неділю, 13 січня 2019 р.

Вітаємо зі Старим Новим роком та прийдешніми святами!


Січень місяць багатий на християнські свята. Ось уже і на порозі до нас стукає, Старий Новий Рік! Це свято незвичайне. Ніби доля дає нам ще один шанс зустріти рік так, як задумали, сказати ті слова, що не встигли. Тільки в нашого народу є таке чудове свято, щоби через дві неділі, Новий рік знов зустрічати. 

Нехай же все у вашому житті  виходить завжди з першого разу! Будьте ж вдвічі щасливіші, ще багатші й здоровіші, радості на цілий вік, зичить старий новий рік! 
Нехай Старий- Новий рік, що на порозі, увійде у Ваш дім, з миром і добром! 
Сієм, сієм, посіваєм, 
З Новим роком вас вітаєм! 
Щоб ви жили поживали
Україну прославляли.
Сієм зерном ваговитим 
Добрим людям працьовитим, 
Не з сівалок, а з долоні, 
По долівці, по ослоні, 
Посіваєм в кожній хаті, 
Будьте радісні, багаті. 
Сієм густо, перехрестям 
На добробут людям чесним. 
Промовляєм з кожним кроком, 
З новим щастям, з Новим роком! 



   Старий Новий рік — це рідкісний історичний феномен, додаткове свято, який вийшов в результаті зміни літочислення. Через розбіжності календарів ми відзначаємо Новий Рік двічі — за старим і новим стилем.
    Таким чином, в ніч з 13 на 14 січня кожен може дозволити собі «досвяткувати» найулюбленіше свято.
Історія свята
     Традиція відзначати Старий Новий рік виникла після 1918 року, коли в Російській імперії було введено нове літочислення. Різниця між юліанським календарем («старим стилем») і григоріанським календарем («новим стилем») становить 13 днів, завдяки чому і з’явився цей, в якомусь сенсі, унікальне свято.
    Цікаво, що різниця між юліанським і григоріанським календарями збільшується кожне сторіччя, коли число сотень у році від Різдва Христового не є кратним чотирьом, на один день. Тому з 1 березня 2100 ця різниця складе 14 днів. А з 2101 Різдво і Старий Новий рік будуть відзначатися на день пізніше.
    Незважаючи на те, що своїм виникненням Старий Новий рік зобов’язаний лише розбіжності дат, багато хто ставиться до нього як до цілком самостійного і повноправного свята.
    Для віруючих цей день має особливе значення, оскільки від душі відсвяткувати Новий Рік вони можуть лише після закінчення Різдвяного посту. Але й серед тих, хто не дотримувався посту, охочих відзначити прихід Нового Року за старим стилем не менше.
     Вечір напередодні Старого Нового Року в народі називається щедрим. Святкування його походить від стародавнього дохристиянського звичаю. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії (Меланки, Маланки, миланка).
     Меланка-Вода приходить на Щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про майбутніх урочистостях і погостювати, в народі так і називається — гостини Меланки.
     В українській народній традиції обидва свята об’єдналися в Щедрий вечір, або свято Меланки.
       У цей день, вранці, починають готувати другу обрядову кутю — щедру. На відміну від багатої, яка готується на Різдво вона не пісна. Як і на багатий вечір, кутю також ставлять на покуті.
      Крім того, господині печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром, щоб віддячити гостей, який прийдуть сьогодні ввечері щедрувати і посівати.
     Увечері і до опівночі щедро обходять будинки. За давньою традицією, новорічні обходи посіваю, як і різдвяних колядників, відбуваються після заходу сонця, тобто тоді, коли володарює усяка нечиста сила. Дівчатка-підлітки поодинці або разом оббігають сусідів, щоб пощедрувати.
      На Меланки ходять і групи хлопців. Це називається «водити Меланку». Хлопці в масках висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками. Один з них, зазвичай, перевдягнений в жіноче вбрання і його називають Меланкою.
     За давнім звичаєм переодягнені («виряджені»), закінчивши ритуальний обхід, вранці йдуть на перехрестя спалювати «Діда», або «Дідуха», — снопи соломи, що стояли напоготові від Святого вечора до Нового року. Потім компанія організовує стрибки через багаття. Це обряд очищення від спілкування з нечистою силою.
А наступного дня, на світанку, йдуть посівати зерном. Зерно беруть у рукавицю або в сумку. Спочатку йдуть до хрещеним батькам та іншим родичам і близьким.
 Зайшовши в будинок, посіваю сіє зерном і вітає всіх з Новим роком. Перший посіваю на Новий рік приносить у дім щастя. За народним віруванням, дівчата щастя не приносять — тільки хлопці, тому дівчата не посівають.

Обряди
    

Зі щедрою кутею пов’язано багато побутових обрядів. Так, щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися, щоб Новий Рік зустріти в мирі та злагоді. Хлопці, які перед цим «отримали гарбуза» (відмова від дівчини), вдруге посилали сватів з надією на згоду.
     
Увечері в цей день дівчата ворожать.
За старим звичаєм, коли дівчата починали ворожити, парубки крали у них вдома двері або хвіртки, як би не чинили опір господарі. Щоб повернути вкрадене, батько дівчини мав виставити могорич.

Прикмети

  • У перший день Старого Нового Року в будинок обов’язково повинен зайти перший чоловік, саме тому запрошують посіваю хлопців. І тому дівчата посівати не ходять.
  • Люди також говорять, що якщо ніч після Нового Року тиха і ясна, буде щасливий рік не тільки для людей, а й для худоби.
  • Якщо сонце високо зійде, весь рік буде щасливим, а особливо добрим буде садовий урожай.
  • Якщо іній рясно покриває дерева, буде врожай зернових і хороший медозбір.
  • Якщо падає м’який сніг — до урожаю, а коли тепло, то літо буде дощовим.
  • Який перший день у Новому Році, такий і рік буде: якщо на Меланії відлига, чекають теплого літа.



Немає коментарів:

Дописати коментар