середу, 30 вересня 2020 р.

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК

Шановні колеги 
та поціновувачі друкованого слова!
Вітаємо вас з професійним святом - 
Всеукраїнським днем бібліотек!
Хай світить сонце успіху над вами
І люди йдуть до вас
з найкращими словами.
В них дяка і любов
правдиві, як причастя,
І щирі побажання добра, миру та щастя.


Всеукраїнський день бібліотек – це нагода відзначити роль книгозбірні у житті кожного українця і зокрема зростаючих поколінь. Це також можливість привернути увагу суспільства до ролі і високої місії бібліотекаря – популяризувати, навчати орієнтуватися у потоці інформації, сприяти оволодінню навичками пошуку та використання ресурсів на різних носіях і допомогти усвідомити значення бібліотеки, допомогти зрозуміти, що бібліотеки єднають світ, а бібліотекарі є хранителями, збирачами духовних скарбів, помічниками і порадниками на шляху до знань і мудрості.
Сучасна бібліотека, така як наша, поєднує в собі освіту та інформування, надаючи доступ до свого фонду, та, крім цього, відкриває електронний ресурс для читачів. Її функції стають значно ширшими, адже там проводять різноманітні творчі акції: голосні читання, літературні мандрівки, інформини, поетичний круїз, різноманітні бесіди, слайд-вікторини та майстер-класи.

Але карантин повністю змінив плани роботи нашої бібліотеки. Ми почали працювати в онлайн-режимі та продовжили популяризувати дитячу літературу і читання різними формами і методами – конкурси, віртуальні виставки, відеочитання, вікторини, майстер-класи на сторінках Блогу «Казковий світ дитинства» та Facebook «Дитяча бібліотека-філія №6». 
Завдяки цьому діти мали можливість будь-якої хвилини підібрати книги для читання, ознайомитися з повнотекстовими виданнями, знайти необхідні матеріали для дистанційного навчання.
Сьогодні для декого у бібліотеці незвичайним буде здаватися те, що більшість відвідувачів не сидить біля моніторів комп'ютерів. А ідеальним бібліотечним простором юні читачі вважають наявність комп'ютеризованих робочих місць, зручних меблів та обов'язкову наявність Wi-Fi. Бібліотеки повинні відповідати запитам читача, а саме мобільності та можливості отримання максимуму інформації в одній установі. При цьому книги не відходять на другий план, залишаючись класичним джерелом інформації і ми помалу почали життя в умовах карантину.



Наша дитяча бібліотека стає більш сучасною та адаптується до потреб відвідувачів, надаючи не тільки доступ до фонду, але й до соціальних мереж.
Незважаючи на швидкісний Інтернет, що забезпечує неперервний доступ до різних джерел інформації, читачі все частіше звертаються до друкованих книжок, знаходячи відповіді на свої запитання саме там.
 
І це не дивно, адже віртуальний досвід ніколи не замінить досвід відвідування бібліотеки. Очевидно, що у світі, переповненому цифровими технологіями, людина відчуває потребу у відвідуванні реальних місць, де можна навчатися протягом усього життя.
Сподіваємося, що День бібліотек – свято не лише для бібліотечних працівників, але й для усіх наших читачів.

«БІБЛІОТЕКИ ПОТРІБНІ ДІТЯМ – ДІТИ ПОТРІБНІ БІБЛІОТЕКАМ»

Немає коментарів:

Дописати коментар