четвер, 21 вересня 2017 р.

Вітаємо!

ШАХОВУ КОРОЛЕВУ - ГОРДІСТЬ СТРИЯ
Сьогодні святкує своє 25-річчя українська шахістка – 
Марія  Музичук, 
яка народилася у таке велике свято - 
Різдво Богородиці

Завітавши до нашої бібліотеки Ви зможете більш детальніше ознайомитись з біографічним досьє - Шахової Королеви, 
а для віртуальних користувачів необхідно мишкою натиснути (детальніше) там Ви зможете ознайомитись  з  успіхами Марії Музичук
Результат пошуку зображень за запитом "музичук"
       Марія не лише грає в шахи вона - гросмейстер (2015), дворазова чемпіонка України (2012, 2013), чемпіонка світу серед жінок 2015 року, найкраща шахістка року-2015.
          У складі жіночої збірної України чемпіонка світу 2013 року та чемпіонка Європи 2013 року, бронзовий призер шахових олімпіад 2012, 2014 та 2016 років.
Рейтинг Марії Музичук станом на лютий 2017 року — 2546 (6-те місце у світі, 2-ге — серед шахісток України).
        № 100 у топ-100 найвпливовіших жінок України в 2015 році за рейтингом журналу «Фокус».
       Марія Музичук родом зі Стрия, що на Львівщині, стала справжньою сенсацією цьогорічного чемпіонату світу з шахів.

Результат пошуку зображень за запитом "батьки музичук"

Народилася 21 вересня 1992, в місті Стрий, Львівської області у сім'ї шахістів: батько Олег та мати Наталя є шаховими тренерами, заслуженими тренерами України. 
Марія навчалася грати в шахи і почала виступати в змаганнях разом із старшою сестрою Ганною.
Старша сестра чемпіонки, Ганна Музичук, – відома шахістка і чинна чемпіонка світу із бліцу. Свого часу Ганна виступала за федерацію шахів Словенії і сестрам двічі доводилося змагатися між собою на міжнародних змаганнях — обидві очні партії завершилися внічию. До слова, громадянства Ганна Музичук не змінювала.

Результат пошуку зображень за запитом "батьки музичук"
Марія та Ганна Музичук у дитинстві. 

Вікова різниця сестер – 2,5 роки. Батьки майже одночасно почали знайомити доньок із шахами, а вже в 10-11 років дівчатка з легкістю обігрували у домашніх партіях свого тата.
У семирічному віці Марічка  дебютувала на дитячому чемпіонаті України з шахів, а вже за два роки зуміла вибороти 8 місце під час дівочого чемпіонату Європи та вперше спробувати свої сили на світовому рівні.

Маленькі сестри Музичук у формі збірної України. 

До свого десятиліття Марічка Музичук завоювала золото чемпіонату Європи та світової першості серед дівчат.
Станом на квітень 2015 року Марія Музичук перебувала на 12-му місцісвітового рейтингу, її сестра Ганна – на шостому. Перед стартом чемпіонату світу Марічка не входила до числа фаворитів і переможних результатів більше чекали від її сестри.
Упродовж трьох років трон шахової королеви України залишався за сестрами Музичук – Марія була кращою у 2012/13 рр., а Ганна – у 2014 році.
В активі чинної чемпіонки світу – серйозні командні досягнення. У складі збірної України Марія Музичук стала чемпіонкою Європи та світу у 2013 році, а також бронзовою призеркою Всесвітньої шахової Олімпіади у 2012 та 2014 роках.

У фінальному поєдинку чемпіонату світу-2015

Марія Музичук стала другою чемпіонкою світу з шахів в історії незалежної України. До цього у 2012 році цей титул здобула харків’янка Ганна Ушеніна.

У фінальному раунді змагань, який складався з чотирьох партій, Марія Музичук спочатку зіграла внічию з росіянкою Натальєю Погоніною. У другій партії, граючи білими, українка здобула перемогу, а третю і четверту знову завершила внічию. З рахунком 2,5 – 1,5 українська шахістка стала новою чемпіонкою світу з шахів. 
Фінал чемпіонату світу з шахів. Марія Музичук (Україна) - Наталья Погоніна (Росія). 

