

Дописати коментар