неділю, 26 лютого 2017 р.

Важливе християнське свято. У нього немає встановленої дати, так як час його проведення залежить від Пасхи. 

Прощена неділя з сльозами приходить 
Цілющу розмову із серцем заводить
Омиє признанням тунелі душевні
І совість тривожить поривом плачевним.
Душа відчуває небачену силу
Надія прощення заходить у груди
Вуста ледь шепочуть прости і ти Боже.


Напередодні Великого посту, який настане вже на наступний день, віруючі готують себе до майбутніх обмеженням, очищають тіло і душу. Традиційно в цей день прийнято просити прощення у Господа і всіх людей, які оточують людину. 
У Прощену неділю прийнято просити прощення за гріхи і образи у близьких і знайомих, при цьому неважливо навмисно було нанесено прикрість або випадково. Також, у Прощену неділю ходять до церкви на літургію, де людям нагадують про гріхопадіння Адама та Єви, розповідають про важливість посту і вміння прощати.
Прощена неділя увійшло в нашу релігійну культуру завдяки ранньохристиянським ченцям з Єгипту, які напередодні Великого посту вирішили збільшити силу своїх молитов і підготувати душу до Великодня. За 40 днів до свята ченці відправлялися в пустелю, де в самоті дотримувалися посту і посилено молилися.
По закінченні часу, багато з них не поверталися з небезпечної подорожі, тому перед дорогою вони просили один у одного вибачення за всі гріхи і образи. Поступово ця традиція поширилася на більшість християнських територій. На Русі Прощену неділю було також символом смиренності, так як прощення просили не тільки у рівних, але і у тих, хто займав більш низьке суспільне і соціальне становище.

Після Прощенної неділі починається Великий піст, який триватиме 7 тижнів.

Як просити прощення

Традиційно в прощену неділю говорять дві фрази: "Пробач мені" і "Бог простить - і я прощаю". Представники церкви уточнюють, що не можна використовувати більш звичне для нас "вибач", так як ця фраза передбачає, що людина не відчуває за собою провини, але використовує ввічливу конструкцію.

Також, у Прощену неділю не можна плекати образи і відмовляти прощення. Під час церковної літургії священики нагадують слова Святого письма, що не пробачивши самому, як можна сподіватися на прощення з боку Бога?

У Прощену неділю прийнято просити прощення у всіх, з ким спілкувався протягом року, часто формулу звернення доповнюють: "Прости мене, будь ласка, якщо я в чому винен перед тобою".

Відповідна фраза "Бог простить - і я прощаю" також має свій зміст. Таким чином людина погоджується, що не йому судити про нанесеної образі, і нехай все вирішує Бог.

Якщо ви не готові прийняти вибачення, не варто формально вимовляти ці слова, уточніть, що забути образу ви поки не в силах, але закінчите фрази "Бог простить". Церковники звертають увагу, що просити вибачення і прощати потрібно щиро, а не як данина традиціям і обрядам, адже тільки тоді вимовлені слова знайдуть сенс.

Попросіть вибачення у своїх рідних і близьких, якщо ви їх чимось образили.
У всіх попросіть прощення,
Про головне не забуваючи:
Прощайте ви тих, хто любить,
Хто дарує тепло, посмішки,
Нехай в душі проллється світло.
Я вам щиро бажаю,
У цей славний день  прощення,
Нехай душа очиститься від гріха,
Хай чудовим буде настрій,
Нехай вас розуміють, цінують, люблять завжди.
Прощена Неділя – світлий день,
Хай не падає на вас смутку тінь,
Нехай удача вас ніколи не покидає,

Хай щастя, як сонечко сяє.
І щоб  у цей світлий день -
 Ви почули у відповідь:
Бог простить і я прощаю!

Немає коментарів:

Дописати коментар