Її суперниця, росіянка Наталья Погоніна впродовж чемпіонату здійснила спортивний подвиг - шахістка тричі відігралася в заключних партіях матчів, однак з українкою не змогла перемогти жодного разу.
За цю перемогу Марія Музичук отримає $60 тис. призових, а віце-чемпіонка Наталья Погоніна – $30 тис.
Після перемоги на чемпіонаті світу з шахів 

Марія Музичук наразі  продовжує навчання у магістратурі Львівського державного університету фізичної культури.
Окрім шахів Марічка добре грає у настільний теніс та більярд. Не цурається соцмереж, любить слухати музику та багато читає. Також у планах спортсменки – освоїти піаніно, грати на якому вона мріяла з дитинства.
За ігровою дошкою шахістка проводить 6-8 годин вдень, часто влаштовує спаринги зі сестрою, а до змагань Марічку та Ганну спеціально готують тренери.
Вже восени Марія  Музичук захищатиме свій титул чинної королеви шахів світу у протистоянні з представницею Китаю Хоу Іфань.
8 квітня, під час вручення нагороди чемпіонці світу з шахів, стриянці Марії Музичук Глава держави наголосив на важливості її перемоги для всієї України. 
 Дебютувала на дитячому чемпіонаті України у 1999 році (шахісти до 10 років). У дівочій першості Європи (Халкідікі, серпень 2001 року) здобула 8 місце та право участі у світовій першості. Того ж року на шахівницях Чемпіонату світу серед дівчат до десяти років (Орпеза, ісп. Oropesa del Mar, жовтень 2001 року) Марія посіла друге місце. Наступного року здобула «золото» в аналогічному турнірі в Україні. У 2002 році майже на свій десятий день народження отримала золоту медаль європейського дівочого чемпіонату (до 10 років) і «золото» на світовій першості.
Протягом 2004-2008 була призеркою європейських та світових чемпіонатів у своїй віковій категорії. З 2003 року разом зі старшою сестрою Ганною пробувала себе на чемпіонатах України для юнок (до 20 років) та жінок, виступала в фінальних частинах цих змагань. Грала також у «чоловічих» турнірах, завдяки чому швидко поліпшила кваліфікацію: у 2007 році оволоділа титулом жіночий гросмейстер, наступного року — міжнародний майстер.
 З 2008 року зі змінним успіхом виступає в змагання зі швидких та блискавичних шахів. Зокрема, у 2010 році грала в фіналі жіночого чемпіонату світу з бліцу в Москві, де перемогла Катерина Лагно.
На своє п'ятнадцятиріччя стала Чемпіонкою України серед юнок (шахістки до 20 років).
Протягом 2008—2012 років незмінно знаходилася серед десяти найкращих юнок-шахісток світу (протягом січня-вересня 2012 року була другою) та в сотні найкращих шахісток (серед українок — друга після Катерини Лагно).
Вдало виступає в командних змаганнях: 2007 року разом з командою Львівщини здобула «золото» на всеукраїнській першості серед жіночих команд (1-ша шахівниця). З 2009 року виступає за Національну збірну, з іншими нашими шахістками здобула «бронзу» світової першості (2009) та перемогла 2013 року.
Учасниця шахових олімпіад 2010 (найкращий виступ серед резервістів), 2012 (2-е командне місце та 3-є в особистому заліку на другій шахівниці) та 2014 років (третє командне місце).
2012—2014
Восени 2012 року у Харкові завоювала золоту медаль Чемпіонату України серед жінок.
У червні 2013 року вдруге поспіль стала чемпіонкою України. 
На початку листопада 2013 року Марія дійшла до півфіналу турніру зі швидких шахів Кап д'Агд, що проходив у французькому місті Агд, де поступилася колишньому чемпіонові світу Анатолію Карпову з рахунком ½ на 1½ очка.
У середині листопада 2013 року Марія Музичук у складі збірної України  стала чемпіонкою Європи, при цьому, набравши 6½ очок з 8 можливих (+6=1-1), показала найкращий результат на третій шахівниці. 
У лютому 2014 року Марія набравши 7 очок з 10 можливих (+6-2=2) на турнірі  Tradewise Gibraltar Chess Festival 2014, що проходив за швейцарською системою  за участі 253 шахістів, показала найкращий результат серед жінок, випередивши  китаянку  Чжао Сюе  та  українку  Наталю Жукову за додатковими показниками (турнірний перфоменс склав 2654 очки). В загальному заліку турніру Марія Музичук посіла 19 місце, відставши від призерів (в тому числі Василя Іванчука на 1 очко).
У квітні 2014 Марія з результатом 16 очок з 30 можливих посіла 11 місце на чемпіонаті світу з бліцу, що проходив в Ханти-Мансійську, відставши на 7½ очок від своїй сестри Анни Музичук, яка й стала переможницею турніру.  А на чемпіонаті світу з  рапіду набравши 6½ очок з 15 можливих (+4-6=5) посіла лише 27 місце. 

