суботу, 21 травня 2022 р.

З Днем Європи - Україно!

Цього року День Європи в Україні припадає  на 21 травня. Це вже 20-й День Європи, який відзначатиме Україна. Почали відзначати День Європи з 2003 року у третю суботу травня згідно з Указом Президента "Про День Європи".
Після здобуття незалежності Україна ухвалила стратегічний курс на євроінтеграцію та висловила наміри якнайшвидше приєднатися до Європейського співтовариства.День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Основна ідея – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у "Європейському домі".

Прапор Європи (англ. Flag of Europe) — символ Європейського Союзу та Ради Європи — синє полотнище з 12 жовтими зірками, які утворюють коло посередині.

«На тлі блакитного неба Західного світу зірки символізують народи Європи в колі, знаку єдності. Число зірок є незмінним, рівним дванадцяти. Це число символізує досконалість і повноту».

В офіційному поясненні до рішення Комітету міністрів Ради Європи від 9 грудня 1955 р. щодо прийняття прапора говориться: «Як дванадцять знаків зодіаку представляють весь Всесвіт, так дванадцять золотих зірок представляють всі народи Європи, і ті, які все ще не можуть брати участі у побудові Європи в єдності і мирі». Автором концепції прапора є Арсен Гейтц, а деталі укладу, пропорцій і кольорів були опрацьовані Полем М. Г. Леві.

Згідно з офіційним викладом, дванадцять незмінних зірок, розміщених у колі на синьому тлі символізують солідарність і гармонію між народами Європи. Ця символіка пов’язана також із пізнішим девізом Європейського Союзу: In varietate concordia (з лат.: єдність у різноманітності). Кількість зірок пов’язана із стародавнім символічним значенням числа 12 — досконалість і цілісність, і не залежить від кількості країн-членів Європейського Союзу, оскільки на час прийняття прапору Ради Європи ця кількість уже дорівнювала 14. Число 12 відповідає також кількості місяців у році, годин на циферблаті годинника, знаків зодіаку і т. д. Коло, в яке укладені зірки, є, у першу чергу, символом єдності.

Україна – єдина держава-не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. У самій Європі цей день відзначають 9 травня відповідно рішення, ухваленого у 1985 році на саміті Ради ЄС у Мілані.
В Україні відзначають День Європи: які заходи заплановані » Слово ...
Нині для українців цей день набув особливого значення, адже нашу країну та ЄС єднають не лише спільні цінності, історія та культура. Наразі, країни, які раніше були просто сусідами, стали для нас насправді близькими друзями, помічниками та для багатьох –  прихистком та порятунком від російської агресії. Водночас українські воїни стали для європейців міцним щитом, який боронить фактично всю Європу від агресивних імперських амбіцій кремля. Українці тепер – приклад мужності, незламності та героїзму, а також єдності.

ДІТЯМ ПРО ЄВРОСОЮЗ

Пустунчик підготував захоплюючу подорож казковими місцями Європи

Десять цікавих фактів про Євросоюз

З'явилась оновлена програма заходів до Дня Європи у Чернівцях ...

- Представництво Європейської Комісії в Україні з’явилось у Києві майже одразу після проголошення Незалежності – 1993 року.

- У 2012 році Євросоюз став лауреатом Нобелівської премії миру.

- Після виходу у 2020 році Великої Британії, ЄС нараховує 27 країн-учасників.

- У ЄС немає власних збройних сил, однак більшість країн-учасниць входять до НАТО.
- Музика європейського гімну взята з Дев’ятої симфонії, яку Людвіг ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині музичного твору Бетховен поклав на музику «Оду до радості», яку написав 1785 року Фрідріх фон Шиллер. У цьому вірші знайшла відгук ідея братання народів, яку поділяв і Бетховен. У 1972 році «Ода до радості» стала гімном Ради Європи. Відомому диригенту Герберту фон Караяну було доручено написати три інструментальні аранжування – із соло для фортепіано, для духових інструментів і для симфонічного оркестру. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа. У 1985 році гімн схвалили президенти та глави урядів країн ЄС як офіційний гімн Європейського Союзу.
- ЄС є найбільшим торговим партнером України та її найщедрішим донором.
- В Європарламенті на засіданнях можна використовувати 24 офіційні мови ЄС.
- Офіційна валюта – євро – використовується у 19 країнах ЄС.
- Найпопулярніше місто Європи – Париж, його відвідують найбільше туристів.
- Безвізовий режим з ЄС дозволив українцям більше подорожувати. За 2019 рік українці загалом понад 15 млн разів перетнули сухопутний кордон, подорожуючи до країн ЄС, а гості з ЄС — понад 3 млн разів приїздили до України.

В читальній залі нашої бібліотеки оформлено інформаційний куточок
"Відкрий Європу для себе"
В рамках проекту "Інформаційна підтримка ЄС бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні" наш куточок доповнено методичними матеріалами від Представництва Європейського Союзу в Україні. 

Всі ці новинки ви знайдете на "ЄС на книжковій полиці"
Тут юні читачі можуть знайти цікаву та корисну інформацію про історію Європейського Союзу, принципи функціонування ЄС, відносини Європейського Союзу та України, а також - цікаві ігри, навчальні карти: 

 Віртуальних користувачів запрошуємо на онлайн-платформу

Немає коментарів:

Дописати коментар