неділю, 25 березня 2018 р.

В ГОСТЯХ У КРАЇНІ МУЛЬТЛЯНДІЇ

Ось і підійшов до завершення Всеукраїнський тиждень дитячого читання: 
 «Книга — казкова лампа, що дарує людям світло на далеких і темних дорогах життя» 
Сьогодні наші юні користувачі згадували казки Шарля Перро та ознайомились з творчістю Яна Бжехви.
Результат пошуку зображень за запитом "ПЕРРО КАЗКИ"Результат пошуку зображень за запитом "яН. БЖЕХВА КНИГИ"

Результат пошуку зображень за запитом "яН. БЖЕХВА"Ян Бжехва, справжнє ім'я Ян Віктор Лесман (пол. Jan Brzechwa, 15 серпня 1898, Жмеринка — 2 липня 1966) — польський поет, письменник, перекладач. Справжнє ім'я Яна Бжехви — Ян Віктор Лесман, свого часу він змінив його для того, щоб уникнути плутанини, адже його двоюрідний брат Болеслав Лесман також був поетом, а також щоб ім'я більше походило на польське (народився Ян Бжехва у Жмеринці у польско-єврейській сім'ї).               За освітою Ян Бжехва юрист, а під час польсько-радянської війни він служив у 36 стрілковому полку Академічного Легіоні. Тоді ж він почав активно писати, у 1920 році він готував матеріали для кількох гумористичних журналів, хоча дебютував як письменник Бжехва ще у підлітковому віці коли опублікував свої перші вірші в петроградському «Штандарті» і київському виданні «Українське колосся». У 1926 році вийшла перша збірка віршів письменника «Вигадані образи», а перша збірка віршів для дітей вийшла десятьма роками пізніше — у 1937 — і називалася «Танцювала голка з ниткою». Одночасно Бжехва продовжував працювати юристом у Польскій Спільності Письменників і Композиторів, його спеціалізацією булоавторське право, а від час Другої світової війни був юридичним радником видавництва «Читач».
Після Другої світової Ян Бжехва написав серію казок про доктора філософії, хімії і медицини, професора математики та астрономії Пана Кляксу, знаменитого вченого та чарівника, який протягом дня міг влаштувати неймовірну кількість чудес, а ввечері зменшитися у розмірах та влягтися спати у маленьке ліжечко. До серії казок увійшли «Анадемія пана Ляпки», «Мандри пана Ляпки» та «Тріумф пана Ляпки».
А ще письменник є автором одного з найскладніших для вимови віршів польскою мовою. Перший рядок з віршика став популярною польською скоромовкою.
  Після прослуханого діти дивились казки Ш. Перро та фільм-казку Я.Бжехви  "Академія пана Клякси"



Після перегляду казок діти попрощались з 
Всеукраїнським тижднем дитячого читання - 2018
 та сказали до нових зустрічей 
Всеукраїнському тиждню дитячого читання - 2019!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар