пʼятницю, 12 травня 2023 р.

МИ МАТІР НАЗИВАЄМО - СВЯТОЮ

У ці травневі сонячні дні,  коли зацвітають перші квіти, приходить до нас прекрасне свято - Свято Матері. День матері — міжнародне свято. В Україні офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня. В цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих наших матусь з їх святом.  

 Дорогі й любі наші матусі, вітаємо Вас зі святом !

Спасибі, Матусю, Тобі,
За те, що я живу на світі.
І в цей прекрасний світлий день
Я подарую Тобі квіти.
Свята, прекрасна, дорога.
Тобі моя душа співає.
Любов Твоя така палка
На світі зло перемагає.

Ой, маю я три матері та всі три хороші –
Три матері, як три квітки, як три красні рожі.
Перша мати – Непорочна, як лілея біла,
Із дитятком-немовлятком Пречистая Діва.

Друга мати – це найкраща в світі країна,
Земля наша, наша славна ненька-Україна.
Третя мати – що ж про неї гарного сказати?
Це ласкава, люба, мила, рідна моя мати.
Тільки вона так уміє дитинство моє прикрашати.

Хай Бог охороняє вас від злого,
Хай світить сонце і колосяться жита,
Щоб ви були щасливі і здорові,
На многії і благії літа!
У країні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею сім'ї. Величезну роль у вихованні дітей відіграє перша, найрідніша у світі людина — матір. Саме від неї залежить виховання дитини і саме мати прищеплює любов до рідної землі.
День Матері відзначають другої неділі травня, який вважається місяцем Пречистої Діви Марії.
До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва та допомоги. В травні, коли Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці та радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві й відзначають День Матері. Богородиця посідає чільне місце в релігійній свідомості українців. Це пов'язане з ментальністю та суспільним ладом. Ще здавна князі благали її про заступництво, віддавали честь і хвалу Марії за перемогу в битвах. Богородиця стала опікункою лицарів українського духу — козацтва. 
Любім же матерів своїх, бо це наказує нам Господь у 5-ій заповіді «Шануй батька свого і матір свою і добре тобі буде, і довголітнім ти будеш на землі, яку Господь Бог твій дає тобі». Отож, нехай наші серця завжди будуть повні любові і шани до наших матерів.
 
У другу неділю травня в Україні разом із низкою інших країн святкують День матері
У свято виражаються теплі почуття і всі недомовлені слова подяки мамам. В народах вшанування матері були присутні завжди, однак саме офіційне свято існує трохи більше 100 років.
Цього дня святкують також США, Німеччина, Італія, Туреччина, Австралія, Японія, Бельгія, Данія, Фінляндія, Естонія, Бразилія, Мальта, Кіпр.

День вшанування материнства згадується ще в 17 ст. у Британії під назвою «Материнська неділя». 

Історія його становлення почалася з 1907 року в американському штаті Вірджинія, коли Анна Джарвіс, яка зіткнулася з передчасною смертю матері, висунула ідею встановити день вшанування для всіх мам і звернулася з запитом про запровадження свята в державні органи.

Ганна Джевіс довго писала листи в різні державні установи, зверталася до відомих осіб з ідеєю один день у році присвятити вшануванню всіх матерів. Зусилля дівчата не були марними, і вже у 1910 році штат Вірджинія (США) першим визнав День Матері як важливий офіційний свято.

З часом свято почало поширюватися і вже через 4 роки було визнане всією країною. Також воно швидко вийшло за межі Сполучених Штатів. Не обійшла його стороною й Україна.

У наш час материнське свято відзначають більш ніж у 50 країнах світу. У багатьох із них дати не збігаються і припадають на різні дні. 

В Україні шанування матері завжди мало місце в народній культурі. При цьому материнська самовіддана й жертовна любов була однією з літературних тем – наприклад, видатна поема Тараса Шевченка «Наймичка».

Українці вперше відсвяткували День матері в 1930 році у Львові. Але в 1940-х роках свято було скасовано. Офіційно в Україні його заснували указом президента від 10 травня 1999 року.

День матері цілком присвячений жінкам-матерям. Це день, коли треба висловити привітання і подяку улюбленій мамі за колосальне терпіння і сили, підтримку та любов, а також пролиті сльози і переживання.

До свята в бібліотеці оформлена виставка-інсталяція:
 

Напередодні цього свята для наших наймолодших відвідувачів працювала творча майстерка "Подарунок для матусі". Працівники бібліотеки допомагали маленьким читайликам оформити святкову листівку для мами.




Для віртуальних читайликів ми підготували  цікаві відомості «Що ми знаємо про День матері", а  також переглянули відео-казки, легенди та пісні про маму .
Школьная жизнь: февраля 2018
Тож гарненько ви сідайте,  гарно слухайте й співайте

 


 


 

 
 


Казка "Мед для мами"

Як курчатко маму шукало

Оповідання "Як котенятко знайшло маму"


Оповідання "Як Настуся мамі допомагала" 


Казка "Мед для мами"



Цитати письменників про Маму

Немає коментарів:

Дописати коментар