середу, 5 грудня 2018 р.

Віртуальна виставка творів ювіляра

ОЛЕКСАНДР ОЛЕСЬ - ДІТЯМ
Пов’язане зображення
1878-1944
4 грудня виповнилось 140 років від дня народження видатного поета-символіста і талановитого драматурга 
 Олександра Івановича Олеся (Кандиби)

Шановні користувачі!
До вашої уваги пропонуємо ознайомитись з життєвим і творчим шляхом ювіляра.
Олександр Олесь - яскравий представник символізму в літературі, який збагатив її задушевністю, ніжними почуттями і багатою внутрішньою силою, описавши українську філософію буття, глибокий гуманізм. Його творча спадщина надзвичайно багата — тут і поезія, і драматичні твори, і проза, і публіцистика, і літературно-критичні статті. Поет європеїзував українську лірику, став однією з центральних постатей української поезії початку ХХ століття, уособлюючи новий тип поета, інтелігента, аристократа духу, захисника національних інтересів України.
В землі віки лежала мова
І врешті вибилась на світ.
О мово, ночі колискова!
Прийми мій радісний привіт.
Навік пройшла пора безславна.
Цвіти і сяй, моя державна... О.Олесь
Поезії Олександра Олеся надзвичайно милозвучні, тож не дивно, що вісімдесят композиторів на його слова написали близько двухсот творів.
Живи, Україно, живи для краси,
Для сили, для правди, для волі!..
Шуми, Україно, як рідні ліси,
Як вітер в широкому полі. ... О. Олесь
З життєвим і творчим доробком Олександра Олеся читачі нашого блогу мають можливість познайомитися з книгами представленими  на віртуальній виставці, які є у нашій бібліотеці, а також  ознайомитись з життєвим і творчим шляхом http://zno.if.ua/?p=1556 та прочитати твори Олександра Олеся не відходячи від своїх моніторів   http://poetyka.uazone.net/oles/index.html 


Олесь О. Айстри. Вибрані поезії. - Чікаго, 1954.- 44с.: іл.
Результат пошуку зображень за запитом "книги о.олеся"http://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/3036/file.pdf









Олесь О. Ялинка. Вірш. - Київ: Веселка, 1965.- 16с.: іл. 










Олесь О. Від льоду до льоду. Вірші / О.Олесь. Київ: Веселка, 1967 . - 36с.: іл.

Підбірка віршиків Олександра Олеся: "Сніги", "Ялинка", "Снігурі", "Капустонька", "Над колискою", "Весна", "Тане сніг", "Веснянка", "Білі густи", "В небі жайворонки в'ються", "Все навколо зеленіє", "Дощик", "Тихо у полі", "Два хлопчики", "Гусятник", "На екскурсію", "Витер", "Вивірка", "Сумно і весело".


Олесь О. Вовченя. Вірші/ О.Олесь.-Київ: Веселка, 1991. - 32с.:іл

Результат пошуку зображень за запитом "олександр олесь книги"










Олесь О. Все навколо зеленіє / О.Олесь.- Київ: Веселка, 1990. - 318с.
Ця книга — найповніше видання творів відомого українського письменника, яскравого самобутнього лірика для дітей різних вікових категорій. Значна частина віршів, поем, казок виходить уперше. Є такі, що друкувалися в різні часи за кордоном, а є й чимало таких, що, написані від руки, пролежали тривалий час в архівах і тільки зараз йдуть на зустріч з читачем. Переконані, що збірка допоможе всім шанувальникам творчості Олександра Олеся ширше і глибше уявити і збагнути тривожну душу, великий патріотизм і справжнє художнє бачення світу й природи («світ в мені, і в світі я») недооціненого раніше поета.

Олесь О. Бабусина пригода. П'єса / О. Олесь. - Київ: Веселка,1993.- 28с.: іл.- (Серия: Перші книжечки дитячого садка)

Бабусина пригодаП'єса про знайомство та дружбу бабусі і лісового ведмедя. 








Олесь О. Княжа Україна: вірші, поеми, казки / О. Олесь. - Київ : Школа, 2006. - 254 с. - (Хрестоматія школяра)
Олесь Олександр Хрестоматія школяра Княжа Україна До цієї книжки увійшли вибрані твори талановитого українського поета Олександра Олеся (1878-1944). Вірші,поеми, казки цього яскравого самобутнього лірика допоможуть читачам різного віку глибше збагнути тривожну душу, великий патріотизм і справжнє художнє бачення світу і природи недооціненого раніше поета. Добір поданих текстів обумовлений шкільною програмою з української літератури. Розраховано на школярів ,вчителів, усіх, хто цікавиться творчістю Олександра Олеся.
Результат пошуку зображень за запитом "олександр олесь книги"






