суботу, 1 квітня 2017 р.

СВЯТО ПЕРНАТИХ ДРУЗІВ


Міжнародний день птахів — екологічне свято,  яке відзначається щорічно, 1 квітня. 
Міжнародний день птахів проходить в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково саме у квітні. 1 квітня 1906 підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. 


Білий Голуб вість приніс :
-  Буде радість після сліз.
Буде щастя після бід ,
А від смутку зникне й слід.

День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни. 
Вперше цей день, як масове дитяче свято, стало проводитися в Сполучених Штатах Америки. Організатором виступив педагог з містечка штату Пенсильванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбургська телеграфна хроніка», яка стала популяризувати це свято.

19 березня 1902 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів, корисних сільському господарству, яка вступила в силу в кінці 1905-го. 18 жовтня 1950-го в Парижі була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, яка прийшла на зміну документа 1902 року. У ній окрім «корисних» птахів називалися і птахи «шкідливі», до яких, зокрема, потрапили майже всі яструбині.
З цього часу список пернатих, що зникають, поповнюється з сумним постійністю, — на Землі вже зникли понад 160 їх видів і підвидів. У Європі під загрозою зникнення понад 50% птахів. В Україні налічується близько 360 видів. Разом з птахами, які можуть залітати на територію країни — близько 456 видів. 

До вашої уваги віртуальна виставка  та рекомендаційний список літератури


Червона книга України. Вони чекають на нашу допомогу [Текст] / Упоряд. О. Ю.Шапаренко, С. О. Шапаренко. - Харків: Торсінг, 2002. - 336с.: іл. 
У виданні подано повний перелік видів рослин і тварин, занесених до Червоної книги України, їх короткі описи, причини зникання. Сподіваємося, що ця книга зробить когось добрішим до інших істот.
Цеханська О. Ф. Природа України. Світ тварин [Текст]/ О. Ф. Цеханська; за ред. канд. біол.наук Г. О. Шандикова, Д. А. Шабанова. - Харків: Фактор, 2009. - 224с.: іл. (Серія "Україна. Учора, сьогодні, завтра").
Ця книжка є чудово ілюстрованим науково-популярним виданням про фауну України. У ній подано опис природних зон Полісся, Лісостепу і Степу, регіонів Карпат і Криму, а також прісноводних водойм і морів. Включає понад 350 видів тварин — безхребетних, риб, земноводних, плазунів, птахів і ссавців. Може бути використана як довідковий посібник.
Цеханська О. Ф. Дитяча енциклопедія Україна. Живий світ [Текст] / О. Ф. Цеханська, Д. Г. Стрєлков. - Харків: Ранок, 2008. - 128 с.: іл.
Багата та різноманітна природа України. Рослини надають кожному з її ландшаф' своєрідності. Її мальовничі гори, квітучі долини, густі ліси і широкі ріки населені ціка й рідкісними тваринами. Про їхнє життя та звички, про дбайливе ставлення до рідної природи розповідає ц Книга може бути джерелом додаткових знань при вивченні шкільного курсу ботаніки.


