понеділок, 26 квітня 2021 р.

Чорнобиль - живий плач мертвої зони


26 квітня ми згадуємо сумну подію в історії України. Сьогодні минає 35 років, як Україна живе з болем Чорнобиля. Це найбільша екологічна катастрофа сучасності, яка сталася 26 квітня 1986 року об 1 год. 23 хв. коли вибухнув реактор 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. Та чи знаєте ви достатньо про Чорнобиль, його минуле, сучасне й майбутнє?  Тож, згадаємо про ці страшні події, які стали екологічною катастрофою не лише для України, але й для світу з підібраного матеріалу та книг, які ви маєте змогу переглянути та почитати твори, які увійшли до книги Євгена Гуцала "Діти Чорнобиля".

Казка про Чорнобиль

 

   
Гуцало Є. Діти Чорнобиля / Є. Гуцало. - Київ: Соняшник, 1995. - 104 с.
Трагедія Чорнобиля - основний зміст цієї книжки. Україна після атомної катастрофи 1986 року стала скорботною чорнобильською матір'ю для українського народу, і весь світ живої природи став її невинною жертвою. Книга Євгена Гуцала "Діти Чорнобиля" - це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв - уже після Чорнобиля.


Вірина Л.А.  Тієї вогняної ночі : Чорнобильська оповідь / Лідія Вірина.  –  Київ : Молодь, 1989.  –  192 с. : фотоіл.
   У книзі розповідається про лейтенанта пожежної частини – Володимира Правика, якому за подвиг під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС посмертно надано звання Героя Радянського Союзу.




Даєн Л.А. Чорнобиль – трава гірка : док. повість /  Леонід Даєн.  – Київ: Веселка, 1988.  –  176 с. : іл.
Документальна повість про героя Радянського Союзу, начальника. Воєнізованої пожежної частини Чорнобильської АЕС Леоніда Петровича Телятникова і його товаришів – пожежників, які вночі 26 квітня 1986 р. першими вийшли на поєдинок з вогняною стихією і погасили пожежу  на станції.



Чорнобиль. Дні випробувань : Книга свідчень / упоряд. В.Г. Шкода.  –  Київ: Рад. письменник, 1987. – 470 с.
Ця книга – збірник документальних, публіцистичних і художніх творів письменників і журналістів, котрі розповідають про те, як спільно, натхнений « чуттям єдиної родини », долав наш народ тяжкі наслідки аварії на ЧАЕС, мужньо і самовіддано боровся з грізними силами атома, що вийшли з під контролю. Збірник розрахований на масового читача.


Книга "Чернобыль"Щербак Ю.М. Чорнобиль : док. повість  /  Юрій Щербак.  –  Київ :  Дніпро,  1989.  –  223 с.
Герої повісті відомого українського радянського письменника — реальні люди: пожежники, вчені, робітники, лікарі, військовослужбовці, церковнослужителі, іноземці. Звела, об'єднала цих, досі не знайомих людей, подія, що приголомшила світ: аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Тоді, під час ліквідації наслідків аварії, автор часто бував у Зоні АЕС, мав численні зустрічі з учасниками «опору атомній стихії». Враження від побаченого, почутого лягли в основу документальної повісті. Письменник розкриває подробиці аварії, аналізує факти, вчинки фізиків, медиків, авіаторів, персоналу АЕС. При цьому особливу увагу він зосереджує на причинах, які призвели до вибуху четвертого реактора. 

До 28-ї річниці Чорнобильської катастрофи - 23 Апреля 2014 ...Яворівський В. Марія з полином в кінці століття [Текст]: Роман / В. Яворівський. - Київ: Рад.письменник,1988.- 262с.
В романі В. Яворівського «Марія з полином у кінці століття» катастрофа розкривається переважно через долю родини Мировичів, батьківська оселя якої була в селі Городища, розташованого за 20 км. від атомної станції. У книзі розкривається  правда про справжні наміри й шляхи імперії до дешевого збагачення, нехтування Москвою долями України й українців, адже нікому не спадало на думку розташовувати «мирний» атом під стінами білокамінної.


Вічна пам'ять загиблим ліквідаторам

Немає коментарів:

Дописати коментар