понеділок, 3 грудня 2018 р.

Міжнародний день людей з особливими потребами


Сьогодні 3 грудня у всьому світі люди відзначають 
Міжнародний день людей з особливими потребами. 
     Люди з інвалідністю не називають себе інвалідами, в цивілізованих демократичних країнах з високою культурою людських відносин, до таких людей ставлення як до людей з надмірними потребами, які потребують додаткової уваги суспільства.
   
 Мета, заради якої цей день був проголошений, – це дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятою Генеральною Асамблеєю.

Проведення Міжнародного дня людей з інвалідністю спрямовано на привернення уваги до проблем цієї категорії суспільства, захист їх гідності, прав та благополуччя. В Україні проведення цього дня встановлене Указом Президента, починаючи з 1993 року.
Звичайно, цей день не можна називати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав інвалідів і їх участі в житті суспільства. 

 Наша бібліотека постійно працює з такими дітками 
за Проектом "Зігріймо їх теплом душі". 
Саме сьогодні працівники бібліотеки прийшли привітати діток з особливими потребами учнів СЗШ I ступеня №11 керівник класу - Рудник Галина Богданівна.

З дітками провели годину спілкування: "Ангел з одним крилом". 
Бібліотекар Ганна Іванівна розповіла дітям про доброту, милосердя, розуміння. Також провели паралелі між добротою, милосердям, толерантністю і розумінням - це два крила на яких тримається людство. Дітям давали запитання: "А що людині потрібно для щастя". Діти на випередки відповідали: здоров'я, щоб жили довго їхні рідні, були вірні друзі, щоб поруч з ними були добрі, чуйні люди, які уміють розділити чужий біль, підтримати у важку хвилину, розрадити в горі і біді. 
Ганна Іванівна розповіла дітям легенду "Про Янгола-Доброти", зачитала казку  Ю.Ярмиша "Добре серце" та казку В. Сухомлинського "Навіщо дякують"
Провели огляд книг "Школи доброти" - представлені книги навчать дітей доброті, щирості, порядності, чуйності. Провели гру: "Скажи мені хто твій друг" підсумком гри було проведено орієнтований етичний кодекс: слухати один одного, не ображати один одного, не обманювати, не залишати один одного в біді, бути ввічливими. Ця гра наголошує, що з цього дня учні мають дотримуватись етичного кодексу.
 На завершення зустрічі працівники бібліотеки подарували казкові магнітики,

 Ангела-хоронителя та голубів миру, які раніше виготовили активісти бібліотеки для діток цієї групи. 

Немає коментарів:

Дописати коментар