четвер, 17 травня 2018 р.

Арт-дефіле: "Я по світу іду в вишиванці"

Сьогодні 17 травня, українці по всьому світу відзначають 

Це свято, присвячене українській національній культури і традиціям, незважаючи на свій відносно молодий вік вже придбало широку популярність і стало традиційним. Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день).

В цей день проходить святкова акція "Одягни вишиванку - підтримай рідну культуру" усі охочі долучаються до свята, одягнувши вишиванку на роботу або навчання. 
 Бібліотекар Грицишин Ганна Іванівна в школі СЗОШ №3 у початкових класах провела інформхвилинку "Вишиванка - візитівка української нації"




Майстер клас: "Намалюю узори, які вишиває моя мама"



 Саме в цей день такі святкові акції, присвячені українській вишитій сорочці, проводяться не тільки в Україні, але й далеко за її межами – в країнах Європи, Канаді, Сполучених Штатах Америки, Австралії.

Необійшла стороною акція "Одягни вишиванку" і нашу бібліотеку.  
Вишиванки сприймають як символ єднання, солідарності і підтримки. Тож сьогодні і ми з Вами поговоримо про українську вишиванку.

Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка-вишиванка – є головним оберегом людини. Святе покривання, яке найближче до тіла, - це, звісно, своя сорочка. В українців є такий вислів: «Народитися в сорочці» - бути щасливим у житті. Тому сорочка - це не лише частина нашого гардеробу, а певна закодована сукупність сорока божественних енергій, що творять довершену та гармонійну долю людини. 
Кодування сили має в собі і українська вишиванка, якій надавали величного змісту, вишиваючи сакральними узорами-письменами долю.

Навіть у багатьох українських казках зустрічаються мотиви чарівної сорочки, котру сестри-змії — носії мудрості і магії — вишивають своєму кровному братові і наказують ніколи її не  знімати. Число магічних узорів, «квіток», які творять зміївни, — дванадцять: це дванадцять богатирських сил (за числом 12 — усі енергії космічного простору, всіх знаків Зодіаку). І сила цього шиття неймовірно велика.
Герой казки, одягнувши сорочку на своє тіло, стає могутнім і нездоланним, він перероджується у безсмертного витязя, що чинить суд на землі, стає володарем земного царства. І сорочка його ніколи не забруднюється, не линяє і не зношується — вона завжди біла і ясна.
 
 Українська вишиванка — це те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію... Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. І найважливіше те, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності і до сьогодні. Більше того, нині можна з впевненістю говорити про відродження українських традицій у сучасній інтерпретації.
Українська вишиванка є абсолютно унікальним, автентичним продуктом, який характеризує не лише темперамент нації, але й є її візитівкою.

Українська вишита сорочка здавна в Україні служила як прикрасою, так і оберегом. Таємничою мовою вишивки вона передавала безліч побажань для сімейного благополуччя та щастя людини, яка її одягала. Вишивкою-оберегом вишивалися воріт, манжети, поділ і розріз горловини. Існує повір’я, що якщо сорочка зроблена і вишита на добре життя, то вона буде надійно оберігати людину, чужу вишиванку одягати не слід, бо вважається, що таким чином можна «перебрати» на себе чужу долю. Символічні кольори – червоне і чорне, як у пісні, ними пройнята вся історія нашого народу. Одним із безумовних феноменів вишиванки є те, що за багатовікову історію свого існування, попри всі історичні події, вона все ж таки зуміла зберегти свій первісний вигляд і пронести його крізь століття.
Про українську вишивку є ще багато цікавих історій, повір'їв, легенд, віршів та пісень про все це Ви зможете прочитати на сторінках книг, які представлені на книжковій виставці в нашій бібліотеці. 
Заходьте до бібліотеки - ми раді будемо бачити Вас

Немає коментарів:

Дописати коментар