Олесь О. Абетка / О. Олесь; іл. Т. Тарнавського. — Київ: Посередник, 1994. — 20 с.: іл.
Пов’язане зображенняАбетка — це те, з чого формується чудовий світ слова, а значить, — світ спілкування, світ поезії, світ пісні, світ прекрасного. Із звуків, спочатку нерозбірливих, потім чітких, починається й мова дитини. І, безумовно, настане час, коли вона відчує потребу дізнатися, як виглядають звуки, що їх чути навкруги. Отут, любі друзі, стане Вам у нагоді «Абетка» яку підготувало видавництво «Посередник». Написана вона була ще у 1944 році відомим українським поетом Олександром Олесем для свого маленького сина. Тому і називалася книжечка «Алфавіт віршами, писаними для сина». Сподіваємось ця ілюстрована книжечка дасть можливість діткам вивчити букви, нові слова і поняття. А зрозуміти їх допоможуть яскраві, веселі малюнки художника Тома Тарнавського.

Олесь О. Вибране. Поезії  / О.  Олесь. - Київ : Школа, 2007. - 352 с. : іл.  - (Бібліотека шкільної класики). 
Результат пошуку зображень за запитом "олександр олесь книги"Олександр Олесь - один з найвідоміших українських письменників. Довгий час він жив і творив в Празі, де і народився його не менш знаменитий син - письменник і археолог Олег Ольжич. Особливістю творчості Олександра Олеся є те, як він з легкістю справляється зі створенням і поетичних, і прозових творів. В дане видання увійшли вибрані вірші та дві поеми - «Княжа Україна» і «Ніч на полонині». Кожне з його творінь перейнято глибокою, щирою любов'ю до України, до її самобутнього народу, до її виплекали мудрістю століть традиції.


Зимові цікавинки.Казки, вірші, загадки, прикмети, прислів'я/ худож.: В. Дунаєва, Л. М. Горошко, О. Богомаз. - Київ : Національний книжковий проект, 2010. - 48 с. : ілюстр. ; 22 см. - (Казки-хіт). 
Фото - Зимові цікавинки. Казки, вірші, загадки, прикмети, прислів'яПропонуємо вашій увазі збірочку "зимових" казок, віршів, загадок, прикмет та прислів'їв, яка неодмінно зацікавить малечу. До цієї збірки увійшли і твори О. Олеся.
https://www.yakaboo.ua/ua/zimovi-cikavinki-kazki-virshi-zagadki-prikmeti-prisliv-ja.html#media_popup_fragment




Олександр Олесь - дітям: вірші, казки: для мол. і серед. шк. віку/ О. І. Олесь ; [уклад. О. А. Волосевич ; передм. Н. Клепальської. - Львів : Апріорі, 2017. - 88 с. : іл.  - (Апріорі - дітям). - 
Український Гейне! Український Петрарка! Десятки пісень, покладених на музику українськими та європейськими композиторами. На його віршах і казках виросли покоління малих українців. Його віршами освідчувалися в коханні. Його рядки увійшли в людське життя, людське серце назавжди. Олександр Олесь – видатний український поет ХХ ст., чиї твори увійшли до шкільної програми, але й досі не всі вийшли друком у вільній Україні. Їх можна прочитати у цій книжці. 

Електронні книги

Чари ночі - Олександр Олесь Шкільна програмаОлесь О. Чари ночі. Поезії Олександра Олеся «З журбою радість обнялася», «Чари ночі», «О слово рідне! Орле скутий!» – це глибокі ліричні роздуми над плинністю життя, над вічною боротьбою радощів і смутку, над долею рідного слова. Шлях людини – постійні запитання, які лишаються без відповідей. Ліричний герой переконаний, що треба ловити короткі моменти краси, адже «загине все без вороття». Насичені яскравими метафорами, вірші Олександра Олеся гармонійно поєднують сугестивні та медитативні елементи.
Україна в старовину - Олександр Олесь Шкільна програма
Олесь О. Україна в старовину. «Заспів», «Україна в старовину» та «Наші предки – слов’яни» – вірші, в яких Олександр Олесь зобразив історію давньої України часів князівства. Це був період співжиття людей і богів, коли Дажбог освітлював землю, а Стрибог вільно літав степами. Міфічні істоти населяли густі ліси і не ховалися, а люди згуртовувалися у роди і племена. Вже тоді Україна мужньо боролася з ворогами, відстоюючи свою свободу.

Сучасним читачам імпонують у творах поета патріотизм, громадянська позиція, неповторна краса українського слова, щирий ліризм, елегійність і життєрадісність, які примушують замислитись, у чому полягає краса людини, що означає любити життя, бути відданим Вітчизні.
Живи, Україно, живи для краси,
Для сили, для правди, для волі!..
Результат пошуку зображень за запитом "олесь о."

Немає коментарів:

Дописати коментар