середу, 11 січня 2017 р.

Подарунок під ялинкою


Карпенко В. Як пиріг став пирогом / В. Карпенко. - Київ: Видавничий дім "Козаки", 2003. -  95 с.: іл. 
Колись давним-давно, так давно, що мали хто й пам'ятає, була собі країна. Невелика така країна. І жили там люди. Могутні такі люди. І погуляти вміли, й попрацювати, і ворогам дулі дати. А що вже волю любили - страх! І геть нікого над собою не визнавали. За те й дражнили їх "козаками". А країну їхню й за країну не вважали. Мовляв, яка ж то країна. Україна - не більше. А козаки на те: що ж, нам більше й не треба. Ви тільки нашої України не чіпайте, то й ми вас не чіпатимем. Отак і жили - вряди-годи тихо та мирно...

Людкевич, М. Іде тітка на гостину / М. Людкевич; худож. Олеся Білоус. - Київ: Мамине сонечко, 2015. - 48 с.: іл.
Нова книжка для дітей Марії Людкевич, лауреата літературної премії імені Лесі Українки, про велику українську родину, в якій з любов'ю виховується дитина, росте і пізнає народні традиції, навколишній світ краси і добра, фантазій і мрій.

Чайковський А. За сестрою : повість / А. Чайковський. - Львів: ТЗОВ "Світ дитини", 1996. - 96с. - (Бібліотека школяра. К.1)
Історична повість  переносить читача у козацьку державу і знгайомить з відважними лицарями, що бороли свій край від татарських набігів. 

 Бачинський А. 140 децибелів тиші. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. - 128 с.
В автомобільній аварії юний музикант Сергій втрачає не тільки батьків, сестричку, але й слух. Він мусить навчитися по-новому спілкуватися з ровесниками в інтернаті, подолати зневіру і відчай, аби важка втрата не вбила в ньому повністю бажання жити. А також – вирватися зі злочинного кола і врятувати названу сестру від лиха... https://www.youtube.com/watch?v=wHbApjdrZ8U
Щигельський М. Ковчег часу або Велика  втеча Рафала із колись крізь тоді в тепер і назад : повість/ М. Щигельський. -Львів: Урбіно, 2016. - 232 с. 
Воєнна Варшава. Рафалові дев’ять років і він живе в гетто. Хлопчик не ходить до школи, а сусіди довкола постійно змінюються, тому друзів у Рафала теж немає. Дідусь, який ним опікується, мусить заробляти гроші на прожиття, і його цілими днями не буває вдома. Найчастіше Рафал залишається сам. Проте в нього є книжки й бібліотека – єдине місце в гетто, куди дідусь дозволяє йому ходити самому. Якось бібліотекарка дає йому книжку Герберта Веллса «Машина часу». Відтоді життя Рафала цілковито змінюється. Починається його велика й небезпечна Пригода...
Марчук Н. Спадкоємець та донька повітрулі / Н. Марчук. - Львів: Апріорі, 2016. - 272с.
Уже багато років люди живуть у повній гармонії з природою. Та раптом якимось темним силам вдається все зруйнувати і знову починаються смерчі, урагани, повені... Хто врятує людей? Можливо, незвичайні діти із села Зеленого — хлопчик Данилко, за яким від самого народження чомусь полює нечиста сила, та дівчинка Дзвінка - хоробра донька повітрулі. На дітей та їхніх батьків чекає багато захоплюючих пригод...
Монтґомері Л. М. Джейн з Пагорба Ліхтарів / Л. М. Монтгомері; пер. з англ. Х. Кунець. - Львів:  Свічадо, 2015. - 252 с. 
Пропонуємо чергову книжку відомої вже читачам Л. М. Монтґомері, майстра дитячої повісті, яка, зрештою, цікава буде також і дорослим. Книга розповідає історію дівчинки на ім’я Джейн, яка живе зі своєю матір’ю, тіткою та бабусею в похмурому будинку на вулиці Веселій, де всім заправляє бабуся-тиран. Батьки Джейн посварилися, коли їй було лише три роки, і з тих пір вони живуть в розлуці. Та одного разу прийшов лист від батька з проханням прислати Джейн на канікули на острів Принца Едуарда — і життя дівчинки враз перемінилося, набуло розмаїтих барв, смаку і світла...
Олкот Л. М. Маленькі жінки: роман / Л. М. Олкот ; пер. з анг. О. Гладкий. - Львів: Свічадо, 2014. - 320 с . 
Роман “Маленькі жінки” можна без перебільшення назвати одним із найвідоміших творів американської літератури для юнацтва. Втім, цю книжку може читати малий і дорослий, юний і зрілий. Четверо сестер Мег, Джо, Бет та Емі — справжні маленькі жінки. Дівчата народилися у небагатій, але дуже дружній сім'ї. Вони готують їжу, працюють, допомагають в домашніх справах, очікуючи на батькове повернення з війни.  “Маленькі жінки” – зворушлива, місцями сумна, а іноді з гумором історія про те, до чого потрібно прагнути і у що вірити. Це розповідь про благородство, відданість і справжню любов.
 Шило Т.  Літак в небі: повість /  Т. Шило. – Київ: Круговерть, 2015. - 344с. 
“Літак_в_небі” – це історія про дружбу – трохи смішна, трохи серйозна, але точно дуже жива. Це історія про школу, вчителів і ЗНО, про Новий рік, дні народження і походи в гори. А ще про думки і переживання, з якими ти залишаєшся сам-на-сам. Це трошки і про самотність теж. Це історія про нас, адже нічого не змінилося, час застиг і нам ніби знову 15. Можливо, це історія і про Тебе також…
Франко І. Тільки те, що здобудемо своєю працею, те буде справді наше надбання...: вибрані статті / І.Франко. - Львів, 2016. - 24с.
"Зарваницька громадська ініціатива" продовжує серію публікацій, які мають на меті вшанувати визначних діячів українського народу. До таких постатей, належить Іван Якович Франко. 
Корчак Д. Побачене і пережите : спогади політв'язня / Д. Корчак. - Стрий: ТзОВ " Видавничий дім "Укрпол", 2016. - 138с.
У книзі публікуються спогади Дарії Корсак, політвязня, члена Спілки політвязнів та "Союзу українок" м.Стрия, матері Героя України Небесної Сотні Андрія Корчака. В книзі розповідає авторка про свій складний життєвий шлях, сповнені страждань молоді роки, долю батька о.Якова Боровика, подвиг сина. Вміщені маловідомі невольничі поезії, складені політвязнями у роки заслання, а також поезії, присвячені сину - Герою Небесної Сотні.
Золотуха М. Мені потрібна Україна: збірка пісень. вип. 9 / М. Золотуха . - Стрий: Укрпол, 2016. - 40с.
Дозбірки  ввійшло 10 пісень, які написані на потребу дня. саме пісні, пропоновані тут, якоюсь мірою будуть вселяти віру, надію і любов до Вітчизни.
Галицька осінь: зб. творчості молодих поетів, укр. конкурсу І Міжнародного літературного фестивалю "Галицька осінь". - Львів: СПОЛОМ,  2016. -  80 с.: фото.
До збірника увійшли кращі твори юних поетів Львівщини, учасників І Міжнародного літературного фестивалю "Галицька осінь".
Королевський К.  Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944) 2-ге вид., випр. / К. Королевський; пер. з фр. Я. Кравець. - Львів: Свічадо, 2015. - 512 с.
Книжка Кирила Королевського присвячена величній постаті УГКЦ - митрополитові Андрею Шептицькому. Це перша монументальна біографічна праця про Великого Митрополита. Книжка написана французькою мовою. Переклад на українську здійснено вперше. “Повний життєпис Митрополита ще важко створити, і так, певно, буде постійно, тому що його діяльність – багатогранна й витончена. А поки що я вношу свою лепту до прослави цього великого Слуги Божого” – написав о. Кирило Королевський.
Польща - нарис історії: / за ред. В. Меджецького, Є. Брацисевича; пер. з пол. І. Сварника.- Варшава, 2015. - 367с.: іл. 
Книжка представляє саме польську точку зору на минуле. Загалом з праці дізнаємося не тільки про польсько-українські відносини (але так само про польсько-німецькі чи й загалом життя у соціалістичній Польщі та його відмінності від життя в СРСР), однак книга не оминає важких тем відносин з українцями, зокрема, Волинської трагедії 1943–44 років. І саме тут варто обережно читати: у книзі «Польща — нарис історії» дізнаємося про «польську відплату українцям» у ті роки, у той час як українські історики часто ставлять взаємні вбивства обох народів в повноцінну війну (українські історики вважають слова «польська відплата» чи «помста» українцям у той період досить завуальованим окресленням дійсності). Так само, наприклад, у книжці багато і яскраво пишеться про союз польського лідера Пілсудського з українським Петлюрою у 1920 році, проте досить побіжно згадується Ризька угода 1921 року, коли Польща де-факто відмовилася від союзу з Україною.
книгу читати досить легко і цікаво. Єдине, що впадає у вічі під час читання – це мова, на жаль, у тексті залишилося чимало полонізмів, які можуть здаватися незрозумілими людям, що не знайомі з польською мовою. 

Немає коментарів:

Дописати коментар