неділю, 8 листопада 2020 р.

День української писемності та мови

 ІЗ СЛОВА ПОЧИНАЄТЬСЯ ЛЮДИНА, ІЗ МОВИ ПОЧИНАЄТЬСЯ НАШ РІД

9 листопада - День української писемності та мови – свято, яке відзначається ще з 1997 року в нашій країні. Всі ми розуміємо чому саме присвячене таке свято. Але не всі знають, що саме з преподобного Нестора Літописця і починається письмова українська мова. 
Тому у цей день часто згадують про нього. І в честь такого свята, як День української писемності та мови, ми вирішили розповісти вам більше про нього. Це свято, як ми вже говорили, було засноване в 1997 році. Сталося це завдяки ініціативі президента України Леоніда Кучми. Він підписав указ на честь українського літописця преподобного Нестора — послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. 
Саме цим документом і був заснований День української писемності та мови. Варто відзначити, що саме автора "Повісті минулих літ" Нестора Літописця вважають "батьком української словесності". 

Але і зараз продовжуються дослідження історії української писемності. Є варіант, що раніше на території нашої країни було кілька варіантів правопису.
Потрібно сказати, що День української писемності і мови не тільки офіційне державне свято, але і церковне. Перший у сучасній українській мові твір, який відповідає візантійським першоджерелам, православні назвали акафістом Богородиці Холмської.
Традиційно в цей день проходить досить багато заходів. Щорічно, в День української писемності та мови можна побачити урочисте покладання квітів до пам'ятника Нестора Літописця. 
Так само проходить нагородження кращих українських літераторів і популяризаторів українського слова, а також видавництв, які випускають літературу українською мовою. 
Потрібно додати в День української писемності та мови тисячі українців щороку беруть участь у флешмобі й приєднуються до події по всьому світу.
ХХ Радіодиктант почнеться о 9:15. 
 Цьогоріч підготовку диктанту доручили трьом фахівцям. Текст для диктанту написав відомий письменник і видавець Іван Малкович. Науковою консультанткою проєкту стала докторка філологічних наук, професорка Лариса Масенко.  Читатиме диктант знаменита акторка Римма Зюбіна. Спецпроєкт, організований Суспільним спеціально до події, стартуватиме в студії UA: ПЕРШИЙ, а також в ефірі UA: Українське радіо та UA: Радіо Культура о 9:00, ведучі в студії розкажуть історію диктанту й дадуть змогу всім охочим підготуватися до написання. 

Також у цей день стартує Міжнародний конкурс знавців української мови ім. Петра Яцика - нашого земляка. Саме він став засновником цього конкурсу серед передової учнівської молоді. Як великого мецената і найпалкішого цінителя української культури, його знав увесь світ. Будучи українцем за походженням, він одним із перших у сучасній історії України мислив категоріями патріотизму в контексті глобального розвитку цивілізації.  
Народився Петро Яцик у селі Верхнє Синьовидне на Львівщині у селянській родині, закінчивши семирічку, ставши помічником машиніста і виїхавши за кордон, П.Яцик не переставав вболівати за долю своєї Батьківщини. Канадський будівельник-землевласник українського походження, з кінця 50-х років почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових і культурних проектів української діаспори. Маючи власний бізнес, зароблені гроші він вкладав в освітницьку діяльність й книговидання. Саме П.Яцик на власний кошт видав повне зібрання творів Михайла Грушевського, котре стало йому майже в мільйон доларів, а у 2000 році, не зрадивши таки своєму життєвому кредо, Петро Яцик запалив свічку  Міжнародному конкурсу знавців української мови. Вперше він пройшов  у селі Моринцях ( на батьківщині Тараса Шевченка). Особливістю конкурсу стало те, що грошовими преміями відзначались переможці від І до Х місця. Перший преміальний фонд склав 475 тисяч гривень.
2003 року відбувся ІV Міжнародний конкурс з української мови, в якому брали участь 5 мільйонів осіб. За рішенням Ліги українських меценатів, конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика, а його донька Надія стала почесним головою конкурсу.
На 10-у річницю Дня Незалежності України П.Яцик був нагороджений орденом Ярослава Мудрого V ступеня.
У 2001 році одним з володарів Міжнародної премії  (Людина Року), в галузі благодійництва та меценатства, був визнаний Петро Яцик, який зробив великий внесок у справу збереження самобутності української нації як на Україні, так і за межами  нашої держави. Його вклад у розвиток нашої культури, мови, історії та традицій, створення і становлення українських освітніх закладів та центрів мав неоціненне значення для нашого народу, для утвердження  молодої, незалежної України у світовому співтоваристві.
 Людина заговорила давно, з того часу, коли стала людиною. Та лише з появою письма вона змогла задовольнити потребу в переданні повідомлення на відстань у просторі і часі з появою письма.

В читальному залі оформлена виставка-інсталяція:
 "Творці слов'янської писемності" 


на якій  представлена література з якої відвідувачі бібліотеки  зможуть почерпнути більше інформації про  творців слов'янської писемності  "Із слова починається людина, із мови починається наш рід " 
та переглянути відеопрезентацію
Отож, бережіть свою рідну мову, мову своїх батьків, свій родовід і свою країну - Україну!


Якщо з українською мовою
В тебе, друже, не все гаразд,
Не вважай її примусовою,
Полюби, як весною ряст.
Примусова тим, хто цурається,
А хто любить, той легко вчить:
Все, як пишеться, в ній вимовляється, –
Все, як пісня у ній звучить.
І журлива вона, й піднесена,
тільки фальш для неї чужа.
В ній Шевченкова й Лесина,
і Франкова у ній душа.
Дорожи українською мовою,
Рідна мова – основа життя.
Хіба мати бува примусовою?
Непутящим бува дитя!
Д. Білоус

Немає коментарів:

Дописати коментар