вівторок, 8 червня 2021 р.

Цікаві факти про океани Землі

Щороку 8 червня людство відзначає Всесвітній день океанів.  Дата була затверджена у 1992 році на Всесвітньому саміті ООН з довкілля і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія). Всесвітній день океанів (англ. World Oceans Day) — всесвітній день боротьби за збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і стабільну екологічну ситуацію в океанах. 

Його мета – нагадати людям про проблеми та збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і стабільну екологічну ситуацію в океанах.

Девізом Дня океанів став вираз «Наші океани – наша відповідальність». Тема охоплює множинні проблеми, що виникають з вини людини в Світовому океані.

Океани займають три чверті поверхні Землі, містять 97% водних запасів, займають за об’ємом 99% всієї площі планети і є невід’ємною частиною процесу сталого розвитку. 

У японців 8 червня називають «Днем подяки океану», адже він є джерелом їжі більш ніж 3,5 мільярдам людей.

 У цей день співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля, щоб боротися за збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку.

Мандрівка морськими глибинами


 

Цікаві факти про океани Землі

У 2013 році до Всесвітнього дня океанів було випущено поштові марки. 

До Дня океанів проводиться також щорічний конкурс фотографій, переможців якого нагороджують у штаб-квартирі ООН.

Світові океани покривають приблизно 70 % поверхні Землі.

В океанах існує сотні тисяч морських форм життя, відомих людині, але, за оцінками, там насправді може бути мільйони морських форм життя.

Тихий океан є найбільшим океаном на землі, і охоплює приблизно 30 % поверхні Землі.

Найглибше місце на Землі – Маріанська западина, яка знаходиться на схід від Маріанських островів (Тихий океан). Її глибина майже 11000 метрів.

У Тихому океані знаходяться приблизно 25000 островів.

Атлантичний океан є другим за величиною океаном у світі і охоплює більше 21 % поверхні Землі.

Індійський океан третій за величиною океан у світі й охопив приблизно 14 % поверхні Землі.

У зимовий період, Північно-льодовитий океан майже повністю покритий льодом.

Найбільший гірський хребет (серединно – океанічний хребет) на Землі насправді знаходиться нижче поверхні океану. Він тягнеться з Атлантичного, Індійського та до Тихого океану. Довжина хребта понад 56 тис. км.

Людина дослідила менш ніж 5 % океанів Землі.

В океанах є підводні вулкани. Коли вони вивергаються, вони не викидають лаву, але замість цього вони вивергають бруд і метан. Близько 90% вулканічної активності на Землі відбувається в океанах.

У світових океанах мешкає 350 видів акул.

Вулкани, землетруси та зсуви, які відбуваються в океанах можуть призвести до цунамі.

Немає коментарів:

Дописати коментар