Марія Музичук на чемпіонаті України 2014 року

У серпні 2014 року виступаючи на другій шахівниці в Шаховій олімпіаді, що проходила в  Тромсе, Марія Музичук набравши 6 очок з 10 можливих (+3-1=6), допомогла збірній України посісти 3-є місце серед 177 країн. 
У листопаді 2014 року Музичук не змогла втретє поспіль стати чемпіонкою України, з результатом 5 очок з 8 можливих (+3-1=4). Марія посіла лише 4 місце на чемпіонаті України, що проходив у Львові, поступившись не тільки новій чемпіонці Анні Музичук, а також Наталі Жуковій та Юлії Осьмак. 
У грудні 2014 року виступаючи на «Всесвітніх інтелектуальних іграх» посіла:
8 місце на турнірі з швидких шахів, набравши 3½ очки з 7 можливих (+3-3=1),
15 місце на турнірі з блискавичних шахів, набравши 10½ очок з 30 можливих (+6-15=9),
14 місце на турнірі за «баскською системою», набравши 3 очки з 10 можливих (+3-7=0).


2015
2015 рік Марія Музичук розпочала з виступу на міжнародному турнірі Gibraltar Chess Festival 2015, що проходив у Гібралтарі. Набравши 6 з 10 можливих очок (+4-2=4), українка посіла в загальному заліку 56 місце серед більш ніж 200 учасників турніру, при цьому у жіночому заліку турніру Марія опинилася на 6 місці. 
31 березня 2015 року, перемігши Харіку Дронаваллі на тайбрейку з рахунком 3½ — 2½, Марія Музичук вийшла у фінал чемпіонату світу серед жінок, що відбувався в Сочі. 
5 квітня 2015 року Марія Музичук стала п'ятнадцятою чемпіонкою світу, перемігши у фінальному поєдинку, що складався з чотирьох партій та проходив з 2 по 5 квітня, росіянку Наталю Погоніну з рахунком 2½ — 1½ (+1-0=3).  Під час чемпіонату Марію тренував Олександр Бєлявський. Також за результатами виступів на чемпіонаті світу Марії Музичук було присвоєно звання гросмейстера.