Твоя планета Земля: Кн. для читання про природу для мол. школярів [Текст] / Авт. - упор.: В. О. Мартиненко, В. М. Волощук. - Київ: Інтерпрес ЛТД, 1998. - 352 с. :іл.
 До книги увійшли науково-популярні, прозові та віршовані твори, які мають доповнити знання молодших школярів з природознавства.
Школьник Ю. К. Екзотичні птахи: Яскраве царство пернатих [Текст] /  Ю. К. Школьник. - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 64с.: іл. - (Серія "Популярна енциклопедія сучасних знань").
У цій книжці зібрано найбільш незвичайні, найбільш дивні й приголомшливі факти з життя птахів. Шкільні доповіді за матеріалами цієї книги стануть справжньою сенсацією.
Ільченко О. Наші птахи. Круки, шуліки, мартини та інші птахи України [Текст] / О. Ільченко. - Київ: Грані-Т. - 2008. - 80с.: іл.
Найзаповітніша мрія людини – літати. Як птах, – високо і вільно. Ось чому птахи завжди захоплювали і привертали увагу людей. На теренах нашої батьківщини мешкає приблизно 300 видів птахів. Письменник Олесь Ільченко та художник-орнітолог Ігор Землянських яскраво відобразили життя та особливості 30 із 300 видів, рідних для України, пташок, об’єднавши за ареалом життя: степ, гори, ліс, водойми та місто.
Землянських І. Наші птахи. Землянських І. Наші птахи [Текст] / Ігор Землянських ; худож. І. Землянських. – К. : Богдана, 2004. – 48 с. : іл.
Зараз Ви перевернете сторіночку цієї книжки і познайомитеся з дивними земними істотами - птахами, які вибрали своїм місцем мешкання наш край. Птиці прикрашають землю, наше життя. Вони також приносять користь людям - знищують гризунів і шкідливих комах. Спостерігаючи за життям пернатих друзів, ми розуміємо, що живемо поряд з фантастичним світом, в якому править природа.
Райн Д. Птахи [Текст] / Д. Райн. - Київ: Видавництво "Махаон-Україна". - 2008. - 24с.: іл. -(Серія " Я люблю читати!").
Світ птахів навдивовижу різноманітний. Усі ми захоплюємося їхнім дзвінким співом і яскравим пір'ячком. Тож, познайомимось з ними ближче.
Смогоржевський, Л.О. Охорона та приваблювання птахів. Посібник для вчителів [Текст] / Л. О. Смогоржевський, А. П. Федоренко. - Київ: Радянська школа, 1986. - 71 с.: іл.
У посібнику коротко висвітлено загальні питання охорони птахів, способи залучення птахів на нові місця гніздування (підгодівля, виготовлення і розміщення штучних гніздівель і ін.). Представлені види, занесені до Червоної книги.
Синій птах: антологія зарубіжних письменників для дітей та юнацтва: для мол. та серед. шк. віку [Текст] / переклад Н. Павловської; худ.: А. Куртяк. - К.: АВІАЗ, 2011. - 256 с.: іл.
До книги увійшли твори Гюго В. Жайворонок та Метерлінг М. Синій птах. 

Герман В. Із усіх усюд птахи [Текст] / В. Герман. - Київ: Махаон-Україна, 2000.- 62 с.: іл. - (Серія "Школа веселих і допитливих"). 
Вірші про птахи.

Пори року. Вірші, оповідання, загадки,  приказки та прислів'я [Текст] / ред. В. Рудницький. - Харків: Сінтекс, ЛТД, 2012. - 64 с.: іл.
 До збірки увійшли улюблені дитячі твори українських авторів: вірші, оповідання, загадки, приказки та прислів’я.

Бєлозеров Т. Лісовий скрипаль [Текст] / Т. Бєлозеров; пер. з рос. В. Забаштанського. - Київ: Веселка, 1992. - 48 с.: іл.
Вірші  про природу, тварин та птахів.

Дігтяр А. Маленькі таємниці [Текст] / А. Дігтяр .- Харків, 1991.- 30с. : іл.
До книги увійшли кращі оповідання про маленьких мешканців - птахів, звірі.

Толочко Н. Разом чи поодинці. Наші птахи [Текст] / Н. Толочко // Колосок .- 2017. - №1. - С.37-41.


 Десятий флешмоб "Про що вони хочуть нам розповісти" [Текст] розповіді про птахів // Колосок . - 2016. - №8. - С. 48-49.

Андрусик В. Птах, який заслуговує на увагу [Текст] / В. Андрусик // Колосок. - 2016. - №9. - С. 16-21.


Редчук П. Великий птах лісових боліт [Текст] / П. Редчук // Колосок. - 2016. - №10. - С. 8-11.

Дутчак І. Пташина фонетика [Текст] / І. Дутчак // Колосок. - 2016. - №10. - С. 22-27.

Редчук П.  Як відрізнити сірого журавля від схожих на нього птахів? [Текст] / П. Редчук // Колосок. - 2016. - №11. - С. 20-27.

Ці книги  та  статті в журналах  будуть цікаві не тільки дітям, але й дорослим.

Завітайте до бібліотеки 
та ознайомтесь з підібраною літературою.

Немає коментарів:

Дописати коментар