понеділок, 20 березня 2017 р.

День читання в бібліотеці


ЧИТАЄМО  ТВОРИ ЄВГЕНА ГУЦАЛО
 ОПОВІДАННЯ "СІМ'Я ДИКОЇ КАЧКИ"


2017 рік ювілейний для Євгена Пилиповича – 80 років від дня народження.

Він – один із найталановитіших українських письменників XX століття, лауреат премій: ім. Т. Шевченка, Ю. Яновського та Міжнародної фундації Антоновичів, автор більш як сорока прозових та поетичних книжок. 

ЄВГЕН  ПИЛИПОВИЧ  ГУЦАЛО – народився у селі Старому Животові на Вінниччині в учительській сім’ї. Батькам доводилось переїжджати з однієї сільської школи в іншу, й малий Євген вдосталь надивився розмаїтої подільської природи, наслухався щирих і співучих подолян. Батько викладав українську мову і літературу, а мама — хімію і біологію. Мабуть, тому в Гуцала така рівновелика любов до рідного слова й рідної природи, до ледь вловимих відтінків барвистої мови і до шовкових трав.

Дитинство майбутнього письменника було обпалене війною. Коли хлопчикові було чотири роки, почалася війна. Ця тема згодом знайшла своє відображення в багатьох творах письменника. А потім була школа, та сама, яку спалили фашисти і яку першою люди взялися відбудовувати. Хлопець змалку тягнувся до слова, багато читав. Читав усе, що потрапляло до рук. Випасаючи череду, читав «Кобзар» Шевченка і стару обдерту Біблію. Біблію без початку й кінця, що знайшов у скрині померлої баби Ликери. Читав Вальтера Скотта, Джека Лондона і брошуру про силосування, яка була в колгоспній бібліотеці. Пристрасть до читання не покидала Євгена Пилиповича все життя.

Закінчив Ніжинський педінститут імені Гоголя. Багато років працював у редакціях обласних газет, «Літературній Україні», видавництві «Радянський письменник». Автор кількох поетичних книжок, багатьох збірок, оповідань, повістей, романів («Люди серед людей», «Яблука з осіннього саду», «Скупана в любистку», «Хустина шовку зеленого», ««Мертва зона», «Родинне вогнище», «Запах кропу», «Сільські вчителі», «Шкільний хліб», «Позичений чоловік», «Парад планет» та ін.). 

Багато писав і для дітей та юнацтва (книжки «Олень Август», «Пролетіли коні», «З горіха зерня», «У лелечому селі», «Дениско», «За обручем», «Зелене листячко з вирію», «Саййора», «Жовтий гостинець» та ін.). Посмертно видані його твори у п’яти томах та перекладені багатьма мовами світу, відомі далеко за межами України.

Читаючи твори Є. Гуцала, ми відчуваємо справжню музику мистецтва слова, притаманну цьому письменникові.

 Бібліотекар Дружицька А. І.  ознайомила юних користувачів з життєвим і творчим шляхом  письменника Євгена Гуцала.  

  Діти читали оповідання "Сім'я дикої качки"
 
Прослухавши оповідання  учні  відповідали на питання вікторини 



Працівники молодшого відділу ознайомили з творами Євгена Гуцало маленьких читайликів

  групи "Метелик" дитячого садочку "Стрибунець" - 
вихователі Данильченко С. Й. та Бориславська З. О.

На завершення Дня читання слухачі робили світлини на згадку

Немає коментарів:

Дописати коментар