неділю, 14 жовтня 2018 р.

14 ЖОВТНЯ - СВЯТКУЄ УКРАЇНА

Шановні захисники України!
Прийміть щирі вітання зі святом, що уособило доблесть і героїзм усіх поколінь нашого народу, оборонців та визволителів рідної землі.
Результат пошуку зображень за запитом "символіка україни"
День захисника України відзначають на церковне свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке здавна є одним із найулюбленіших українських свят. 

козацька покрова 2018У Київську Русь свято Богородиці прийшло з Візантії, це сталося після запровадження християнства. Пресвяту Богородицю завжди особливо шанували в нашому народі. За однією з версій, блаженний Андрій був удостоєний явлення Богородиці в Константинополі. На ту пору місто було оточене чужинцями. Вона з’явилася і вкрила людей своїм покровом. Невдовзі ворог відступив, і місто було врятоване від знищення. Відтоді Покрова асоціюється з заступництвом і захистом від ворога – як видимого, так і невидимого.
Особливо шанували Богородицю-Покрову запорізькі козаки. Вони мали на Січі церкву в Її честь, а також ікону «Козацька Покрова». Козаки-запорожці зверталися в молитвах до Небесної Владичиці в проханнях про заступництво і в боях, і в справах буденних. На свято Покрови козаки проводили ради, обирали кошових, старшин, гетьмана. 

Результат пошуку зображень за запитом "свято упа"Українська повстанська армія вважала Покрову опікункою українського війська, тому символічним днем створення УПА також вважається 14 жовтня. 
УПА була створена 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України від знущань німецької окупаційної влади. Головнокомандуючим УПА з 1943 до 1950 року був Роман Шухевич, псевдонім – Тарас Чупринка. Маючи визначні здібності, він створив дієздатну, багаточисельну військову силу, котра потужно протистояла німецьким і радянським каральним військам.

Результат пошуку зображень за запитом "день захисника україни"День захисника України відзначають з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, сприяння зміцненню патріотичного духу в суспільстві тощо.
Це свято заснували на тлі загальної декомунізаціі і збройного конфлікту з Росією в Україні.
Президент Петро Порошенко встановив 14 жовтня державним святом своїм Указом від 14 жовтня 2014 року. 

На передодні свят в бібліотеці оформлені тематичні полички: "Вони боролись разом з батьками", провели вікторину: "А ну, який з тебе козак", історичні роздуми: "Повстанська армія - армія свободи", переглянути сторінку на блозі "Казковий світ дитинства"де ознайомитесь про історію свята.  
В читальному залі користувачі можуть прочитати книги, які представлені на  виставці-вітанні: "З Днем захисника України". 


У час тяжкий для України всі українці моляться до Матері Божої та просять:
Результат пошуку зображень за запитом "молитва козаків до богородиці"

Немає коментарів:

Дописати коментар