вівторок, 6 березня 2018 р.

День пам'яті

 Роман Шухевич: шлях життя і боротьби
Пов’язане зображення
5 березня 1950 року пішов із життя Роман Шухевич (1907-1950), український політичний та військовий діяч, член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів - Роман Шухевич.  
Роман Шухевич був головнокомандувачем Української Повстанської Армії (УПА),  чисельність якої сягала до ста тисяч вояків, головою Генерального секретаріату Української головної визвольної ради (УГВР), головою проводу Організації Українських Націоналістів (ОУН) в Україні.

Сім років Роман Шухевич очолював антикомуністичний рух на західноукраїнських землях, який успішно протистояв міці радянських спецслужб.  Роман Шухевич загинув у с. Білогорща Львівської області у бою з підрозділами Внутрішніх військ та УМДБ. На нього полювали близько тисячі солдатів МДБ. Шухевича хотіли взяти живим, щоб потім публічно судити і привселюдно стратити. Утім, 43-річний генерал-хорунжий не збирався здаватися. У перестрілці він застрелив майора МДБ. Важко поранений автоматною чергою, Роман Шухевич вистрелив собі у скроню.

Більш детальну інформацію про життя та політичну діяльність  Романа Шухевича  Ви можете прочитати в книгах, які представлені на виставці та ознайомитись з біографічним досьє в читальному залі

Немає коментарів:

Дописати коментар