Поштова марка з зображенням сестер Анни та Марії Музичук

8 квітня 2015 року за досягнення визначного результату на чемпіонаті світу з шахів серед жінок (м. Сочі, Російська Федерація), вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного спортивного авторитету Української держави Марія Музичук була нагороджена орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. 
У квітні 2015 року Музичук у складі збірної України посіла 5-е місце на командному чемпіонаті світу, що проходив у  китайському  місті Ченду. Крім того, Марія з показником 68,8 % набраних очок посіла 3-є місце серед шахісток, які виступали на другій шахівниці.
1 травня 2015 року, Марія Музичук отримала відзнаку «Львів'янка року». 
У вересні 2015 році на кубку світу ФІДЕ, що проходив у Баку, поступилася у першому колі досвідченому Майклу Адамсу з рахунком ½ на 1½ очка. 
У жовтні в Монте-Карло (Монако) на першому етапі серії Гран-прі ФІДЕ посіла друге місце.
У листопаді 2015 року у складі збірної України Марія стала срібною призеркою командного чемпіонату Європи, що проходив у Рейк'явіку. Крім того, Марія виступаючи на першій шахівниці, показала найкращий індивідуальний результат (7 очок з 8 можливих, турнірний перфоманс 2772 очка) серед усіх учасниць чемпіонату. 
У грудні 2015 року зіграла в фінальній частині чемпіонату України серед чоловіків, що проходив у Львові. Набравши 4 очки з 11 можливих (+0-3=8), Марія посіла 10 місце серед 12 учасників.
За підсумками Всеукраїнського конкурсу «Зірки спортивного року-2015» визнана найкращою в номінації «Дебют (сенсація) року».
2016
У лютому 2016 року з результатом 6 з 10 можливих очок (+4-2=4) посіла 52 місце на міжнародному турнірі Gibraltar Chess Festival 2015, що проходив у Гібралтарі. В заліку серед жінок Марія розділила 5-11 місця (6 місце за додатковим показником), поступившись 1 очком Анні Музичук.
У березнi 2016 року захищала титул чемпiонки свiту у матчi у протистоянні з китайською шахiсткою Хоу Іфань. Матч відбувся у Львові і завершився після дев'яти партій. Рахунок становить 6:3 на користь китаянки, яка у підсумку стала новою чемпіонкою світу.
У квітні 2016 року набравши 5 очок з 11 можливих (+2-3=6), Марія розділила лише 8-10 місця на третьому етапі гран-прі ФІДЕ серед жінок 2015/2016, що проходив у Батумі.
У липні 2016 року з результатом 5½ очок з 11 можливих (+2-2=7) розділила 6-8 місця на четвертому етапі гран-прі ФІДЕ серед жінок 2015/2016, що проходив у Ченду(Китай).
У вересні 2016 року в складі збірної України стала бронзовим призером шахової олімпіади, що проходила в Баку. Набравши 6½ очок з 10 можливих (+4-1=5), Марія посіла 4 місце серед шахісток, які виступали на 2-й шахівниці.
У листопаді 2016 року стала переможницею клубного чемпіонату Європи (Новий Сад) у складі команди з Монте-Карло «Cercle d'Echecs Monte-Carlo», за яку виступали також Хоу Іфань, Анна Музичук, Піа Крамлінг, Ельміра Скрипченко. Набравши 6½ з 7 можливих очок, Марія стала найкращою серед шахісток, що виступали на третій шахівниці. А на турнірі зі швидких шахів, що проходив у Мюнхені, з результатом 5 з 11 очок (+2-3=6) посіла 7 місце.
2017
У лютому 2017 року з результатом 6 очок з 10 можливих (+5=2-3) розділила 47-76 місця (59 місце за додатковим показником) на міжнародному овпен-турнірі «Gibraltar Chess Festival 2017», що проходив у Гібралтарі.
Результати виступів у складі збірної України
Марія Музичук за період 2009—2016 років зіграла за жіночу збірну України в одинадцяти командних турнірах, зокрема: шахових олімпіадах — 4 рази, командних чемпіонатах світу — 4 рази, командних чемпіонатах Європи — 3 рази.[52] За час виступів у складі збірної України Марія завоювала «золото» (2013) та «бронзу» (2009) чемпіонатів світу, «золото» та «срібло» чемпіонатів Європи, а також «бронзу» шахових олімпіад 2012, 2014 та 2016 років. Крім того, Марія Музичук здобула 8 індивідуальних нагород (три золоті, три срібні та одна бронзова).
Загалом у складі збірної України Марія Музичук зіграла 90 партій, в яких набрала 61 очко (+41=40-9), що становить 67,8 % від числа можливих очок.
Результати виступів у чемпіонатах України
Марія Музичук учасниця п'яти фінальних турнірів чемпіонатів України серед жінок та одного серед чоловіків.
25-річна Марія Музичук родом зі Стрия, що на Львівщині, стала справжньою сенсацією чемпіонату світу з шахів.
 Спортсменка, яку не вважали фавориткою турніру,  зуміла стати кращою серед 64-ох найсильніших шахісток світу і здобути титул нової шахової королеви.
Під час напруженого фінального матчу, який тривав чотири партії, гра Марії Музичук прикувала до моніторів тисячі українців. Ще б пак, галичанка протистояла росіянці Натальї Погоніній, а чемпіонат світу відбувався у російському Сочі.
І все ж вона  перемогла і стала 15-ою чемпіонкою світу з шахів. Усе, що варто знати про нову королеву шахів Марію Музичук. 
Шахова «королева» зі Львівщини отримала орден від президента 
Пов’язане зображення
Глава держави привітав Марію та її батьків-тренерів із блискучою перемогою на Чемпіонаті світу у Сочі (Росія) над росіянкою, повідомляє ЛОДА.
Пов’язане зображення
 "Хочу подякувати Вам за фантастичну перемогу. Не в останню чергу приємно, що Ви вибороли її саме у Росії. Це дуже символічно. Мрію про те, щоби вже найближчим часом ми виборювали і молилися за перемоги лише у спорті, щоби нарешті мир прийшов на нашу землю", - сказав Петро Порошенко.
Президент зазначив, що він особисто і вся країна вболівали за спортсменку."Пишаюся, що справжня українка стала чемпіонкою світу, шаховою королевою. Впевнений, що у Вас попереду велика кількість перемог. Спасибі", - сказав Глава держави, вручаючи орден. 
Марія Музичук подякувала Президентові за теплі слова та зазначила, що під час змагань свою підтримку висловлювали не лише українці і представники інших країн, але й росіяни, які були присутні на заході. Мама чемпіонки Наталя Музичук зауважила, що всі вони відчували потужну підтримку українського народу."Ми навіть не сподівалися, що стільки людей дивиться трансляцію, адже кожна з них триває до п'яти годин", - сказала вона.
Під час зустрічі Марія Музичук та її тренери-батьки обговорили питання проведення в Україні матчу-відповіді з відстоювання титулу з попередньою світовою чемпіонкою китаянкою Хоу Іфань, що запланований до кінця року. Родина Музичук запропонувала провести цей матч у Львові.

Чемпіонку світу з шахів Марію Музичук зустріли у Львові 
Результат пошуку зображень за запитом "музичук у львові"


Немає коментарів:

Дописати коментар