вівторок, 14 серпня 2018 р.

ВІТАЄМО ЗІ СВЯТОМ МАКОВЕЯ!

 Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»ÑŒÑ‚ат пошуку зображень за запитом "свято маковея 2018"
 Сьогодні 14 серпня в Україні святкують одне з найшанованіших свят - свято Маковея.

В церковному календарі називається це свято днем семи мучеників Маковеїв та їхньої матері Соломонії і учителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру і сповідування Істинного Бога. У православній традиції Макавеї уособлюють символ непорушності в дотриманні християнських заповідей.

       Вважається, що назва свята Маковей утворилася шляхом накладення імені Маковея і співзвучної з ним рослини маку, який дозріває у цей час.   

 Крім того, це свято має назву Медовий Спас, бо на цей період саме настає час збору меду з вуликів. За церковною традицією саме з цього дня можна було вживати в їжу мед. На честь свята у цей день готуються всілякі частування з маком і медом: макові пироги, булочки, пряники, млинці з медово-маковим молоком.

   Свято також називається Мокрий Спас на честь малого водосвяття, адже саме в цей час освячували нові колодязі та чистили старі, здійснювали хресний хід на річки та озера, освячували воду, останній раз цьогоріч купали худобу і омивалися самі у відкритих водоймах, щоб стати здоровішими.
     З цього дня розпочинається «Спасівка» - піст, який триває два тижні. В цей день у церквах святять воду, квіти і мак. 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар