пʼятницю, 14 грудня 2018 р.

Анонс дня

Андріївські вечорниці в бібліотеці
Сьогодні в нашій бібліотеці відбулися Андріївські вечорниці.
Про традиції святкування зимових свят, зокрема свята Андрія Первозванного, яке  вважається найбільшим передноворічним святом і відзначається ще з часів Русі 13 грудня, розповіла бібліотекар молодшого відділу Грицишин Г. І. 
Андріївські вечорниці – одна з найцікавіших українських традицій, що крізь віки дійшла до нашого часу.  У народі свято Андрія Первозваного називають Калитою. Воно вважається парубочим, оскільки в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. 
Відтворили обряд проведення українських вечорниць учні 4-В класу СЗОШ № 11 керівник - Зубрицька М. В., під час якого звучали веселі українські пісні, виконувались танці, ворожили на долю, вишивали та в'зали та відтворили інші забави, що є традиційними для святкування. Гості свята мали можливість поринути у давні часи.

Діти відтворили усі традиції Андріївських вечорниць, співали українських пісень у підготовці до зустрічі парубків. Ось і ожили перед глядачами всі традиції цього свята: дівчата виконували пісні, вишивали, а хлопці підморгували та залицялись до дівчат. 
 3 давніх-давен славилася Україна таким звичаєм, як ворожіння на Андрія. Дівчата гадали, як буде звати їх майбутнього чоловіка, ворожили на чобітках, чий чобіток прийде перший до порога. 


   
Кульмінацією свята стала гра «Калита». Між хлопцями відбувся конкурс хто відкусить більший шмат Калити.
  
  
Господиня вечорниць за традицією розділила Калиту між всіма учасниками та гостями свята.
Свято завершили колядою разом з глядачами та світлиною на згадку. 


Немає коментарів:

Дописати коментар