неділю, 23 травня 2021 р.

ДЕНЬ ГЕРОЇВ УКРАЇНИ

Сьогодні, 23 травня, українці відзначають – День Героїв України, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також героїв Небесної сотні та сучасної російсько-української війни. 

День Героїв — це день пам'яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українських вояків — борців за волю України та є символом незборимості української нації.

Історія свята почалась ще 1941 року. Тоді на II Великому зборі Організації українських націоналістів було прийняте рішення про відзначення Дня Героїв.

Дата 23 травня була обрана не просто так – цього дня 1938-го в Роттердамі було вбито одного з ідеологів українського націоналізму – полковника Євгена Коновальця. 

Спочатку цей день відзначали підпільно. Але зі здобуттям Україною незалежності почало набувати розголосу.

Від 2014 року свято потроху починає визнаватися державним.Після початку новітньої російської агресії в цей день вшановують пам'ять про загиблих в ній захисників України.Станом на 2019 рік не є офіційним державним святом, але щоразу більше відзначається органами місцевої влади, передовсім у Галичині. Національно-патріотичні організації домагаються встановлення Дня Героїв офіційним державним святом.

Присвячений День Героїв найкращим синам своєї Батьківщини, всім тим, хто віддав життя в боротьбі за рідну землю та її свободу. Цього дня тисячі українців виходять на вулиці міст та беруть участь в урочистостях з нагоди пам’яті загиблих героїв: козаків, повстанців, січових стрільців та тих, хто сьогодні захищає рідну Україну на передовій.

Нині, як і сотні років поспіль, українці гинуть, виборюючи право бути вільними. 
Ми пам’ятаємо кожного, хто поліг, та продовжуємо їхню боротьбу, аби наша країна - 
Україна залишалась Незалежною. 
Низький уклін та світла пам'ять нашим ГЕРОЯМ!

Немає коментарів:

Дописати коментар