понеділок, 25 січня 2016 р.

Вітаємо!

ОКСАНУ ІВАНІВНУ ДУМАНСЬКУ


З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ 


        Народилася 25 січня 1951 року в селі Локня Кролевецького району Сумської області. Мешкає у Львові. Письменниця, перекладачка, авторка понад п’ятнадцяти книжок для дорослих і дітей. Доцент кафедри видавничої справи та редагування Української кафедри друкарства.
          Про своє дорослішання і становлення сама письменниця іронічно розповідає, що «виховувалася не в дитячому садочку, а на шкільному подвір’ї (тоді директори шкіл мали казенні квартири) і радіопрограмою «Театр перед мікрофоном», яка транслювалася з круглого приймача-колгоспника, як кажуть навіть зараз. Так що «Запорожця за Дунаєм» і «Наталку Полтавку» знала напам’ять мало не з ніжного віку. Десь на той же час припадає мій перший досвід куріння: хлопчаки скручували з газети цигарку, набиваючи її потертим сухим соняшниковим листом. Згодом, уже в школі під Києвом, коли нас цілим класом повели на флюорографію, я до смерті злякалася, що сей дитячий гріх виявлять лікарі.
         Читати почала сама за«Букварем» – і нічого, пішло добре. Друга «дитяча»книга – «П’єси» Карпенка-Карого і сльози над бідною безталанною Софією».
    1973 року закінчила філологічний факультет Київського національного університету. 
     Першу книжку «Ексклюзив» Оксана Думанська видала у п’ятдесят років. Лауреатка нагороди ім. Дмитра Нитченка за оборону українського слова (2004) та літературної премії ім. Ірини Вільде (2007).
    Письменниця стала відомою завдяки книжкам «Графиня з Куткора»(2004), «Спосіб існування білкових тіл» (2005)(у перевиданні – «Школярка з передмістя») (2011), «Оповідки з жіночої торебки» (2008), «Романи на одну ніч»(2007), «Хроніки пригод Гєня Муркоцького»(2009, 2012) та «Дитя епохи»(2009, 2012). 
       Оксана Думанська також є авторкою психотерапевтичних оповідок серії «Казка-не казка, а батькам підказка». Зізнається, що прототипом головної героїні книжки «Бабусина муштра»(2008, 2011) стала її онучка Марійка.
«Собаче життя кота Хитруна» (2011) – відзнака журі «Форум видавців – дітям» як найкраща книга для молодшого шкільного віку; «Оповідки від Оксани»(2011); «Mrs. Dalloway: українська версія» (2012); «Принцеса Горошинка» та «Попелюшка в домашніх капцях» (2013).
   Перша поетична збірка авторки «Бабусині вірші» презентувалася у травні 2013 року.
Як перекладач співпрацює з видавництвами «Махаон-Україна», «Свічадо» та «Світ Дитини», «Видавництво Старого Лева».
    Оксана Думанська нагороджена премією ім. Дмитра Нитченка Ліги українських меценатів за оборону українського слова (2004) та літературною премією ім. Ірини Вільде (2007).
      Також вона відзначена особливою нагородою – медаллю «Великий друг маленьких читачів» (2011) за активну участь в програмних заходах Львівської обласної бібліотеки для дітей.

  Ми пропонуємо Вам 

віртуальну  книжкову виставку-персоналію: 

"ОКСАНА ДУМАНСЬКА - ДІТЯМ"  


    Думанська О. Школярка з передмістя / О. Думанська. — Львів: Світ дитини, 2008. — 88с. 
   
Сучасні школярі не пишуть ні листів, ні щоденників - вони спілкуються короткими повідомленнями-есемесками, «гуляють» просторами інтернету, отримують будь-яку інформацію, навіть шкідливу для їхніх таких ще неспотворених душ... І, все ж, вони мало чим відрізняються від повнолітніх дітей минулого тисячоліття, коли йдеться про друзів, любов, вірність, сподівання на щастя.

      Письменниця Оксана Думанська визначила жанр своєї книги як «щоденник, дописаний з уяви». Бажаємо вам, юні читачі, приємних годин за сторінками «щоденника» вашої ровесниці.

 Думанська О. Собаче життя кота Хитруна.Правдива казка Єві та Захару / О. Думанська. — Львів: Світ дитини, 2011. — 88с. 

   Книга, видана на якісному поліграфічному папері з яскравими ілюстраціями Мар’яни Петрів, заманює маленьких читачів у світ кота Хитруна та собаки Чарлі, які залишилися без господарів і змушені жити на вулиці.
    Композиційно літературна казка складається з частин-епізодів: «Хитрун і Настка», «Зустріч із Чарлі», «Ночівля в хатці — під дощем», «Сніданок жебрака», «Не всі люди люблять котів», «Історія Чарлі», «Знову цей пес!», «Марні сподівання», «Чарлі захищає Хитруна», «Що часом снилося Чарлі», «Коротке життя авта», «Кіт пропав», «Школярка — не Настка», «Викрита схованка», «Хто живе на горищі?», «Чарлі шукає Хитруна». Я недарма навела всі заголовки, щоб показати як влучні назви передають ключові моменти описаних подій і допомагають читачам уявити їх суть. Хитрун залишився на вулиці після того, як його господиня Настка вийшла заміж. Доля Чарлі дуже подібна: його добра господиня теж поїхала. Недарма обом сняться сни про щасливе минуле життя. Чарлі опікується Хитруном, бо розуміє, що той не звик до життя на вулиці. Він розшукав його на горищі у хлопців, щоб завжди бути поруч. Як тішить дітлахів щасливий фінал казки: «У будь-якому випадку, уже ні кіт не самотній, ні пеc»

   Думанська О. Стадницька Ю. Як зарадити Марійці : психотерапевтичні оповідки та коментарі до них. / О. Думанська, Ю. Стадницька. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2011. — 144 с. — (Серія «Казка – не казка, а батькам підказка»).

Збірник психотерапевтичних оповідок Оксани Думанської адресований дітям дошкільного та молодшого шкільного віку та підкріплений коментарями й порадами психолога Юлії Стадницької. А це вже спонукає дорослих придивитися, прислухатися до малюка,зрозуміти мотиви його поведінки, допомогти вирішити його проблеми...
Книга має бібліотерапевтичний ефект. Вона прислужиться батькам (для сімейного прочитання), педагогам і вихователям. 




  Думанська О. Бабусина муштра : Оповідки для маленьких та дорослих. / О. Думанська. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан,  2011. — 132 с. — (Серія «Казка – не казка, а батькам підказка»).


Релаксаційні оповідки Оксани Думанської адресовані дітям дошкільного, молодшого шкільного віку та їхнім батькам (для сімейного прочитання). 
Книга також прислужиться педагогам і вихователям, тим паче, що цікаві, дотепні оповідки Оксани Думанської доповнені післямовою – порадами й коментарями психолога Юлії Стадницької. 



      Думанська О. Марійчині пригоди / О. Думанська, Ілюстр. М.Петрів 2015. - 72 с. - (Сер.Книги з кольоровими ілюстраціями).

У житті малої Марійки, як і її однолітків-дошкільнят, кожна подія стає визначною – чи то зламаний зуб і похід до лікаря,  чи образа на сусіда, який дражниться, складання вірша чи написання листа Святому Миколаю.  А ще ж є й справді визначні події – народження маленького братика, похід до школи. Унікальність книжки Оксани Думанської у тому, що в її героїні маленькі читачі не лише упізнають самих себе, а й знайдуть підказку, як можна вчинити в тих чи інших непростих ситуаціях. 

   

Немає коментарів:

Дописати коментар