понеділок, 5 березня 2018 р.

ПОЕТ. КАЗКАР. ДРАМАТУРГ

 
Сьогодні виповнюється 115 річниця від дня народження Наталі Забіли. 
 В бібліотеці підготовлена книжкова виставка та буде проведено голосне читання  казок "Чарівна скарбничка казок від Наталі Забіли" 
для тих, хто боїться морозів і не зможе переглянути цю сторіночку та ознайомитись з життєвим і творчим  шляхом Наталі Львівни.

Саме в день народження Наталі Забіли ми для Вас зробили невеличкий подарунок: 
до Вашої уваги: коротенький екскурс по життєвих сторінках письменниці, а далі на Вас чекає сюрприз:

        Наталя Забіла, як одна з найвідоміших дитячих письменниць, не могла оминути казку. Адже казку найбільше люблять і зовсім маленькі, і старшенькі, і навіть ті, що вже читають повісті та романи. Всі казки, які написала Наталя Забіла, нелегко навіть перелічити. Вони вводять читача в світ веселих пригод.
      У казках письменниці часом діють давно відомі персонажі (лисиця і журавель, зайчик, білочка, їжачок і т. д.), і сюжети їхні перекликаються з народними сюжетами. Проте, звучать ці твори зовсім по-новому. Для них характерні «щасливі» закінчення. І не тому, що Наталя Львівна ладна оминати гострі, суворі і навіть жорстокі моменти в житті. Ні, вона їх не оминає, але художньою логікою доводить, що злу, жорстокості, усякій біді повинен прийти кінець. Життєствєрдність, допомога дужчого слабшому, любов до справедливості, до світла і тепла — ось мистецький світогляд Наталі Забіли, який лежить в основі не тільки її казок, а й усієї творчості. 
Результат пошуку зображень за запитом "смайлик слухає анімація"
    Читаємо разом, Вам лише треба натиснути на назву казки і "Казки від Наталі Забіли" з'являться у вашій оселі:
А також коли зайдете на сайт "Казкар"

 Для найменшеньких малят, які ще самі не вміють читати, лише переглядати і слухати, до Вашої уваги 
аудіоказки  від Наталі Забіли.
 Тож мерщій собі сідайте і казочки переглядайте.

"Рукавичка"

" Про дівчинку, яка всього боялась"

"Лисичка та журавель"

"Стояла собі хатка"

  Коротенька біографія письменниці
Результат пошуку зображень за запитом "н. забіли" Творчий шлях письменниці був досить довгим.  Наталя Забіла народилася 5 березня 1903 року в Санкт-Петербурзі, в родині, де живопис, музика, література були органічною частиною сімейного життя. Дід її — відомий скульптор П. Забіла (Забела). Родинні зв’язки єднають письменницю з уславленими живописцями М. Ґе та О. Врубелем, письменниками Толстими.    Маленька Наталя рано почала цікавитися літературою, яка згодом стала справою її життя. З дитячих років пробувала вона писати вірші. 1917 року сім’я майбутньої письменниці переїхала в Україну, де поселилася поблизу міста Харкова в невеличкому селищі Люботин (нині місто). Ще 16-річною Н. Забіла почала працювати вчителькою, згодом закінчила Харківський інститут народної освіти. 
   1924 року, будучи студенткою, Н. Забіла надрукувала свій перший вірш. Відтоді дедалі частіше її твори з’являються в багатьох українських газетах та журналах, а в 1926—1927 рр. виходять перші книжки. З того часу письменниця створила понад сто п’ятдесят збірок та окремих книжок, переклала українською мовою твори О. Пушкіна, С. Михалкова, Л. Квітки, «Слово о полку Ігоревім» тощо.
   У роки війни жила і писала Наталя Забіла вірші в Казахстані. Повернувшись до України, очолювала Харківську письменницьку організацію, до 1947 року редагувала журнал «Барвінок».
   Чим приваблюють юного читача твори Наталі Забіли? Насамперед — материнською щирістю, справжньою любов’ю до дітей. Сама вона мала їх четверо. Кохала, піклувалася ними, наспівувала їм власних пісень, писала й розповідала вірші та казки. Захоплення в очах малюків було для неї кращою оцінкою нових творів.
   Мама – поет прагнула до того, щоб діти виросли вихованими, розумними, чесними, мужніми, щоб, читаючи її вірші, дитина більше пізнавала, частіше посміхалася — тому поетичні слова ніби лилися з її душі. Вони ніжні й мальовничі, цікаві й повчальні, сповнені доброго гумору й пройняті материнським теплом.
   Письменниця вводить читачів у чарівний і таємничий світ, де поруч казка і реальність, люди й тварини, дорослі та діти. Вона одне оспівує, з приводу іншого радіє, а з чогось і сміється, по – доброму, без глузування. Хтось впізнає себе, стане йому соромно: замислиться дитина — отже, мети досягнено!
   Як же Наталя Забіла знає дітей! Як невимушено веде з ними поетичну бесіду: про квіти й траву, вітер, дерево, струмок, про свійських тварин, лісових звірів та все живе навколо. Прочитавши такі рядки, дитина не зможе залишитися байдужою до природи. Тому герої творів Забіли охоче саджають дерева, захищають своїх зелених друзів.
   Особливе місце в творчості письменниці посідають віршовані казки — такі пісенні, легкі, цікаві. Поезії сповнені й прозові твори — повісті про життя дітей і дорослих. Це дуже повчальні твори, бо з них дитина дізнається про особливості поведінки і вчинків дорослих у різних життєвих ситуаціях, над чимось замислюється, робить висновки. Отак і формуються смак, характер, світогляд людини, тобто особистість.
      Наталя Забіла – померла 6 лютого 1985 року в Києві, проте залишиться на все життя в людській душі Наталя Забіла — поет, казкар, драматург. 
      Наталя Львівна Забіла — перший лауреат Республіканської літературної премії ім. Лесі Українки, по праву вважається зачинателькою сучасної української дитячої літератури.
ДО НОВИХ ЗУСТРІЧЕЙ В БІБЛІОТЕЦІ!

Немає коментарів:

Дописати коментар