понеділок, 21 березня 2016 р.

ДЕНЬ ОБЛАСНОГО ЧИТАННЯ

Читаємо Івана Франка "Лис Микита"

20 березня в усіх бібліотеках Львівщини проходив Обласний день читання.  

Так як цього року святкуємо 160-річчя від дня народження Івана Франка  ми присвячуємо "День Обласного читання" 
 саме творчості  І. Франка  - читаємо казку "Лис Микита"


Цього року виповнюється 
120 років другому виданні книги "Лис Микита"
Друге видання книги 1896 має післямова "Хто такий" Лис Микита "і звідки він родом?"написаний Іваном Франком. Усі наступні видання казки містять різну інформацію і відрізняються один від одного самі по собі. 


         "Лис Микита" - віршована казка про хитрого Лиса.   Лис Микита - персонаж казок Івана Франка.Микита походить з бойків і мешкає на Західній Україні. Його можна охарактеризувати як розсудливого, господарського, запасливого, а також відважного, хитрого, підступного та шахраюватого персонажа, схильного поглузувати з ворогів, безоглядно дошкуляючи їм різними капостями. Він переконаний сім'янин і дуже любить своїх дружину і дітей. Обмовлений недоброзичливцями, він змушений податися до Львова на царський суд. Але лис всіляко зволікає виконати цей грізний виклик, обдурюючи та заманюючи царських посланців у хитромудрі пастки. Врешті, прибувши на суд, лис Микита, вміло граючи на царських почуттях, звинувачує своїх недругів у змові і викручується від покарання, пообіцявши цареві «скарб царя Гороха». На якийсь час його рятує красномовство і його талант публічного оратора. Коли його хитрощі виходять на яв, він вступає у двобій з головним суперником - Вовком Неситим і перемагає його не так силою, як підступністю.
Наша бібліотека також долучилась до проведення Дня Обласного читання.  На Напередодні цього дня на відділах бібліотеки організовані книжкові виставки "Читаємо Івана Франка - "Лис Микита".  

      Користувачі нашої бібліотеки з радістю читали казку І.Франка "Лис Микита". 
Після прочитання провели обговорення казки та провели вікторину 

 Також наші дітки могли прослухати казку
 Аудіокнига І.Франко "Лис Микита"
Розповідь приправлена гумором, слухати її одне задоволення.
Переглянути мультфільм 
"Лис Микита" українською мовою


Тож користувачі залишились у захваті від цікаво проведеного дня в бібліотеці. 

Немає коментарів:

Дописати коментар