понеділок, 1 квітня 2019 р.

СВЯТО ПТАХІВ


 

Сьогодні вся планета відзначає Міжнародний день птахів (International Bird Day). Це інтернаціональний екологічне свято. Його мета - збереження видового різноманіття та чисельності птахів. Воно виникло в США в 1894 році.
Крім того 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни.

Для користувачів бібліотеки ми підібрали книги про різновид птахів, які живуть в усьому світі, легенди про птахів. 
Книжкова виставка-інсталяція: "Пташиний дивосвіт" 
Повернення птахів святкується також  і як  прихід весни. За традицією в цей час  птахи і в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні та інші пташині «будиночки». 
Птахи  є особливою групою тваринного світу, багато видів якої  легко побачити, чи  почути їх  спів не тільки в дикій природі, але й в населених пунктах і навіть на птахи  у власному дворі. Вони приваблюють нашу увагу своїм мелодійним співом, красивим забарвленням, граційним польотом, цікавою поведінкою.

Птахи не тільки прикрашають ліси, поля, луки, парки, сквери. Вони являються справжніми помічниками і друзями людини. Знищуючи велику кількість шкідників сільського  і лісового господарства, вони зберігають для людей врожаї садів, полів, городів.

Від поведінки людей часто залежить їхня доля. Особливо болісно впливає господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав… Усе це для багатьох птахів  – екологічні катастрофи…

Турбота про птахів – це не тільки екологічна проблема. Адже птахи - це частинка нашого життя, нашої культури, більше того – нашого світогляду та нашого світовідчуття.

Нам необхідно зберегти і примножити крилатих друзів, щоб майбутнє покоління бачило їх красу не тільки на картинках книжок, а й у природних умовах рідного краю. Птахи мають велике значення в природі і житті людини. Вони є нашими найкращими друзями з ними людина стає кращою, внутрішньо красивішою, благороднішою, чистішою.

Немає коментарів:

Дописати коментар